Luonnonvarakeskus

Elonkierron lammasillassa paimennetaan ja herkutellaan

Jaa

Kesälampaat ovat suosittuja ”ruohonleikkureita” ja maisemanhoitajia. Lampaanlihaa ja lammastuotteita kysytään yhä enemmän. Onko Suomessa nyt lammasbuumi? Tästä kuullaan tarkemmin Luonnonvarakeskuksen (Luke) Elonkierto-puiston lammasillassa 13.7. Jokioisilla. Tavataan puiston portilla klo 18!

Uusia työpolkuja ja kansainvälistä tutkimusta

Lammastalouden elpyminen on tuonut lisää työpaikkoja, myös paimenkoirille. Paimenkoirat Roti, Peni ja Uuno ottavat teemaillan vieraat vastaan. Paimennusnäytösten ohessa kerrotaan nykyaikaisesta paimenkoirien koulutuksesta, joka on monelle myös uusi ammatti. Suomalaiset lampurit ja koiraharrastajat ovat kehittäneet koulutusmenetelmiä niin, että suomalaiset bordercolliet ja heidän ohjaajansa pärjäävät jo hienosti paimenkoirien pisatutkimuksissa eli kansainvälisissä paimennuskisoissa.

Suomalaisesta lammastaloudesta ja tutkimuksesta kertoo Luken tutkija Marja-Liisa Sevón-Aimonen.

– Juuri tällä hetkellä ekologisella ja eettisesti kestävällä lampaanlihan tuotannolla on kysyntää ja potentiaalia.  Luke on mukana EU-hankkeessa, jossa tavoitteena on parantaa lammas- ja vuohisektorin kestävyyttä ja lisätä myönteistä suhtautumista lammas- ja vuohituotantoon ja tuotteisiin, Sevón-Aimonen kertoo.

Lammasta lautaselle

Lammastalouden konkreettisempaan puoleen päästään tutustumaan Elonkierron makasiinilla, jossa lampurit kertovat, millaista lammastalous on käytännössä. Myynnissä on myös erilaisia tuotteita.

Päivi Lehtosen Perinnepata myy lampaanlihamaistiaisia, ja SikkaTalun Katja ja Alar Sikka lampaanmaitojogurttia ja kesän hittituotetta, lampaanmaitojäätelöä. Tarjolla on myös jokioislaisen Latovainion lampaan sekä Vekkilän museotilan, lammastila SikkaTalun ja Karjataidon lampolan lampaantaljoja sekä lampaanlihaa eri muodoissa. Lihatuotteet on tilattava etukäteen facebookin kautta (linkki Elonkierron fb-sivuilla) ja myös muut tuotteet suositellaan tilattavan etukäteen. 

Varsinainen tapahtuma alkaa 13.7. kello 18 Elonkierron portilta (os. Ojaistentie 44, Jokioinen).

Maistiaiset ja tuotemyynti järjestetään Elonkierron Makasiinilla, jossa maistelupöytään voi käydä jo puoli kuudesta lähtien. Lammasesittelyn jälkeen ja sitä ennen voi tutustua paimenkoirien toimintaan lammasaitauksella.

Elonkierron lampaat ovat suomenlampaita Vekkilän museotilalta Tammelasta. Teemailtaan saadaan vieraiksi myös toisen alkuperäisrodun edustajia, ahvenanmaanlampaita.

Tapahtuman järjestävät paikalliset lammasharrastajat ja tuottajat yhteistyössä Luken kanssa ja se on osa Uudistuva Elonkierto -hanketta. Hankkeen rahoittaa LounaPlussa ry Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta EU:n maaseuturahastosta, kansallisella rahoituksella sekä alueen kuntien rahoituksella.

Elonkierto on koko perheen kohde, joka sijaitsee Jokioisissa Lounais-Hämeessä. Lehmät, hevoset, lampaat ja vuohet laiduntavat puistossa kesäkuun alusta syyskuun puoleen väliin. Kävijä pääsee tutustumaan ilmaiseksi myös harvinaisiin suomalaisiin maatiaislehmärotuihin, kyyttöihin, lapinlehmään ja länsisuomenkarjaan. Lisäksi puistossa kasvavat yleisimmät viljely- ja maatiaiskasvit.   

Lisätietoja:

Teemailta: tutkijat Outi Vesakoski, Turun yliopisto, puh. 040 719 70 42, outi.vesakoski @utu.fi ja Marja-Liisa Sevón-Aimonen, Luke, puh. 029 532 6532, marja-liisa.sevon-aimonen@luke.fi

Elonkierto: tutkimusassistentti Anneli Nuoranne, Luke, puh. 029 532 6406, anneli.nuoranne@luke.f

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>