SDP EDUSKUNTA

Eloranta kyselytunnilla: Kohortti 1997:n nostamiin huoliin on vastattava, meillä on keinoja tukea nuoria entistä paremmin

Jaa

SDP:n kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta nosti tänään kyselytunnilla esiin tällä viikolla julkaistun Kohortti 1997 – THL:n ja Nuorisotutkimusseuran tutkimuksen ja sen hälyttävät tulokset.

- On hätkähdyttävää, että tämän päivän kaksikymppisillä on enemmän mielenterveysongelmia kuin lama-ajan lapsilla. Samaan aikaan huostaanotot ovat lähes kaksinkertaistuneet.

Eloranta vaati perheministeri Annika Saarikkoa vastaamaan, miten tämä arvioisi tutkimuksen tuoman uuden tiedon valossa tehtyjä lapsiin ja nuoriin kohdistuneita säästöjä tällä hallituskaudella.

- Antaako tämä syytä arvioida uudelleen esimerkiksi varhaiskasvatuksen säästöjä? Ryhmäkokojen kasvattamista ja päivähoito-oikeuden rajausta.

Eloranta muistuttaa, että hallituksen lasten ja perheiden sosiaali- ja terveyspalveluita perhekeskuksiin kokoava Lape-hanke on hyvä asia, mutta se kattaa kuitenkin vain viidesosan lasten ja lapsiperheiden palveluista.

- SDP haluaa koota kaikki lasten ja perheiden palvelut yhteen niin, että ne tukevat perheitä aina raskauden alusta siihen asti, kunnes lapsi ja nuori on varttunut ottamaan itse vastuuta tulevaisuudestaan. Neuvolat ja varhaiskasvatus. Koulut, oppilashuolto, nuorisotyö ja harrastukset muodostaisivat SDP.n mallissa yhden kokonaisuuden.

- Tällaiset oppimis- ja hyvinvointikeskukset tavoittaisivat luontevasti jokaisen lapsen, nuoren ja perheen arjen luonnollisissa kehitysympäristöissä tukien oikea-aikaisesti heidän kasvuaan ja kehitystään, Eloranta avaa. 

Vaikka tutkimus herättää suuren huolen, Eloranta muistuttaa, että lasten ja nuorten huono-osaisuuden kierre voidaan katkaista. Keinoja on, kunhan vain tahtoa löytyy.

- Varhainen tuki on tehokkainta. SDP:n mielestä alle kouluikäiset lapset tarvitsevat varhaiskasvatuksessa samalla tavoin kolmiportaista tukea kuin perusopetuksessa. Ryhmäkoot pitää palauttaa pienemmiksi eikä kenenkään lapsen oikeutta varhaiskasvatukseen pidä enää rajoittaa.

- Huolehditaan myös siitä, jokainen nuori saa tarvitsemansa tuen siihen asti, kun pystyvät itse itsestään huolehtimaan. Tämä tarkoittaisi tuen ulottamista 18 vuodesta vaikkapa 21 vuoteen. Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi huostaan otetulle nuorelle tai koulutuksesta putoamisvaarassa olevalle, Eloranta päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Tasa-arvopolitiikassa tyhjillä sanoilla pelaamisen aika on ohi – tarvitaan tekoja19.3.2019 14:31:34 EETTiedote

Tulevaisuuden Suomen on oltava jokaiselle hyvä maa elää. Jotta huomenna olisi paremmin kuin eilen ja jokainen voisi tavoitella omanlaistaan hyvää arkea ja innostavaa työelämää, on meidän varmistettava tasa-arvon toteutuminen suomalaisessa yhteiskunnassa. SDP:n eduskuntaryhmä on erityisen huolestunut iäkkäiden naisten ja lapsiperheiden köyhyyden kasvusta, mikä on hallituksen kylmän talouspolitiikan tulosta.

SDP:n Lindtman: Työeläkejärjestelmä on vahva näyttö sopimisen voimasta19.3.2019 13:01:47 EETTiedote

Eläketurvakeskuksen päivitetyn laskelman mukaan eläketurvan rahoitusnäkymät ovat vakaat seuraavat vuosikymmenet. – Suomen työeläkejärjestelmä on taloudellisesti kestävällä pohjalla. Työmarkkinajärjestöt ansaitsevat kiitoksen siitä, että työeläkejärjestelmää on onnistuttu päivittämään säännöllisesti, toteaa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Lindtman muistuttaa, että työeläkejärjestelmän kehittämisessä kolmikantaista valmisteluperinnettä on osattu hyödyntää oikein. – Työeläkkeissä on yhteistyössä työnantajien, työntekijöiden ja valtiovallan kesken haettu yhteinen tilannekuva, jonka pohjalta on yhdessä sovittu tavoitteista ja keinoista. Sopimisen kulttuuri on ollut vahvaa ja tulokset ovat olleet sen mukaisia. Lindtman pahoittelee, että viime päivinä työnantajien piiristä on kuulunut paljon toisenlaistakin puhetta kolmikannasta ja sopimisesta. - Toivoisin, että kaikki elinkeinoelämän toimijat muistaisivat sopimisen olevan aina riitaa parempi. Mahtavatko kaikki työnantajal

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme