Pohjois-Karjalan ELY-keskus

ELY-keskukselta maakunnan yritysten kehittämiseen 34 miljoonaa euroa

Jaa
ELY-keskus myönsi vuonna 2020 Pohjois-Karjalan alueen yrityksille 20,1 miljoonaa euroa kehittämisrahoitusta. Noin 9,5 miljoonaa euroa rahoitettiin rakennerahasto-ohjelmasta (EAKR) yrityksen kehittämisavustuksina, noin 5,6 miljoonaa euroa maaseutuohjelmasta ja 1,2 miljoonaa euroa yrityksen kehittämispalveluihin kansallisella rahoituksella. Euroopan sosiaalirahastosta rahoitettiin yrityksiä 1,7 miljoonalla eurolla. Maaseudun hanketukea ELY-keskus myönsi 2,1 miljoonaa euroa.

Koronavirusepidemiasta johtuvasta markkina- ja tuotantohäiriöistä kärsiville 725 Pohjois-Karjalan alueen yritykselle ELY-keskus myönsi korona-avustusta 10,8 miljoonaa euroa. Maaseudun yritysten ja alkutuotannon väliaikaista tukea ELY-keskus myönsi 53 kohteelle yhteensä 0,9 miljoonaa euroa.

Yritysten Rekry- ja TäsmäKoulutuksiin ELY-keskus myönsi 0,9 miljoonaa euroa ja Pohjois-Karjalan TE-toimisto myönsi starttirahaa, aloittavan yrittäjän tukea, yhteensä 1,3 miljoonaa euroa.

”ELY-keskuksen ja TE-toimiston monipuolinen rahoitus yrityksille oli viime vuonna merkittävässä asemassa paitsi yritysten kehittämisen, myös niiden toiminnan jatkumisen kannalta", kuvaa ylijohtaja Ari Niiranen vuoden 2020 yritysrahoitusta Pohjois-Karjalassa.

Vauhtia investointeihin ja vientiin

ELY-keskuksen myöntämällä 9,5 miljoonan euron yrityksen kehittämisavustuksella (39 hanketta) Pohjois-Karjalan alueen yrityksissä käynnistyy arviolta 30 miljoonan euron kehittämisinvestoinnit, syntyy noin 190 uutta työpaikkaa ja 60 miljoonaa euroa uutta liikevaihtoa. Lisäksi rahoituksen arvioidaan lisäävän vientiä noin 33 miljoonalla eurolla. Yritysten vuonna 2020 käynnistämien kehittämishankkeiden vaikutukset näkyvät 1–2 vuoden kuluessa hankkeen päätyttyä eli tyypillisesti 3–4 vuoden kuluttua.

Rahoituksesta 8,2 miljoonaa euroa kohdistui Joensuun seutukunnalle, 0,65 miljoonaa euroa Pielisen-Karjalan seutukunnalle alueelle ja 0,55 miljoonaa euroa Keski-Karjalan seutukunnalle. Toimialoista rahoitusta myönnettiin eniten metalli- ja kappaletavarateollisuuteen ja niitä tukevien palvelujen kehittämiseen 4,8 miljoonaa euroa (11 kpl), kaivosteollisuuden kehittämiseen 0,6 miljoonaa euroa ja kumi- ja muovituotteiden valmistamiseen 0,6 miljoonaa euroa.

ELY-keskus rahoittaa pienten ja keskisuurten yritysten liikevaihdon kasvuun, kansainvälistymiseen, hiilineutraalisuuteen ja kilpailukyvyn kehittämiseen tähtääviä merkittäviä yritysten kehittämishankkeita. Rahoitettavilla toimenpiteillä kannustetaan yrityksiä kehittämään uusia tuotteita, palveluita ja ratkaisuja varsinkin kansainvälisille markkinoille sekä ottamaan käyttöön tuottavuutta, hiilineutraalisuutta ja kasvua edistäviä innovaatioita sekä hyödyntämään kiertotalouden ratkaisuja ja muita vähähiilisiä ratkaisuja.

Yritykset käyttivät aktiivisesti ELY-keskuksen tarjoamia yritysten kehittämispalveluita, joiden avulla yritykset hakevat ulkopuolisen asiantuntijan sparrausta yrityksen kehittämiseen ja kasvuun. Tukea myönnettiin 1,2 miljoonaa euroa 252 kehittämispalvelun hankintaan. Koronapandemiatilanteen takia konsultointien sisältö painottui paitsi yritysten akuutista kriisistä selviytymiseen myös häiriötilanteen jälkeisen toiminnan suunnitteluun. Digitaalisen liiketoiminnan kehittäminen korostui erityisesti, samoin liiketoimintasuunnitelmien laatiminen tai ajan tasalle saattaminen.

Tukea koronasta selviytymiseen

Koronavirusepidemiasta johtuvista markkina- ja tuotantohäiriöistä kärsiville 720 Pohjois-Karjalan alueen yrityksille ELY-keskus myönsi korona-avustusta lähes 10,8 miljoonaa euroa. Joensuulaisille yrityksille myönnettiin 5,3 miljoonaa euroa, lieksalaisille lähes 850 000 euroa ja kiteeläisille lähes 830 000 euroa. Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan korona-avustus oli tarkoitettu pienille 1–5 henkilöä työllistäville yrityksille.

Myös maaseudun yrityksiä tuettiin väliaikaisella tuella, jota myönnettiin 28 yritykselle lähes 260 000 euroa. Tuki auttaa yrityksiä, joiden taloudellinen tilanne on heikentynyt koronavirusepidemian aiheuttamien markkina- ja tuotantohäiriöiden takia. Tuen tavoitteena on helpottaa yritysten sopeutumista poikkeustilanteeseen ja jatkamaan toimintaansa kannattavasti sekä turvaamaan työpaikkoja siirryttäessä kohti normaaliolosuhteita. Haku avautui toukokuussa 2020 ja tukea voi hakea 30.6.2021 saakka.

Maaseuturahastosta ELY-keskus myönsi yritystukiin 111 kohteeseen yhteensä 5,6 miljoonaa euroa. Maaseudun yritystuki tarjoaa aloittaville ja laajentaville yrityksille, myös yritysryhmille, mahdollisuuden toimintansa kehittämiseen ja uudistamiseen, eikä maatalouden harjoittaminen ole edellytys tuen saannille.

ELY-keskus myönsi Pohjois-Karjalan alueelle Euroopan sosiaalirahaston (ESR) kehittämisrahoitusta vuonna 2020 yhteensä 9,2 miljoonaa euroa. Rahoitusta kohdentui yritysten koronakriisistä selviämiseen sekä tuottavuuden ja työhyvinvoinnin edistämiseen 11 eri hankkeelle yhteensä 1,7 miljoonaa euroa. Toimijoina on ollut seudullisten kehittämisyhtiöiden ja järjestöjä.

Rahoitusta on käytetty yritysten rahoitusmahdollisuuksista tiedottamiseen, yritysten liiketoiminnan uudistumiskyvyn tukemiseen sekä erilaisiin yrityksille suunnattuihin ulkoa ostettuihin koulutuksiin ja valmennuksiin. Valmennuksia on ollut esim. markkinointiosaamiseen, uusiin digitaalisiin palveluihin sekä yrittäjänä jaksamiseen.

Osaavan työvoiman hankkimiseksi ja uudistamiseksi yritykset ovat edellistä vuotta useammin hyödyntäneet RekryKoulutuspalvelua sekä TäsmäKoulutuspalvelua. Noin 50 yritystä koulutti uutta työvoimaa ja yli 60 yritystä uudisti oman henkilöstönsä osaamista vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin, mm. tuotannollisen ja palvelualan työnjohdollisiin johtotehtäviin, digi- ja markkinointiosaamiseen ja palvelualalle tuottajan tehtäviin. Koulutuksiin osallistui yhteensä 217 henkilöä. Tukea myönnettiin 0,9 miljoonaa euroa vuoden aikana.

Yrittäjyyden tukemiseksi TE-toimistossa myönnettiin starttirahaa 202 henkilölle. Tukea myönnettiin yhteensä 1,3 miljoonaa euroa.

Etelä-Savon ELY-keskus vastaa EU-rahoituksesta (Euroopan aluekehitysrahasto , EAKR sekä Euroopan sosiaalirahasto, ESR),
Pohjois-Karjalan ELY-keskus EU-rahoituksesta Euroopan maaseuturahaston osalta ja
Pohjois-Karjalan TE-toimisto myöntää starttirahaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Ylijohtaja Ari Niiranen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, puh. 0295 026 060, ari.niiranen(at)ely-keskus.fi
Yksikön päällikkö Kalevi Pölönen, Etelä-Savon ELY-keskus, puh. 0295 026 091, kalevi.polonen(at)ely-keskus.fi (rakennerahastorahoitus)
Johtava asiantuntija Timo Tanskanen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, puh. 0295 026 170, timo.tanskanen(at)ely-keskus.fi (maaseuturahoitus)
Yksikön päällikkö Ulla Mauranen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, puh. 0295 026 077, ulla.mauranen(at)ely-keskus.fi (Rekry- ja TäsmäKoulutus)
Asiantuntija Jukka Litja, Pohjois-Karjalan TE-toimisto, puh. 0295 043 016, jukka.litja(at)te-toimisto.fi (starttiraha)

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Maaseuturahoituksen vuosikatsaus - Pohjois-Karjalan maaseudulle rahoitusta 86 miljoonaa vuonna 20221.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Pohjois-Karjalan maaseudulle ohjautui viime vuonna 86 miljoonaa julkista rahoitusta, ilmenee Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen julkaisemasta maaseuturahaston vuosikatsauksesta. Summa koostuu EU:n maaseuturahaston ja valtion kansallisesta rahoituksesta. Lisäksi mukana on kuntien sekä hakijoiden omaa rahoitusta. Rahoitusta myönnettiin maatilojen ja maaseutuyritysten toimintaan, yleiseen maaseudun kehittämiseen sekä investointeihin. Maaseuturahaston elpymisrahoituksella pyrittiin edistämään uusiutuvaa energiatuotantoa. Pielisen Bio Oy:lle myönnettiin yli 2,5 miljoonan euron avustus biokaasulaitoksen rakentamiseen Lieksaan. Luomun ja luonnontuotteiden suosio jatkuu maakunnassa. Kiteen Puhoksessa toimivalle pakastekuivausyritys Nordic Freeze Dry Oy:n toimintaa tuettiin 700 000 euron investointiavustuksella. Kyseessä on Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan pakastekuivauslaitos.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme