Varsinais-Suomen ELY-keskus

ELY-keskuksen etuajo-oikeuslupakäsittely saariston maantielautoille viivästynyt

Jaa

Varsinais-Suomen ELY-keskus myöntää etuajo-oikeuslupia tietyille saariston maantielautoille. Luvat ovat voimassa kerrallaan 4 vuotta. ELY-keskuksen lupakäsittely on nyt väliaikaisesti viivästynyt äkillisestä henkilöresurssivajauksesta johtuen. Uusien lupien käsittely kestää tällä hetkellä useita kuukausia. Vanhentuneiden lupien uusintahakutilanteissa ELY-keskus on päättänyt poikkeuksellisesti jatkaa vanhaa lupaa siihen saakka, kunnes uusi lupahakemus ehditään käsittelemään. Lupahakijoita informoidaan tilanteesta erikseen kirjeitse.

Yllättävistä ja ennakoimattomista henkilöstömuutoksista johtuen ELY-keskukseen tulevien etuajo-oikeuslupien käsittelyaika venyy useisiin kuukausiin. Lupahakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä mahdollisimman nopeasti. ELY-keskus pahoittelee tilannetta luvanhakijoille.

Vanhentuneiden lupien uusintahakutilanteissa ELY-keskus on päättänyt poikkeuksellisesti jatkaa vanhaa lupaa siihen saakka, kunnes uusi lupahakemus saadaan käsiteltyä. Lupahakijoita informoidaan tilanteesta erikseen kirjeitse. Näissä tilanteissa ELY-keskuksen kirje on pidettävä autossa mukana osoittamassa etuajo-oikeuden voimassaoloa, sillä etuajo-oikeuskylttejä ei uusita ennen uuden luvan myöntämistä.

Etuajo-oikeusluvan voi saada maantielautoille, jotka liikennöivät Paraisten kaupungin Nauvon, Korppoon, Norrskatan, Houtskarin ja Iniön saariin, Kemiönsaaren kunnan Hiittisten saareen, Kustavin kunnan Vartsalan saareen, Hailuodon saareen ja Raaseporin kaupungin Skåldön saareen sekä yhteysalukselle, joka liikennöi kesäisin Paraisten kaupungin Houtskarin ja Iniön välillä. Muille yhteysaluksille ei myönnetä etuajo-oikeuksia.

Etuajo-oikeus lautalle varmistaa saariston asukkaille ja yrityksille sujuvat arjen matkat. Siksi vanhojen etuajo-oikeuslupien voimassaoloaikaa on haluttu jatkaa lupakäsittelyn ajan. Käsittelyajan pituudesta aiheutuva haitta kohdistuukin lähinnä uusiin lupahakijoihin, joilla ei ole aiemmin ollut etuajo-oikeuslupaa. Suurin osa etuajo-oikeushakemuksista koskee kuitenkin vanhan luvan uusimista.

Lauttaliikenteen välityskykyä kehitetään vastaamaan tienkäyttäjien tarpeita

Maantielauttaliikennettä kehitetään koko ajan siihen suuntaan, että lauttojen välityskyky vastaa käyttäjämäärien tarpeita. Useilla lauttapaikoilla jonotusaikoja onkin saatu vähenemään merkittävästi viime vuosina tehdyillä parannustoimilla.

Parainen-Nauvo lauttapaikalla Elektra purkaa jonot ja odotusaika lautalle on pienentynyt oleellisesti. Tilanne paranee entisestään vuoden 2022 aikana, kun lauttapaikalle saadaan liikenteeseen toinen suuri hybridilautta Altera. Skåldön lauttapaikalle saadaan kesäkaudelle 2022 nykyisen 90 t lossin tilalle uusi 150 t lossi. Vuonna 2023 tilanne paranee Nauvo-Korppoo ja Kustavi-Iniö lauttapaikoilla. Nauvo-Korppoo välille saadaan uusi isompi hybridilautta ja Sterna siirtyy liikennöimään Parainen-Nauvo väliltä Kustavi-Iniö välille. Korppoo-Norrskata välille tulee Kustavi-Iniö lauttapaikalta Aura korvaamaan nykyisen Merguksen. Se parantaa samalla myös Korppoo-Houtskari lauttapaikan välityskykyä. Hailuotoon toteutetaan kiinteä yhteys korvaamaan nykyisen lauttaliikenteen. Kiinteä yhteys on näillä näkymin valmistumassa v. 2025, mikäli vesilain mukainen lupa saa lainvoiman hallinto-oikeuskäsittelyssä.

Etuajo-oikeuksien tarve onkin vähenemään päin ja monin paikoin jo vähentynytkin uusien isompien maantielauttojen ja niiden paremman välityskyvyn ansiosta.

Lisätietoja: Varsinais-Suomen ELY-keskus, yhteydenotot Liikenteen asiakaspalvelun kautta, p. 0295 020 600

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Keskikesän päällystystöitä Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa1.7.2022 13:15:17 EEST | Tiedote

Yleisimmän kesälomakauden liikenteellisesti merkittävin tienpäällystyskohde lounaisessa Suomessa sijaitsee Salossa. Valtatietä 1 päällystetään Uskelanjoen ja Isokylän moottoritietunneleiden länsipään välillä. Työ toteutetaan viikolla 28 ilta- ja yöaikaan noin klo 18–06 välisenä aikana. Liikenne ohjataan työkohteen ohitse yhdellä kaistalla ja tästä saattaa hiljaisemmankin liikenteen aikana aiheutua ruuhkautumista ja jonoja.

Mynämäellä Joenperän siltatyömaan liikennekatko siirtyy myöhemmäksi1.7.2022 11:12:13 EEST | Tiedote

Mynämäellä maantiellä 2021 (Karjalantie) sijaitsevan Joenperän sillan kesäkuussa alkaneissa korjaustöissä seuraavana on vuorossa sillan kansirakenteiden uusiminen. Kansirakenteiden uusimistöiden ajaksi liikenne joudutaan katkaisemaan siltapaikalla ja liikennekatkon oli määrä alkaa 4.7. Liikennekatkon aikataulua joudutaan kuitenkin siirtämään myöhemmäksi. Uudesta liikennekatkon ajankohdasta tiedotetaan myöhemmin, kun aikataulu tarkentuu.

Vid färjleden i Högsar genomförs ett ettårigt försök med sjötrafikljus- och märkningar30.6.2022 09:58:48 EEST | Tiedote

Finlands Färjetrafik Ab har i samarbete med NTM-centralen i Egentliga Finland testat och utvecklat en eldriven vajerfärja vid färjeläget i Högsar i Nagu sedan 2018. Man kan avsevärt minska utsläppen från färjetrafiken med eldrivna vajerfärjor. Dragvajern är nära vattenytan i färjans färdriktning och tidvis rejält ovanför vattenytan. För att trygga säkerheten för den övriga sjötrafiken genomförs ett ettårigt försök med sjötrafikljus- och märkningar på färjleden i Högsar. Syftet med projektet är att bedöma möjligheterna att använda lösningen i större utsträckning på färjrutterna.

Högsarin lossiväylällä toteutetaan vuoden mittainen vesiliikennevalo- ja merkintäkokeilu30.6.2022 09:55:00 EEST | Tiedote

Suomen Lauttaliikenne Oy on yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa testannut ja kehittänyt sähkökäyttöistä vaijerivetoista lossia Högsarin lauttapaikalla Nauvossa vuodesta 2018 lähtien. Sähkökäyttöisillä vetovaijerilosseilla voidaan vähentää merkittävästi lossiliikenteestä aiheutuvia päästöjä. Vetovaijeri on lossin kulkusuunnassa lähellä vedenpintaa ja ajoittain reilusti vedenpinnan yläpuolella. Muun vesiliikenteen turvallisuuden varmistamiseksi toteutetaan vuoden mittainen vesiliikennevalo- ja merkintäkokeilu Högsarin lossiväylällä. Hankkeen tarkoituksena on arvioida mahdollisuudet käyttää ratkaisua laajemmin lossireiteillä.

Piispanristin pyöräilylaskuri kertoo pyöräilijämäärien vaihteluista27.6.2022 09:12:42 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY keskus asensi kiinteän pyöräilylaskurin maantien 110 jalankulku- ja pyöräilyväylille Piispanristille toukokuussa 2020. Kahden vuoden laskentatulosten perusteella voidaan pyöräilijämäärissä havaita selkeä vuodenaikavaihtelu. Myös arkiliikenteen ja viikonlopun pyöräilijäjakauma on aivan erilainen ja lisäksi säätilat vaikuttavat merkittävästi pyöräilijämääriin. Kesäisin maantien 110 vartta pyöräilee päivittäin noin 1200 pyöräilijää päivässä, arkisin hieman enemmän ja viikonloppuisin vähän vähemmän. Vuonna 2021 pyöräilijälaskuri rekisteröi yhteensä lähes 250 000 pyöräilijää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme