Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

ELY-keskuksen valvontatoimet Stora Enson Oulun tehtaan hajuhaittojen ratkaisemiseksi

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus valvoo Stora Enson Oulun tehtaan toimintaa ja sen ympäristölupaa. Tehtaan aiheuttamien pitkittyneiden hajuhaittojen vuoksi valvontaresursseja on jouduttu käyttämään tehtaan valvontaan lähes päivittäin.

Toiminnanharjoittaja on tehnyt ELY-keskuksen aiemmin edellyttämät mittaukset tehdasalueella ja sen ulkopuolella. Mittaustulosten osoittamat kuituvesikanaalin höngistä aiheutuvat jatkuvat hajuhaitat on saatu ratkaistua rakentamalla uutta hajukaasujen keräilyputkistoa alueelle. Tehdasalueella on lisäksi toteutettu useita muita hajukaasujärjestelmän toimivuuden parantamiseen  ja poikkeuksellisten päästöjen ehkäisemiseen liittyviä toimenpiteitä.

Erityisesti viime viikkoina ongelmaksi on muodostuneet hajukaasujärjestelmässä olevien vesilukkojen puhallukset, missä yhteydessä väkeviä hajukaasuja pääsee lyhytaikaisesti ulkoilmaan aiheuttaen hajuhaittaa. Hajulukkojen puhaltaminen johtuu paineen- ja lämpötilanvaihteluista järjestelmässä ja toiminnanharjoittaja on tehnyt kyseisistä tapauksista ELY-keskukselle häiriöilmoituksen.

ELY-keskus on katsonut, ettei kyseessä olevia vesilukkojen puhalluksia voida pitää enää niiden toistuvuuden vuoksi häiriö- ja poikkeustilanteina eikä toiminta ole tältä osin ympäristöluvan mukaista. ELY-keskus on lähettänyt toiminnanharjoittajalle kehotuksen saattaa toiminta ympäristöluvan mukaiseksi ensitilassa, kuitenkin viimeistään 14.5.2021 mennessä. Toiminnanharjoittajalta on pyydetty selvitystä tilanteen ratkaisemiseksi tehtävistä toimenpiteistä aikatauluineen. Lisäksi toiminnanharjoittajaa on kehotettu tiedottamaan avoimesti vesilukkojen puhalluksista ja niistä aiheutuvista hajuhaitoista lähialueen asukkaille. 

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:
Yksikön päällikkö Juhani Kaakinen, 040 5034 042, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Liikennejärjestelyt muuttuvat Kuusamon keskustassa (Mt 18 857)15.6.2021 10:54:17 EEST | Tiedote

Kuusamon keskustan liikennejärjestelyjen rakennustyöt etenevät Kitkantiellä ja Ouluntaipaleella aikataulun mukaisesti. Työvaihesuunnittelussa on pyritty mahdollisuuksien mukaan huomioimaan se, että olemassa olevat väylät saadaan säilytettyä liikenteellä. Rakennustöitä on tehty kaista kerrallaan niissä kohdissa, joissa se on työteknisesti mahdollista, eikä ole tarvetta kaivaa syviä kaivantoja ajoradan vieressä. Kitkantien kohdalla suljettuna oleva Vienantien ja Rantatien välinen alue avataan takaisin liikenteelle tämän hetkisen arvion mukaan heinäkuun alussa. Seuraavaksi on vuorossa Kitkantien ja Kaarlo-Hännisentien risteysalueella olevien liikennevalojen purkaminen, joka tehdään 16. - 17.6.2021 välisenä aikana. Tämän jälkeen risteysalueelle pystytetään väliaikainen kiertoliittymä ohjaamaan liikennettä. Järjestelyt on kuvattu liitteenä olevissa kartoissa. Kiertoliittymä on käytössä uuden kiertoliittymän valmistumiseen saakka. Alueella joudutaan liikkumaan työkoneilla muun liikenteen sea

Kevyen liikenteen väylän rakentaminen Sievintielle Ylivieskassa käynnistyy14.6.2021 13:23:45 EEST | Tiedote

Kantatien 63 varrelle välille Kummuntie-Koivukalliontie rakennetaan uusi kevyen liikenteen väylä. Lisäksi kantatien tievalaistusta parannetaan kiertoliittymästä noin kolme kilometriä Sievin suuntaan. Kevyen liikenteen väylä muodostaa jalankulku- ja pyöräily-yhteyden Kaivukallion kaupunginosan ja Kummuntien väliselle osuudelle. Uusi väylä parantaa kevyen liikenteen liikenneturvallisuutta. Työt alkavat viikolla 24 ja niiden on määrä valmistua vuoden 2021 elokuun loppuun mennessä. Hankkeen pääurakoitsijanana toimii Peab Industri Oy. Ajantasaiset tiedot tietöistä: Tienkäyttäjän linja p. 0200 2100 Liikennetilanne

Yleisötilaisuus valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä välillä Haurukylä - Haaransilta10.6.2021 08:14:21 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus laatii esiselvitystä valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä Haurukylän ja Haaransillan välille. Limingan kunnan alueelle sijoittuvalla noin 10 km pituisella osuudella selvitetään, onko valtatielle asetettu tavoitetila mahdollista saavuttaa kehittämällä tietä nykyisellä paikalla vai edellyttääkö valtatien palvelutasotavoitteiden saavuttaminen uuden valtatielinjauksen toteuttamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme