Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

ELY-keskuksen valvontatoimet Stora Enson Oulun tehtaan hajuhaittojen ratkaisemiseksi

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus valvoo Stora Enson Oulun tehtaan toimintaa ja sen ympäristölupaa. Tehtaan aiheuttamien pitkittyneiden hajuhaittojen vuoksi valvontaresursseja on jouduttu käyttämään tehtaan valvontaan lähes päivittäin.

Toiminnanharjoittaja on tehnyt ELY-keskuksen aiemmin edellyttämät mittaukset tehdasalueella ja sen ulkopuolella. Mittaustulosten osoittamat kuituvesikanaalin höngistä aiheutuvat jatkuvat hajuhaitat on saatu ratkaistua rakentamalla uutta hajukaasujen keräilyputkistoa alueelle. Tehdasalueella on lisäksi toteutettu useita muita hajukaasujärjestelmän toimivuuden parantamiseen  ja poikkeuksellisten päästöjen ehkäisemiseen liittyviä toimenpiteitä.

Erityisesti viime viikkoina ongelmaksi on muodostuneet hajukaasujärjestelmässä olevien vesilukkojen puhallukset, missä yhteydessä väkeviä hajukaasuja pääsee lyhytaikaisesti ulkoilmaan aiheuttaen hajuhaittaa. Hajulukkojen puhaltaminen johtuu paineen- ja lämpötilanvaihteluista järjestelmässä ja toiminnanharjoittaja on tehnyt kyseisistä tapauksista ELY-keskukselle häiriöilmoituksen.

ELY-keskus on katsonut, ettei kyseessä olevia vesilukkojen puhalluksia voida pitää enää niiden toistuvuuden vuoksi häiriö- ja poikkeustilanteina eikä toiminta ole tältä osin ympäristöluvan mukaista. ELY-keskus on lähettänyt toiminnanharjoittajalle kehotuksen saattaa toiminta ympäristöluvan mukaiseksi ensitilassa, kuitenkin viimeistään 14.5.2021 mennessä. Toiminnanharjoittajalta on pyydetty selvitystä tilanteen ratkaisemiseksi tehtävistä toimenpiteistä aikatauluineen. Lisäksi toiminnanharjoittajaa on kehotettu tiedottamaan avoimesti vesilukkojen puhalluksista ja niistä aiheutuvista hajuhaitoista lähialueen asukkaille. 

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:
Yksikön päällikkö Juhani Kaakinen, 040 5034 042, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaalla työttömyys vuoden takaisella tasolla - avoimia työpaikkoja tarjolla edellisvuotta enemmän4.5.2021 08:31:25 EEST | Tiedote

Työttömyys on Pohjois-Pohjanmaalla edelleen korkealla tasolla, mutta työllisyystilanteen parantuminen näkyy mm. avointen työpaikkojen määrän lisääntymisenä sekä lomautusten vähentymisenä vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Maaliskuussa käynnistyneiden työllisyyden kuntakokeilujen odotetaan osaltaan tukevan työllistämistoimien tehostamista Oulun kaupunkiseudulla sekä Raahen ja Ylivieskan seuduilla.

Kutsu esittelytilaisuuteen verkossa: Lentokentäntien parantaminen välillä Pohjantie–Hailuodontie28.4.2021 09:36:12 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus laatii tie- ja rakennussuunnitelmaa maantien 815 (Lentokentäntie) parantamiseksi välillä Pohjantie–Hailuodontie. Hankkeen tavoitteena on tieosan ajoneuvoliikenteen sujuvoittaminen ja turvallisuuden parantaminen, jalankulku- ja polkupyöräliikenneolosuhteiden parantaminen sekä liikennemelun asutukselle aiheuttamien meluhaittojen vähentäminen. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Oulun kaupungin ja Kempeleen kunnan kanssa.

Tienrakennustyöt jatkuvat Kuusamon keskustassa (Mt 18 857)23.4.2021 11:05:05 EEST | Tiedote

Hankkeen rakennustyöt ovat olleet talvitauolla ja koska kevät on edennyt nopeasti, niin rakennustöitä päästämään jatkamaan arvioitua aikaisemmin. Rakennustyöt aloitetaan Kitkantiellä Vienantien ja Rantatien välisellä alueella, joka suljetaan liikenteeltä 3.5.2021 alkaen. Kiinteistöille Kitkantie 19, 20, 21, 22 ja 24 säilytetään kulkuyhteys Kitkantien kautta. Sulkemisen arvioitu kesto on noin 2 kuukautta.

TULVATIEDOTE: Tulvahuiput käsillä Kiiminkijoella ja eteläosan jokialueilla viikonlopun aikana23.4.2021 09:33:55 EEST | Tiedote

Tähän mennessä tulvakevät 2021 on ollut Pohjois-Pohjanmaan jokivesistöjen osalta rauhallinen. Tulvahuippu saavutettaneen- Kiiminkijoella ja sitä eteläisimmillä jokialueilla tulevan viikonlopun aikana tai ensiviikon alussa. Oulujokea eteläisimmillä alueilla virtaamat eivät nykyisestä juurikaan kasva, elleivät poikkeuksellisen suuret sateet muuta tilannetta. Tulvahuippujen virtaamat jäävät useimmilla joilla keskimääräistä pienemmiksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme