ELY-keskukset

ELY-keskukset tukevat avustuksilla rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisyä (Kaakkois-Suomi, Lappi, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Varsinais-Suomi)

Jaa
Alueelliset ELY-keskukset ovat myöntäneet yhteensä puoli miljoonaa euroa rauhoitettujen lajien, kuten valkoposkihanhien, aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemiseen.
Valkoposkihanhia Värtsilässä 19.5.2021. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Värtsilässä 19.5.2021. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Alueelliset ELY-keskukset ovat myöntäneet harkinnanvaraista valtionavustusta 500 000 euroa yhteensä kahdeksalle rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemiseen tähtäävälle hankkeelle. Avustusta saaneet hankkeet valittiin valtakunnallisen työryhmän tekemien linjausten perusteella.

Avustettavien hankkeiden valinnassa tarkasteltiin hankkeiden alueellista jakautumista, kustannustehokkuutta sekä kohdentumista eri vahinkotyyppien torjuntaa. Avustettavat hankkeet täyttävät rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemisestä ja korvaamisesta koskevan lain (15/2022) ja asetuksen (115/2023) vaatimukset. Avustusta hankkeiden toteuttamiseen myönnettiin 80 % hankkeen hyväksytyistä kustannuksista.

Hakemuksia eri ELY-keskuksiin tuli yhteensä 30 kappaletta ja avustusta haettiin yhteensä noin 1,6 miljoonan euron verran. Hakemuksista valtaosa, 25 kappaletta, kohdistui Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen alueelle. Pohjois-Karjalassa avustusta myönnettiin neljän metsästysseuran hankkeelle, joiden karkotustoimet ulottuvat liki 5000 hehtaarin alueelle. Kaikki hankkeet tähtäävät valkoposkihanhien aiheuttamien satovahinkojen ennaltaehkäisemiseen. Rahoitettavia hankkeita valittaessa painotettiin odotetun vaikuttavuuden, kustannustehokkuuden ja toteuttamiskelpoisuuden muodostamaa kokonaisuutta.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueelta haettiin avustusta yhteen valkoposkihanhien aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemiseen tähtäävään hankkeeseen, jolle myös myönnettiin avustusta. Hankkeen saamalla rahoituksen avulla hankintaan muun muassa äänikarkottimia, jotka toistavat hanhia havaitessaan niiden omia varoitusääniä tai petoeläinten ääntelyä.

Pohjois-Savon ELY-keskuksesta haettiin avustusta kahdelle hankkeelle, joiden tavoitteena on sääksien kalanviljelylaitoksille aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisy. Molemmille hankkeille myönnettiin avustusta. Avustus kohdistetaan hankkeissa kalankasvatusaltaiden suojaverkkojen hankinnasta ja asennuksesta aiheutuviin kustannuksiin.

Lapin ELY- keskus myönsi avustusta yhdelle hankkeelle maa- ja merikotkan aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemiseen. Avustusta myönnettiin porotilalle vasotusaidan rakentamiseen ja kotkien karkotukseen paimentamalla.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueelta haettiin avustusta yhteen merimetsojen aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisyhankkeeseen, mutta hankkeelle ei myönnetty avustusta, sillä avustusta ei voida lain mukaan myöntää merimetsojen aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisyyn.

ELY-keskukset valvovat rahoitettujen hankkeiden toteutumista ja seuraavat niiden kustannustehokkuutta ja toimivuutta. Avustuksen tarkoituksen on vähentää rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta koituvia kustannuksia.

Rahoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisevien toimien avustaminen perustuu 1.2.2023 voimaantulleeseen lakiin rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemisestä ja korvaamisesta. Kevään avustushaku oli ensimmäinen laatuaan. Jatkossa avustusta on tarkoitus myöntää vuosittain.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Pirinen
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
mika.pirinen(at)ely-keskus.fi
p. 0295 026 214


Pyry Mäkelä
luonnonsuojelun asiantuntija, Kaakkois-Suomen ELY-keskus
pyry.makela(at)ely-keskus.fi
p. 0295 029 121

Kuvat

Valkoposkihanhia Värtsilässä 19.5.2021. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Värtsilässä 19.5.2021. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kesän 2023 leväseuranta on alkanut (Varsinais-Suomi, Satakunta)1.6.2023 13:54:07 EEST | Tiedote

Tällä viikolla käynnistyi jälleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä valtakunnallinen sinileväseuranta. Seurannan aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Tänä kesänä Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi ja Satakunta) ELY-keskuksen vakioseuranta koostuu 36 havaintopaikasta, joista 20 sijaitsee merialueella ja 16 sisävesissä. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannan alusta eli jo vuodesta 1998 saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme