Pohjois-Savon ELY-keskus

ELY-keskus etsii ennallistamiseen soveltuvia soita Pohjois-Savossa

Jaa
Ennallistettaviksi kohteiksi toivotaan erityisesti reheviä soita, kuten lettoja ja korpia, sekä muita lajistollisesti arvokkaita kohteita, joissa luontotyypin ominaispiirteet ovat edelleen havaittavissa. ELY-keskus ennallistaa soita ensisijaisesti suojelemattomilla yksityismailla.
Ojitettu lettosuo Rautavaaralla.
Ojitettu lettosuo Rautavaaralla.

Pohjois-Savon ELY-keskus etsii ennallistamiseen soveltuvia suoalueita. Soiden ennallistamisen tavoitteena on vahvistaa suoluonnon monimuotoisuutta, hillitä ilmastonmuutosta kasvattamalla soiden hiilivarastoja sekä parantaa soiden alapuolisten vesistöjen tilaa.

"Tyypillisiä ennallistamistoimenpiteitä voivat olla esimerkiksi ojien patoaminen ja täyttö sekä alkuperäisen puustorakenteen palauttaminen poistamalla haihduttavaa puustoa", kertoo Pohjois-Savon ELY-keskuksen luonnonsuojelun asiantuntija Nelma Aunio.

Ennallistamishankkeet perustuvat maanomistajan vapaaehtoisuuteen. Maanomistajan pyynnöstä ELY-keskus arvioi tarpeen mukaan kohteen ennallistamispotentiaalin. ELY-keskus suunnittelee yhdessä maanomistajan kanssa tarvittavat ennallistamistoimenpiteet.

Yksityisten suojelualueiden puustosta korvauksia

Suunnittelussa huomioidaan, ettei vettymishaittoja kohdistu ympäröiville alueille. ELY-keskus vastaa hankkeen toteutuksesta ja seurannasta. Ennallistamistoimenpiteet kustannetaan luonnonsuojelulain mukaisella tuella, eikä maanomistajalle lähtökohtaisesti koidu kustannuksia ennallistamistöistä. Maanomistajan toiveesta kohteelle voidaan ennallistamisen jälkeen perustaa yksityinen suojelualue, jolloin suojeltavan kohteen puusto korvataan. Soiden ennallistaminen tehdään osana valtakunnallista Helmi-elinympäristöohjelmaa.

Ohjelman tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja turvata luonnon tarjoamia elintärkeitä ekosysteemipalveluja. Samalla pyritään hillitsemään ilmastonmuutosta ja edistämään siihen sopeutumista. Helmi-ohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen.

"Maanomistajilla on nyt mahdollisuus vaikuttaa sekä luontokadon että ilmastonmuutoksen torjuntaan osallistumalla soiden ennallistamishankkeeseen", Aunio kannustaa.

Noin puolet soiden luontotyypeistä on uhanalaisia koko maassa. Etelä-Suomessa, johon metsäojitus ja suoluontoa muuttanut maankäyttö on keskittynyt, jopa 83 % suotyypeistä on arvioitu uhanalaisiksi. Suotyypeistä uhanalaisimpia ovat letot, korvet sekä neva- ja lettokorvet. Ne ovat reheviä ja viljavia soita, joita on jo varhain raivattu pelloksi tai ojitettu metsänkasvatusta varten.

Ennallistamistarpeessa olevista soista toivotaan yhteydenottoja ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen nelma.aunio@ely-keskus.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Luonnonsuojelun asiantuntija
Nelma Aunio
nelma.aunio@ely-keskus.fi
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Kallanranta 11, Kuopio
0295026195

Kuvat

Ojitettu lettosuo Rautavaaralla.
Ojitettu lettosuo Rautavaaralla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon ELY-keskukselta kaksi tuulivoimahankkeita koskevaa yhteysviranomaisen lausuntoa (Kurvilanmäen ja Iso-Petäjämäen hankkeet)8.3.2023 13:07:16 EET | Tiedote

Pohjois-Savon ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnot kahdesta tammi-helmikuussa 2023 nähtävillä olleesta ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta (YVA-ohjelma), jotka molemmat koskevat Pohjois-Savoon suunniteltuja tuulivoimahankkeita. Lausutut hankkeet ovat Kurvilanmäen tuulivoimahanke (Vieremä- Sonkajärvi) ja Iso-Petäjämäen tuulivoimahanke (Lapinlahti-Iisalmi).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme