Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

ELY-keskus päätti asettaa kaksi vaarantamiskieltoa rakennussuojeluasioissa Oulussa

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tehnyt 19.1.2023 kaksi vaarantamiskieltoa koskevaa päätöstä. Vaarantamiskiellot määrättiin Tuirassa sijaitsevalle entiselle Kuulovammaisten koulurakennukselle, asuntolarakennukselle ja johtajan asuntorakennukselle (os. Lossikuja 6) kiinteistöineen ja Myllytullissa sijaitsevalle Pohjois-Pohjanmaan museorakennus Ainolalle (os. Ainolanpuisto 1) lähiympäristöineen.

Vaarantamiskielto on vireillä olevaan rakennussuojeluasiaan liittyvä harkinnanvarainen ja tilapäinen turvaamistoimenpide sen varmistamiseksi, ettei suojeluprosessin aikana tapahdu kohteiden arvoja muuttavia muutoksia. Vaarantamiskieltopäätökset tulevat voimaan, kun päätökset on annettu tiedoksi. Kohteen suojelusta päätetään erikseen. Vaarantamiskielto päättyy, kun suojeluasiaan on annettu ratkaisu. Vaarantamiskiellon määrääminen perustuu lakiin rakennusperinnön suojelemisesta (498/2010).

Entisen kuulovammaisten koulurakennuksen, asuntolan ja johtajan asunnon vaarantamiskielto

Suojeluasia on käynnistetty Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen omasta aloitteesta 18.1.2023. Suojeluasian taustalla on aiemmin valtion omistuksessa suojellun rakennuksen siirtyminen yksityiseen omistukseen, jolloin rakennusperinnön suojelusta annetun lain mukaan ELY-keskuksen tulee käynnistää suojeluasia.

Oulun Kuuromykkäin koulun, oppilasasuntolan ja koulun johtajan asunnon on suunnitellut Theodor Granstedt 1902. Rakennukset valmistuivat 1906. Koulu rakennettiin lähes neliönmuotoiselle tontille rajaten tontin sisäpihaa. Koulu- ja asuntolarakennus ovat uusrenessanssihenkisiä, tiilistä muurattuja rakennuksia. Johtajan asunnossa on kansallisromantiikan piirteitä.

Kiinteistöllä rakennuksineen on kulttuurihistoriallista merkitystä ja se saattaa olla rakennusperinnönsuojelemisesta annetussa laissa tarkoitettu kohde. ELY-keskuksella on velvollisuus selvittää rakennuksen omistuksen muuttuessa kohteen suojeluarvot ja suojelun tarve vireillä olevalla suojeluprosessilla. ELY-keskus on harkintansa perusteella katsonut vaarantamiskiellon asettamisen tarpeelliseksi käynnistyneen suojelumenettelyn ajaksi.

Ainolan museorakennuksen ja lähiympäristön vaarantamiskielto

ELY-keskus on käynnistänyt 10.12.2021 Ainolan museorakennusta ja lähiympäristöä koskevan rakennussuojeluasian käsittelyn Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistys ry:n suojeluesityksestä (saapunut ELY-keskukseen 7.12.2021). Lisäksi samaa kohdetta koskevat erilliset suojeluesitykset ovat tehneet Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys ry (18.2.2022) sekä Oulun historiaseura ry (8.4.2022).

Ainolan museorakennus on arkkitehti Oiva Kallion (1884–1964) suunnittelema 1920-luvun klassismia edustava rakennus. Sitä kutsutaan Ainolaksi alueella sijainneen aiemman, mutta tuhoutuneen rakennuksen mukaan. Rakennus valmistui 1931 arkisto-, kirjasto- ja museorakennukseksi. Rakennuksella on valtakunnallista merkitystä, se kuuluu Oulujoen suiston RKY-alueen keskeisiin rakennuksiin ja on alueen ainoa alun perin kulttuurirakennukseksi suunniteltu rakennus.

Kohde saattaa olla rakennusperinnönsuojelemisesta annetussa laissa tarkoitettu kohde ja ELY-keskuksella on sille tehtyjen suojeluesityksen perusteella velvollisuus selvittää kohteen suojeluarvot ja suojelun tarve. Ainolan rakennukseen on myönnetty poikkeamislupa loppuvuonna 2022. ELY-keskus on ollut tietoinen poikkeamislupahakemuksesta ja antanut siihen liittyen myös lausunnon. Vaarantamiskiellon asettaminen on katsottu tarpeelliseksi kokonaisharkinnan perusteella, jossa on laajemmin otettu huomioon asian valmistelussa kertynyt aineisto, mm. asiassa saadut viranomaislausunnot, asemakaavatilanne, poikkeamisluparatkaisu sekä rakennukseen ja ympäristöön esitetyt muutostarpeet. Vaarantamiskiellon tarkoituksena on sen varmistaminen, ettei kiellon kohteessa tapahdu tutkittavia suojeluarvoja muuttavia toimenpiteitä ennen asian ratkaisemista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Alueidenkäytönasiantuntija Touko Linjama, p. 0295 038 558, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Herättäjäjuhlien seuraväkeä Ainolan puistokäytävällä Oulussa kesällä 1960. © Museoviraston kuvapalvelu (JOKA Journalistinen kuva-arkisto).
Herättäjäjuhlien seuraväkeä Ainolan puistokäytävällä Oulussa kesällä 1960. © Museoviraston kuvapalvelu (JOKA Journalistinen kuva-arkisto).
Lataa
Oulun kuuromykkäin koulun rakennuksia 12.3.1932. © Museoviraston kuvapalvelu (JOKA Journalistinen kuva-arkisto).
Oulun kuuromykkäin koulun rakennuksia 12.3.1932. © Museoviraston kuvapalvelu (JOKA Journalistinen kuva-arkisto).
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Työttömien määrä kasvussa Pohjois-Pohjanmaalla27.1.2023 08:05:00 EET | Tiedote

Työttömien määrä kasvoi viime vuoden lopussa Pohjois-Pohjanmaalla. Varsinkin lomautettuja oli vuoden vaihteessa huomattavasti enemmän kuin vielä syksyllä. Osa lisäyksestä johtuu heikentyneestä taloustilanteesta ja vähentyneestä työntekijätarpeesta, osa muutoksesta on tyypillistä kausivaihtelua, kun useissa tehtävissä työt vähenevät talvikuukausina. Avointen työpaikkojen tarjonnassa on nähtävissä edelleen pudotusta aiemmasta.

Oijärvelle laaditaan uusi säännöstelyohje25.1.2023 13:08:07 EET | Tiedote

ELY-keskus laatii Iin kunnassa Kuivajoen vesistöalueella sijaitsevalle Oijärvelle uuden säännöstelyohjeen vuoden 2023 aikana vesilain valvojan kehotuksen vuoksi. Voimassa oleva säännöstelyohje on otettu käyttöön vuonna 2012. Ohjeen tavoitteena on mm. ollut parantaa Oijärven ekologista tilaa takaamalla riittävä kevättulva sekä estää järven vedenpinnan lasku liian alas, koska se nopeuttaa rantojen umpeenkasvua. Lisäksi ohjeella on tavoiteltu luonnonmukaisempia virtaamaolosuhteita Oijärvestä lähtevään Kuivajokeen. Säännöstelyohjeen seurauksena etenkin kesäaikana vedenpinta on ollut tavoitetason yläpuolella. Vuonna 2012 käyttöön otettuun säännöstelyohjeeseen ollaan oltu pääosin tyytyväisiä ja ELY-keskuksen saaman palautteen määrä on vähentynyt. Viime vuosina palaute on kuitenkin lisääntynyt ja on havaittu nykyisen säännöstelyohjeen johtavan liian korkeisiin kesävedenpintoihin, josta voi olla haittaa mm. alueen linnustolle. Lisäksi vedenpinta on päässyt nousemaan kesä- ja syyssateiden myötä

Raahen vesistöjen säännöstelyn kehittäminen etenee, selvityksiä esitellään yleisötilaisuudessa 25.1.18.1.2023 11:29:38 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Raahen kaupunki ja SSAB Europe Oy tekivät vuosi sitten Raahen säännösteltyjen vesien tilan parantamista koskevan yhteistyösopimuksen. Sopimusosapuolet laativat vuosittain toimenpideohjelman, jossa sovitaan toimenpiteiden aikataulu, vastuut ja rahoitus. Vuoden 2022 toimenpiteinä on mm. laadittu uusi väliaikainen säännöstelyohje sekä selvitetty Haapajoen ja Pattijoen uomien vetokykyä.

Yleisötilaisuudet valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä välillä Pyhäjärvi - Pulkkila18.1.2023 09:57:31 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on käynnistänyt kesällä 2022 toimenpideselvityksen laatimisen valtatien 4 kehittämisestä Pyhäjärven ja Pulkkilan välillä. Selvityksessä määritetään pitkän aikavälin tavoitetilan toimenpiteet yhteensä noin 90 km pituiselle valtatiejaksolle, joka sijoittuu Pyhäjärven, Kärsämäen ja Siikalatvan kuntien alueelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme