Lapin ELY-keskus

ELY-keskus suojeli Ranuan Salmilehdon entisen aluemetsänhoitajan tilan - Joutsijärven entistä kunnalliskotia ei suojella

Jaa

Lapin ELY-keskus on päätöksellään suojellut Ranuan Salmilehdon entisen aluemetsänhoitajan tilan pihapiirin rakennuksineen. Salmilehdon entinen aluemetsänhoitajan virkatalo kuuluu Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavan suojelukohteisiin, joten sen merkityksen voidaan katsoa olevan maakunnallinen.

Kuvituskuva: Lapin Materiaalipankki | Terhi Tuovinen
Kuvituskuva: Lapin Materiaalipankki | Terhi Tuovinen

ELY-keskuksen näkemyksen mukaan Salmilehdon rakennusryhmän ja pihapiirin merkittävyyttä arvioitaessa, kohde on merkittävä historiallisen todistusvoimaisuuden ja historiallisen kerroksisuuden sekä alkuperäisyyden perusteella. Suojelu koskee virkataloa (Puustelli), tallia, aittaa, saunaa, käpylatoa sekä 1950-luvun toimisto-, asuin- ja varastorakennuksia.

Ranuan suurikokoinen, hirsirakenteinen vuosina 1911–1912 rakennettu ”Puustelli” sisälsi alun perin kahden Metsähallituksen hoitoalueen, Ranuan ja Yli-Simon, toimistot ja aluemetsänhoitajien asunnot. Myös perustamisaikaan rakennetuissa, suurikokoisissa talousrakennuksissa tallissa, aitta/puojissa, on havaittavissa rakentaminen kahden käyttäjän tarpeisiin. Käpyaitta ja sauna lienee tarkoitettu yhteiskäyttöön. Kiinteistö on merkittävä osa Ranuan kirkonkylän maisemakuvaa ja sellaisenaan säilyttämisen arvoinen osa ranualaista historiaa.

Joutsijärven entistä kunnalliskotia ei suojella

Joutsijärven rannalla sijaitsevan Hautaniemen tilan päärakennus eli kunnalliskoti on joko 1920- tai 1930-luvulta. Kunnalliskodin rakennuskokonaisuuteen liittyneitä muita rakennuksia päärakennuksen lähiympäristössä ei ole enää jäljellä. Talvisodan aikana tyhjentynyt kunnalliskoti toimi erillispataljoona 25 komentopaikkana. Kemijärven vanhustenhoito siirrettiin toisaalle 1950-luvun puolivälissä, minkä jälkeen rakennuksessa toimi maamieskoulu. Vuonna 1961 koulu lopetettiin. Joutsijärven kunnalliskoti on Kemijärven kaupungin vanhin julkisin varoin rakennettu sosiaalitoimen puurakennus.

Kunnalliskoti edustaa rakentamisajankohdalleen tyypillistä niukkaa klassismia. Entisellä kunnalliskotirakennuksella on paikallista kulttuurihistoriallista arvoa Kemijärven kaupungin sosiaalipalvelujen historian ja myös sotahistorian näkökulmasta. ELY-keskus ei katsonut tarpeelliseksi suojella kohdetta rakennusperinnön suojelemisesta annetulla lailla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Riku Tapio, p. 0295 037 546, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kuvituskuva: Lapin Materiaalipankki | Terhi Tuovinen
Kuvituskuva: Lapin Materiaalipankki | Terhi Tuovinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme