Turun kauppakamari

Embargo 27.10.2021. klo 00.01 // Varsinaissuomalaiset yritykset vastasivat: Työvoima ja hyvät liikenneyhteydet houkuttelevat yrityksiä

Jaa

Lähes 60 % varsinaissuomalaisista yrityksistä pitää työvoiman saatavuutta tärkeimpänä tekijänä valitessaan yritykselle sijaintipaikkaa. Osuus on pysynyt korkealla tasolla lähes koko 2000-luvun. Samanaikaisesti noin kolmasosa yrityksistä kertoo, etteivät he voi kasvaa, koska eivät löydä kasvuun tarvittavaa työvoimaa. Tiedot selviävät Turun kauppakamarin jäsenistölleen tekemästä kyselystä.

Lähes 60 % varsinaissuomalaisista yrityksistä pitää työvoiman saatavuutta tärkeimpänä tekijänä valitessaan yritykselle sijaintipaikkaa. Kuva: Adobe Stock
Lähes 60 % varsinaissuomalaisista yrityksistä pitää työvoiman saatavuutta tärkeimpänä tekijänä valitessaan yritykselle sijaintipaikkaa. Kuva: Adobe Stock

”Tämä on erittäin huolestuttava viesti varsinkin, kun työvoimapulasta kärsivien yritysten osuus on kasvanut viimeisen vuoden aikana merkittävästi”, toteaa Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo.

”Kaikki kivet pitäisi nyt kääntää työvoiman saamiseksi yrityksiin, ettei meiltä jää kasvua ja tuotantoa tekemättä työvoimapulan takia.”

Työvoiman saatavuuden jälkeen seuraavaksi tärkein sijaintiin vaikuttava tekijä on hyvä liikenneyhteys. Liikenneyhteydet vaikuttavat 54 % vastanneen yrityksen sijaintipäätökseen. Raaka-aineiden, tavaroiden, työntekijöiden ja asiakkaiden on voitava liikkua joustavasti.

Liikenneyhteydet ja saavutettavuus korostuvat erityisesti Varsinais-Suomessa, jossa sijaitsee runsaasti vientiteollisuutta, ja jolle liikenneyhteydet ovat kriittinen tekijä. Koronan aikana liikkumisen ongelmat vaikeuttivat näiden yritysten toimintaa erityisesti.

”Yritykset kärsivät edelleen pandemian aiheuttamasta tavaravirtojen seisokista, eikä ongelmaan ole näkyvissä nopeaa ratkaisua”, toteaa Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka.

”Kuljetusten ongelmat ja konttipula nostavat yritysten kustannuksia merkittävästi, eikä tätä kustannustaakka pidä enää kasvattaa”, jatkaa Toivakka.

Kolmanneksi eniten yritykset arvostavat turvallista ja viihtyisää elinympäristöä, joka sekä houkuttelee työntekijöitä että luo pitovoimaa työntekijöiden pysymiseksi alueella. Vastanneista yrityksistä 51 % nosti esiin tämän tekijän. Lähes saman verran mainintoja saivat markkinoiden läheisyys sekä kasvukeskuksen sijainti alueella.

Yrityspäättäjät arvostavat turvallista ja viihtyisää elinympäristöä 

Koska työvoiman saatavuus on keskeinen alueen kilpailukykytekijä, on syytä kiinnittää huomiota elämisen laatuun ja sen kehittämiseen. Elämisen laatu vaikuttaa siihen, miten alue houkuttelee työvoimaa ja asukkaita ja miten hyvin nämä pysyvät alueella.

Yritysjohtajat pitävät turvallista ja viihtyisää elinympäristöä tärkeimpänä kehitettävänä kilpailukykytekijänä. Vastanneista johtajista 64 % panostaisi elinympäristön turvallisuuden ja viihtyisyyden kehittämiseen. Turvallinen ja viihtyisä elinympäristö on viimeisen kymmenen vuoden ajan noussut lähes säännönmukaisesti tärkeimmäksi kehitettäväksi elämisen laatuun vaikuttavaksi kilpailukykytekijäksi.

Toiseksi eniten yritysjohtajat panostaisivat koulujen kehittämiseen. Noin 61 % vastaajista mainitsee koulut alueen kilpailukykytekijänä, johon olisi kiinnitettävä huomiota.

Näiden kahden eniten mainintoja saaneen tekijän jälkeen yritysjohtajat toivoisivat panostuksia tasaisesti terveydenhuoltoon, päivähoitoon, julkisiin liikenneyhteyksiin ja harrastusmahdollisuuksiin. Runsas 55 % yritysjohtajista nostaa nämä asiat kehitettävien listalle.

Alueen kilpailukykytekijät tiivistettynä

Käytännössä kuusi kymmenestä yrityksestä valitsee, ja on jo vuosia valinnut, sijaintipaikan liikenneyhteyksien ja työvoiman saatavuuden perusteella. Kolmantena merkittävänä alueen vetovoimatekijänä toimii turvallinen ja viihtyisä elinympäristö, joka on suoraan kytköksissä työvoiman saatavuuteen ja pysymiseen.

Osaavaa työvoimaa voidaan yrityspäättäjien mukaan houkutella panostamalla elinympäristön turvallisuuteen ja viihtyisyyteen, koulujen kehittämiseen, terveydenhuoltoon, päivähoitoon, julkisiin liikenneyhteyksiin ja harrastusmahdollisuuksiin.

Turun kauppakamari kysyi jäseniltään Varsinais-Suomen kilpailukykytekijöistä kesäkuussa 2020 ja kesäkuussa 2021. Vuonna 2021 kyselyyn vastasi yhteensä 146 yritystä ja vuonna 2020 yhteensä 155 yritystä. Molempina vuosina noin viidesosa vastaajista on ollut teollisuusyrityksiä ja noin kymmenesosa palveluyrityksiä.

Lisätietoa:
toimitusjohtaja Kaisa Leiwo, Turun kauppakamari, puh. 040 5566 697, kaisa.leiwo@kauppakamari.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lähes 60 % varsinaissuomalaisista yrityksistä pitää työvoiman saatavuutta tärkeimpänä tekijänä valitessaan yritykselle sijaintipaikkaa. Kuva: Adobe Stock
Lähes 60 % varsinaissuomalaisista yrityksistä pitää työvoiman saatavuutta tärkeimpänä tekijänä valitessaan yritykselle sijaintipaikkaa. Kuva: Adobe Stock
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Turun kauppakamari
Turun kauppakamari
Puolalankatu 1
20100 Turku

http://www.turunkauppakamari.fi

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

Kysely: Digitalisaatiolla ja yhteistyöllä sujuvuutta rakennusvalvontaan26.11.2021 00:01:00 EET | Tiedote

Embargo 26.11.2021 klo 00.01// Turun rakennusvalvonnan asiakkaat ovat keskimäärin tyytymättömämpiä kuin naapurikunnissa. Tämä selviää lokakuussa tehdystä alueen rakennusvalvonnan palveluita selvittäneestä kyselystä, jonka toteuttivat jäsenilleen Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi, Talonrakennusteollisuuden Lounais-Suomen piiri, Varsinais-Suomen Yrittäjät sekä Turun kauppakamari. Vastaava kysely on tehty viimeksi marraskuussa 2019 Kiinteistöliiton jäsenille. Tällä kertaa kyselyyn saatiin yhteensä 130 vastausta, joista 85 koski Turkua ja 45 alueen muita kuntia.

Embargo 28.10. klo 8 // Elinkeinoelämän foorumi Turussa 28.10. Suomalaisyritysten tilanne paranee − kasvu jää lyhyeksi ja koskee vain osaa toimialoista28.10.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

EK:n tuoreen suhdannebarometrin mukaan maailmantalous jatkaa elpymistään koronakriisistä. Rokotekattavuuden nousu on mahdollistanut monissa maissa talouden avaamisen ja paluun kohti normaalia, vaikka pandemia ei vielä ole ohi. Keskuspankkien ja hallitusten massiivinen elvytys tukee talouskasvua, mutta on johtanut samalla hintapaineisiin sekä pullonkauloihin tuotantoketjuissa. Turun kauppakamarin ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n Elinkeinoelämän foorumissa 28.10. tutustutaan tarkemmin mm. barometrin tuloksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme