MessukeskusMessukeskus

Embargo 31.1.2021 / Vuoden opetus -palkinto Dinosaurus kuoli Leipäläntiellä -hankkeelle

Jaa

Opetus- ja kasvatusalan ammattitapahtuma Educan yhteydessä jaettava Vuoden opetus -palkinto luovutetaan 30.1.2021 virtuaalisesti Messukeskuksessa Helsingissä. Suomen Messusäätiön rahoittama ja OAJ:n koordinoima kilpailu etsii uusia, pedagogisia oivalluksia ja hyviä arjen käytäntöjä. Kilpailun voittaja saa 3 000 euron arvoisen stipendin.

Vuoden opetus -palkinnon vuodelta 2020 saa Turun Ketunpesän päiväkodin hanke Dinosaurus kuoli Leipäläntiellä. Projekti sai alkunsa vanhempien huolesta turvattomasta kulkureitistä lähialueen leikkipuistoon. Ketunpesän päiväkodissa ei ole omaa leikkipihaa, joten kulku lähialueen leikkialueelle on päivittäistä.

”Vanhempainillassa nousi esiin reitin turvattomuus ja se, miten asian parannustoimet saataisiin eteenpäin kaupungin virkakoneistossa. Eräs äiti ehdotti että ”laittakaa lapset asialle”. Tätä loistavaa ideaa lähdimme toteuttamaan”, kertovat varhaiskasvatuksen opettajat Anna Alanen ja Janna Liikkanen.

Päiväkodissa lapset pohtivat, miten tilanteeseen saataisiin muutos, ja syntyi ajatus suojatiestä. Päiväkodin aikuisten avulla lapset tekivät Turun kaupungille kirjallisen aloitteen, ja sen lisäksi eskarit ja pikkueskarit halusivat lähteä kertomaan asiasta Turun kunnallispoliitikoille ihan itse. Valmisteltiin puhutteleva draamaesitys sekä asianmukainen havaintomateriaali, joka esitettiin Turun kaupungintalolla 11.2.2020. Asia sai huomiota Turun Sanomissa sekä hehkutusta some-tileillä. Päiväkoti teki asiasta myös hauskan videon You tubeen. Korokkeellista suojatietä ei paikalle saatu, mutta jalkakäytävää levennettiin ja suojatie siirrettiin turvallisempaan paikkaan. Reitti on nyt kaikille kulkijoille aiempaa turvallisempi.

Mainio esimerkki laaja-alaisesta oppimisesta, yhteistyöstä ja vaikuttamisesta jo pienestä pitäen

Ketunpesän päiväkodin suojatieprojekti on loistava esimerkki siitä, miten lapset saadaan kytkettyä mukaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen jo pienestä pitäen. Hankkeessa näkyy käytännössä suomalaisen varhaiskasvatuksen ja pedagogiikan korkea taso ja idearikkaus. Projekti opetti lapsille kunnallisen vaikuttamisen lisäksi monipuolisesti varhaiskasvatuksen opetussuunnitelman mukaisia laaja-alaisia taitoja, kuten intoa lukemiseen ja kirjoittamiseen, hienomotoriikkaa, esiintymis- ja ryhmätyötaitoja, liikennesääntöjä, draaman keinoja ja digitaalisen median käyttöä. Raati kiitti perusteluissaan sitä, että hanke on tehnyt varhaiskasvatuksen merkityksen näkyväksi päättäjille ja että hanke toteuttaa hyvin varhaiskasvatussuunnitelmaa sekä kansallista lapsistrategiaa jo nyt.

”Kaikki lähtee ilmapiiristä”, summaavat Anna Alanen ja Janna Liikkanen. ”Lapset ovat innostuneita aina, kun aikuiset ovat, ja näin syntyy toinen toisiaan ruokkiva positiivinen kehä, jossa hulluimpienkin ideoiden on turvallista saada siivet. Dinosaurus kuoli Leipäläntiellä oli projektina juuri sellainen. Ei meille eikä lapsille riittänyt pelkkä perussähköposti. Ideoita tuli ja tuli, ja lopulta löysimme itsemme kaupungintalolta” Alanen ja Liikkanen iloitsevat.

Raatiin kuuluivat OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen (raadin pj.), OAJ: viestintäjohtaja Hanna Ottman, Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes, Messukeskuksen tiedottaja Taira Sjöblom-Tallus, Suomen Kuntaliiton erityisasiantuntija Kyösti Värri, opetusneuvos Petri Lehikoinen, OPH, Suomen rehtorit SURE ry:n puheenjohtaja Antti Ikonen ja OAJ:n erityisasiantuntija Riina Mäkelälammi (raadin sihteeri).

Palkinto julkistetaan Educa verkossa -tapahtumassa lauantaina 30.1. klo13.

Educa-messut on Suomen johtaja kasvatus- ja koulutusalan ammattitapahtuma, jonka järjestävät yhteistyössä Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ja Messukeskus. Siihen osallistuu vuosittain noin 19 000 kävijää. Tapahtuma järjestetään 29.1. – 30.1.2021 verkkotapahtumana nimellä Educa verkossa.

Lisätiedot:

tiedottaja Taira Sjöblom-Tallus, Messukeskus, puh. 050 385 5482, taira.sjoblom-tallus@messukeskus.com

erityisasiantuntija Riina Mäkelälammi, OAJ, puh. 020 7489 570, riina.makelalammi@oaj.fi

#educa2021

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus on ihmisläheinen media ja turvallisuudestaan palkittu tapahtumatalo, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan live-, hybridi- ja virtuaalitapahtumien areenaksi. Messukeskuksen tapahtumissa vieraili vuonna 2019 1,1 miljoonaa vierasta. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä | www.messukeskus.com | @messukeskus 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, creates growth through encounters. We are the largest event organiser in Finland producing or hosting 50 exhibitions and one thousand meetings and congresses with 1,1 million visitors annually. We provide a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services, including live, virtual and hybrid events. | Messukeskus – A century in the centre of events | www.messukeskus.com | @messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Lapsimessut, HupiCon, OutletExpo ja Eläinystäväni siirtyvät myöhempiin ajankohtiin1.3.2021 10:41:31 EETTiedote

Toukokuulle suunnitellut Lapsimessut, HupiCon, OutletExpo ja Eläinystäväni siirtyvät myöhempiin ajankohtiin pitkittyneen koronatilanteen ja viranomaisohjeistusten vuoksi. Lapsimessut ja OutletExpo järjestetään seuraavan kerran ensi lokakuussa. HupiCon ja Eläinystäväni järjestetään seuraavan kerran keväällä 2022. Keväällä 2021 järjestään Lapsimessujen kevättarjoukset -kampanja tukemaan alan kauppaa ja kevään sesonkituotteiden myyntiä.

Helsinki Chemicals Forum launches 2021 virtual edition with debates on key global topics in chemicals regulations and top voices19.2.2021 09:00:00 EETPress release

After a year of postponed conferences around the world, the Helsinki Chemicals Forum (HCF) will return for its 12th Forum, to be held over a two-day virtual event, 27 and 28 April 2021. With 5 panels and high-level keynote speeches, HCF 2021 will host topical debates on key issues faced by the chemicals industry globally and share policy trends aimed towards a safer, more sustainable future.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme