SPR Veripalvelu

EMBARGO Syövän ja elinsiirtojen hoidon kehittämiseen uusia tutkimusapurahoja

Jaa

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu on jakanut uuden tutkimusrahastonsa ensimmäiset apurahat. Rahoitettavissa tutkimuksissa kehitetään muun muassa syöpää sairastavien ja elinsiirtopotilaiden hoitoa. (Julkaisuvapaa 22.9.2021 klo 10.)

Kuva: Noe Anttonen.
Kuva: Noe Anttonen.

Vuoden 2021 apurahat jaetaan yhdeksälle tutkimusprojektille, jotka käsittelevät soluterapian, solun ulkoisten kalvorakkuloiden ja elinsiirtojen tutkimusta. Kaikki rahoitettavat projektit tehdään Veripalvelun ulkopuolella, yliopistoissa tai sairaaloissa. Tutkimusapurahoja jaetaan yhteensä 495 000 euroa.

Tutkimusrahaston ensimmäisistä apurahoista neljä liittyy soluterapioiden tutkimukseen ja kehitykseen.

”Veripalvelulla on jo pitkä tutkimushistoria ja vahva osaamispohja uusista elävien solujen soluvalmisteista. Esimerkiksi tähän mennessä 82 suomalaista potilasta on hoidettu Veripalvelun kehittämällä, mesenkymaalisia kantasoluja hyödyntävällä valmisteella”, kertoo Veripalvelun tutkimusjohtaja Jukka Partanen.

Kolme neljästä suurimmasta nyt myönnetystä apurahasta liittyy soluterapiaan. Professori Dario Grecon johtamassa Tampereen yliopiston hankkeessa kehitetään tutkimusalustaa, joka yhdistää terapeuttisten solujen käsittelyn ja niiden tuottamien solunulkoisten kalvorakkuloiden terapiamahdollisuudet.

Professorien Päivi Ojalan ja Sirpa Lepän johtamassa Helsingin yliopiston ja Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan HYKS:in hankkeessa kohdennetaan veren ”tappajasolujen” eli T-solujen toimintaa potilaan syöpäsoluihin. Professori Vincenzo Cerullon johtamassa Helsingin yliopiston hankkeessa kehitetään puolestaan T-soluihin perustuvaa terapiaa kudostyypiltään sopivien kudosviljelmien avulla.

Veripalvelun ydintoimintaa ovat punasolu- ja verihiutalevalmisteet, joita käytetään niin leikkaus-, syöpä-, kuin onnettomuuspotilaidenkin hoidossa. Veripalvelu etsii uusia mahdollisuuksia käyttää verisoluja ja erityisesti näiden solujen tuottamia solun ulkoisia kalvorakkuloita. Neljä nyt rahoitusta saavaa tutkimusprojektia tukevat tämän uuden alueen tutkimusta, ja niistä kaksi myönnetään väitöskirjaa tekeville nuorille tutkijoille.

Veripalvelu vastaa myös kaikkien Suomen elin- ja kantasolusiirtojen kudossopivuustestauksista. Parhaillaan Veripalvelussa tehdään genomi- ja datapohjaista, koneoppimiseen perustuvaa tutkimusta uusien kudossopivuustekijöiden löytämiseksi ja mahdollisimman kattavan kudossopivuuden ennustamiseksi. Yhden suurimmista nyt myönnetyistä apurahoista saa dosentti Ilkka Helanterän johtama HYKS:in monitieteellinen hanke, jossa pyritään parantamaan munuaissiirtojen hoitotuloksia.

”Veripalvelun toiminta vaatii laaja-alaista ja poikkitieteellistä osaamista. Siksi meille on tärkeää voida tukea sellaista toimintaamme liittyvää tutkimusta, jota meillä ei ole tarkoituksenmukaista tai mahdollista itse tehdä. Tutkimusrahaston avulla edistämme toimialamme kehitystä pitkälle tulevaisuuteen”, sanoo Veripalvelun johtaja Pia Westman.

Tutkimusapurahat julkistetaan keskiviikkona 22.9.2021 klo 10 järjestettävässä tilaisuudessa. Tilaisuus pidetään etäyhteydellä ja median edustajat voivat ilmoittautua siihen tästä linkistä.

Myönnetyt apurahat

Väitöskirjatutkijat:

  • Harju Venla: Solunulkoiset kalvorakkulat mahdollisena hoitomenetelmänä iskeemiseen aivohalvaukseen. 20 000 € (yksivuotinen)
  • Koivunotko Elle: Freeze‐dried Platelet Rich Plasma (PRP) in Nanofibrillated Cellulose (NFC) Hydrogel for Wound Care. 20 000 € (yksivuotinen)

Post‐doc tutkijat:

  • Parkkila Petteri: Apolipoproteiini E:n geenimuotojen vaikutukset veriperäisten vesikkelien toimintaan. 35 000 € (yksivuotinen)
  • Zehua Liu: Transplantation of genetically edited peripheral blood monocytes for attenuating myocardial reperfusion injury. 35 000 € (yksivuotinen)

Itsenäiset, dosenttitason tutkijat:

  • Greco Dario: Development of an integrated platform to generate personalized immunotherapies. 100 000 € (kaksivuotinen)
  • Helanterä Ilkka: Improving kidney transplant outcomes – a multidisciplinary approach with epidemiological, molecular, economical, and tissue histocompatibility aspects. 75 000 € (kaksivuotinen)
  • Ojala Päivi ja Leppä Sirpa: Towards efficient and safe Chimeric Antigen Receptor (CAR) T‐cell therapy for haematological and solid cancers. 80 000 € (yksivuotinen)
  • Cerullo Vincenzo: The efficacy of immunotherapy testing in HLA‐matched immune‐ organoids. 75 000 € (kolmivuotinen)
  • Siljander Pia: Tunability and therapeutic potential of platelet‐derived extracellular vesicles. 55 000 € (kaksivuotinen)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Noe Anttonen.
Kuva: Noe Anttonen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SPR Veripalvelu
SPR Veripalvelu
Kivihaantie 7
00310 HELSINKI

vaihde 029 300 1010https://www.veripalvelu.fi

Veripalvelun tutkimusrahaston apuraha on tarkoitettu tieteellisille hankkeille, jotka tukevat Veripalvelun tutkimusstrategian kohteita: verihuoltoketjun vaikuttavuutta (verenluovutus, verivalmisteiden tuotanto, verensiirrot potilaille), uusia soluterapiahoitoja sekä kudossiirtojen kehittymistä. Suomen Punaisen Ristin hallitus päättää vuosittain rahaston varojen käytöstä ja Veripalvelun johtokunta päättää apurahojen myöntämisestä arviointitoimikunnan esityksen pohjalta. Lisätietoa: veripalvelu.fi/tutkimusrahasto

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60 miljoonaa euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.

Oletko kiinnostunut laajemmin Veripalvelusta? Haluaisitko mediavierailun meille? Ole yhteydessä viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviaiseen (puh: +358 29 300 1830, willy.toiviainen@veripalvelu.fi) tai tiedottaja Tuuli Vuoreen (puh: +358 29 300 1174, tuuli.vuori@veripalvelu.fi)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Kesän muistilista verenluovuttajille1.7.2022 10:30:00 EEST | Tiedote

Kesällä verenluovuttajan kannattaa ottaa huomioon muutamia tärkeitä asioita. Ulkomaanmatkailu voi aiheuttaa tilapäisen verenluovutusesteen, sillä Euroopan matkaajille astuu voimaan verenluovutusrajoituksia 4.7. alkaen. Verenluovutuspaikka kotimaassa voi löytyä kesällä mökkipaikkakunnalta tai lomareissun varrelta, sillä verta voi luovuttaa myös oman kotipaikkakunnan ulkopuolella. Kesällä verenluovuttajan on lisäksi hyvä muistaa, että helteiset kelit ja auringonpalvonta edellyttävät runsasta nestetankkausta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme