Vihreät - De Gröna

Emma Kari: Asetimme maataloudelle päästövähennystavoitteen

Jaa

Hallitus on asettanut 29 % päästövähennystavoitteen maataloudelle vuoteen 2035 mennessä. Maatalouden päästöt eivät ole vähentyneet koko 2000-luvulla. Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari kirjoittaa Vihreässä blogissa, että asiassa toimimatta jättäminen ei ole enää vaihtoehto.

– Suomalaiset toivovat yhä useammin puhdasta, vähäpäästöistä ruokaa ja se edellyttää myös päättäjiltä vastuunkantoa muutoksen tekemiseen yhdessä viljelijöiden kanssa. Viljelijöitä ei pidä tässä murroksessa jättää yksin. Päästövähennystavoite antaa maataloudelle mahdollisuuden olla ilmastotyössä siinä tärkeässä roolissa, joka sille kuuluukin, Kari toteaa.

Maatalouden kasvihuonekaasupäästöt olivat vuonna 2019 yhteensä 16 miljoonaa CO2-ekvivalenttitonnia. Tavoitteen saavuttaminen tarkoittaa, että maatalouden kokonaispäästöt pienenisivät 4,6 Mt / CO2 ekv.

– Kyseessä ei ole pieni toimi, vaan se vastaa lähemmäs kymmentä prosenttia koko Suomen päästöistä. Maa- ja metsätalousministeriö on jo asettanut selvityshenkilön määrittelemään tarkemman polun siihen, kuinka tavoite toteutetaan. Hallituksen hyväksymän, maataloustukijärjestelmää ohjaavan CAP-suunnitelman arvioidaan vähentävän päästöjä 0,8 miljoonaa tonnia, Kari sanoo.

– Maataloustukijärjestelmää suunnataan vuosina 2023–2027 ympäristön kannalta parempaan suuntaan. Esimerkiksi hiiliviljelyä tavoitellaan lisättäväksi sadoilla tuhansilla hehtaareilla. Vihreät olisivat olleet valmiita merkittäviinkin tukijärjestelmän rakenteellisiin muutoksiin. Tulevaisuudessa maatalouden kannustaviin ympäristötoimiin on suunnattava entistä suurempi osa maataloustuista, Kari kirjoittaa.

Blogi luettavissa Vihreiden verkkosivuilla: https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/asetimme-maataloudelle-paastovahennystavoitteen/

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Emma Kari: On selvitettävä, tarvitaanko Suomeen luontolaki ja luonnonsuojelun rahoitukselle tietty osuus bruttokansantuotteesta15.12.2021 14:29:42 EET | Tiedote

– Juuri nyt on tärkeää saada pitkään valmisteltu luonnonsuojelulaki maaliin, joka monilta osin parantaa nykyistä luonnonsuojelun tasoamme. Samalla on syytä pohtia, tarvitaanko Suomeen luonto- tai biodiversiteettilakia. Se voisi olla luonteeltaan ilmastolain kaltainen laki, joka kokoaisi yhteen tavoitteemme ja keinomme luontokadon pysäyttämiseksi Suomessa, sanoi ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari tänään pidetyssä metsäluonnon tilaa kästtelevässä infotilaisuudessa.

Vihreiden Mari Holopainen: Rakenteellisten uudistusten tulee olla osaamiseen ja kestävään vihreään siirtymään tähtääviä14.12.2021 12:34:19 EET | Tiedote

Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen piti eduskunnan täysistunnossa ryhmäpuheenvuoron 14.12.2021 osana ensi vuoden budjetin käsittelyä. Puheessaan Holopainen sanoi, että vaikka globaali epidemia on vaikeuttanut Suomen taloutta, talouden toipuminen koronapandemiasta on ollut nopeaa, kun kysyntä ja luottamus tulevaan ovat vahvistuneet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme