Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

EMMA och Saastamoinenstiftelsen premiärvisar Alicja Kwades konst i Finland

Jaa

Alicja Kwade är en konstnär som skördat lagrar på internationella konstbiennaler. Nu framträder hon för första gången i Finland med utställningen Trans-For-Men på EMMA – Esbo moderna konstmuseum. Utställningen inleder en ny typ av samarbete mellan EMMA och Saastamoinenstiftelsen där man årligen beställer ett verk till stiftelsens samling av en intressant och aktuell samtidskonstnär. Bilden av konstnärens aktuella produktion fördjupas sedan med en utställning som byggs upp kring beställningsverket.

Alicja Kwade: 88 Seconds, 2017, Private Collection, Vienna. Courtesy of König Galerie, Berlin / London Kuva/Photo: Roman März

Den nya samarbetsformens första konstnär Alicja Kwade har planerat sin utställning enkom med tanke på EMMAs unika arkitektur. Vi får se fem installationer som för en intressant dialog med såväl museets arkitektur som det omgivande landskapet. I planeringen av utställningen har Kwade inspirerats av WeeGee-husets industriella betongarkitektur, byggnadens historia som ett boktryckeri och de bilder den framkallar av tunga tryckpressar och stora pappersrullar i salarna. Kwade stannade för stora verk som huvudsakligen placeras på golvet. Skulpturerna skildrar rörelse och metamorfos och ledsagar betraktaren i rummet.

Utställningen domineras av Kwades nya verk, den majestätiska Trans-For-Men (Fibonacci), 2018 som består av åtta granitskulpturer. Verket är gjort i år. Via verket dryftar Kwade växelverkan mellan människan och naturen, men också naturrelationen i en vidare, filosofisk bemärkelse. Verket införlivas permanent i Saastamoinenstiftelsens konstsamling. Också ett annat verk som Kwade gjort till utställningen behandlar natur, tillväxt och naturens system. I det verket växer trädrötter och grenar gjutna i brons ut ur stammar av koppar. Trädet är liksom systematiskt indelat i åtta delar, men delarnas logiska och naturliga ordning har ändrats.

Utställningens övriga verk anknyter till tidsbegreppet, som är viktigt för Kwade. I sin konst behandlar hon via rum, materia och tidsbegreppet stora frågor kring verklighetens väsen. Vad är det som gör saker och ting till det de är – kunde allting vara någonting helt annat?

”Konceptet erbjuder nya möjligheter till djuplodande samarbete med en aktuell konstnär och det är också ett nytt sätt att för vår publik visa sådana betydande konstnärers produktion som är representerade i samlingen”, berättar EMMAs museichef Pilvi Kalhama entusiastiskt.

Alicja Kwade är född 1979 i Katowice i Polen men bor och arbetar i Berlin. Hon är en prisbelönt konstnär och ett stigande namn vars verk under de senaste tio åren har visats såväl på Venedigbiennalen som på ryktbara museer. Kwade har visats på talrika internationella utställningar på bl.a. Hamburger Bahnhof i Berlin, Whitechapel Gallery i London och Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn, där hennes utställning för närvarande pågår.

Kuratorer för utställningen är Marie Nipper (Creator Projects) samt EMMAs utställningsintendent Arja Miller. Marie Nipper är chef för Copenhagen Contemporary. Hon arbetade tidigare som huvudkurator på ARoS Art Museum och som äldre kurator på Tate Liverpool.

Medan utställningen pågår utkommer en omfattande publikation om Alicja Kwades produktion. Förläggare är Hatje Cantz och Roulette Russe. Publikationen är ett samarbetsprojekt som EMMA och Saastamoinenstiftelsen medverkar i.

Pressbilder: https://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Alicja+Kwade/

Lösenord: emmamuseum 

Alicja Kwade: 88 Seconds, 2017, Private Collection, Vienna. Courtesy of König Galerie, Berlin / London, Kuva/Photo: Roman März

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mer information:
Arja Miller, utställningsintendent, EMMA
arja.miller@emmamuseum.fi, tfn 050-3361980 

Päivi Karttunen, Saastamoinenstiftelsen, Saastamoinen stiftelsens konstutskott
paivi.karttunen@saastamoinenfoundation.fi, tfn 040-5292544

Begäran om intervju:  
Asta Teräväinen, kommunikationskoordinator
asta.teravainen@emmamuseum.fi, tfn 044-7601930

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

EMMA - Esbo moderna konstmuseum fokuserar i sin samlings- och utställningsverksamhet på inhemsk och internationell modernism, samtidskonst och design. EMMA är beläget i Utställningscentret WeeGee i Hagalund, Esbo, i en imponerande tidigare industribyggnad ritad av professor Aarno Ruusuvuori. Museet har de till ytan största utställningslokalerna i Finland. Den strama moderna arkitekturen bildar en effektfull inramning för verk ur EMMAs, Saastamoinenstiftelsens och Stiftelsen Tapio Wirkkala Rut Bryks samlingar och även för tillfälliga utställningar.

 

#emmamuseum www.emmamuseum.fi/sv www.saastamoinenfoundation.fi

EMMA är Årets Museum 2018. Välkommen!

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme