Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

EMMAs program under 2019: Konstnärspersonligheter och stjärnstoft

Jaa

En av vår tids mest intressanta konstnärer Jonathan Meeses, Daniel Richters och Tal R:s egenartade grupputställning inleder EMMAs utställningsprogram 2019. Deras verk har inte visats på ett så omfattande sätt tidigare i Finland.

The Men Who Fell from Earth. Photo: Hanna Putz
The Men Who Fell from Earth. Photo: Hanna Putz

Michael Jackson: On The Wall fortsätter EMMAs år med inriktning på internationellt stora konstnärsnamn. Utställningen, som öppnas i augusti, sammanför en grupp betydande världsstjärnor, som har inspirerats av popikonens produktion och person, samt tolkat fenomenet i deras egen konst under årtionden.

Under hösten fortsätter åter EMMAs och Saastamoinenstiftelsens samarbete, nu kring den japanska nutidskonstnären Tatsuo Miyajimas nya, experimentella beställningsverk.

EMMA framträder även på världsarenan genom att Rut Bryks keramikbaserade utställning turnerar i Japan. I EMMAs visningslager lyfts en helhet av Bryks Seita-tyger fram, som inte visats tidigare. I utrymmet för tillfälliga utställningar mitt i visningslagret visas i juni nutida textilkonst i utställingen Sammanvävd.

 

Jonathan Meese, Daniel Richter, Tal R: The Men Who Fell from Earth 30.1.–7.7.2019

Utställningsprogrammet för 2019 inleds med tre av vår tids mest centrala nutidsmålare; Jonathan Meeses, Daniel Richters och Tal R:s utställning The Men Who Fell from Earth.

I deras samprojekt kartläggs nutidsmåleriets rötter och ett flertal produktioner som påverkat den unga konstnärsgenerationen. Utställningen tar fram nyexpressionismens målningstradion via tre förnyare för första gången i denna skala i Finland. Framme är installationer som konstnärerna gjort tillsammans, ett videoverk samt ett utbud av vardera konstnärs senaste produktion.

Utställningens namn refererar till Nicolas Roegs film The Man Who Fell to Earth från 1976 med David Bowie, som fått kultstatus. Filmen är ännu aktuell då den behandlar den ekologiska krisen, främlingsfientligheten och kapitalismen som genomsyrar allt. De tre konstnärerna erinrar världen och dess allvarliga tillstånd trots allt med absurd humor, lekfulllhet och via det performativa. Utställningen är ett samarbetsprojket mellan Holstebro konstmuseum, tyska Museum Stade och EMMA.

 

Juhana Moisander: Ethology of a Man 26.3.–7.7.2019

Juhana Moisander skapar för EMMAs Areena-utrymme ett nytt verk vid namn Ethology of a Man, som behandlar människans gruppagerande ur en vetenskaplig och samhällelig utgångspunkt. I verket granskas individens impotens i fråga om grupptryck, samt dess förmåga att agera mot grupptrycket. Verket förvekligas tillsammans med improvisationsteateramatörer. Moisander är känd för sina rumsliga mediaverk och i hans nya verk växer proportionen. Ethology of a Man är ett resultat av en tävling ordnad av AVEK och EMMA, vilket möjliggjorde produktion av ett nytt mediaverk och en utställning på EMMA.

 

Interwoven – Sammanvävd 5.6.2019–mars 2020

I juni öppnas en utställning som behandlar interaktionen mellan textildesign och bildkonst, med fokus på nutidens djärva och framåtskridande materialvärldar. Fibrerna, de olika teknikerna, materialkänslan och mångfalden rör sig inom konstens och konsthantverkets traditioner, men riktar sig också starkt till teknologin och framtiden. Textilen uttrycker något uråldrigt om det värme- och skyddsbringande, men också som en förmedlare av olika tekniker och berättelser generationer emellan.


Michael Jackson: On the Wall 21.8.2019–26.1.2020

Utställningen Michael Jackson: On the Wall på National Portrait Gallery blev mycket populär i London. Den är nu på Europturné och kommer till EMMA i augusti 2019. Detta är årets huvudutställning och sammanbinder ledande nutidskonstnärers tolkningar av popkungen Michael Jackson. I den omfattande utställningen har över 40 konstnärer, allt från från Andy Warhol till Grayson Perry, Isa Gentzken och Jordan Wolfson tolkat i sina verk Jacksons person och livsberättelse och hur den påverkat vår kultur och vårt tankesätt. Utställningen är producerad av National Portrait Gallery, tillsammans med Michael Jacksons arvingar och den har kuraterats av Dr. Nicholas Cullinan.

Tatsuo Miyajima: Sky of Time 9.10.2019–8.3.2020

Den världsberömde japanska konstnären Tatsuo Miyajimas utställning Sky of Time är en fortsättning på EMMAs och Saastamoinenstiftelsens nya samarbetsform, vars mål är att årligen beställa ett verk till museets samling av en intressant och aktuell nutidskonstnär. Verket planeras platsspecifikt för EMMAs utrymmen och runt om det hela byggs en kuraterad utställningshelhet av konstnärens aktuella produktion.

Tatsuo Miyajima (f.1957) behandlar i sina experimentella och filosofiska verk begrepp som tid och evighet. Hans brand, det vill säga digitala LED-nummer som ändras i all oändlighet, symboliserar tidens eviga flöde och vår uppfattning om världsalltet.

Visningslagret Bryk & Wirkkala

EMMAs visningslager är ett utställnings- och arbetsutrymme där man kan bekanta sig med Rut Bryks (1916–1999) och Tapio Wirkkalas (1915–1985) personliga arbetsarkiv som som grundar sig i samlingen. Samtidigt ges publiken tillfälle att kika in bakom museets kulisser genom att i ett öppet rum direkt kunna följa husets egna fotografers och konservatorers arbete. Visningslagret förnyas under år 2019. Fram lyfts plock från Bryks och Wirkkalas arkiv som inte visats tidigare, ytterligare exempel av Bryks Seita-tyger och en dokumentär om Rut Bryk producerad av EMMA.

I utrymmet för tillfälliga utställningar mitt i visningslagret sätts Bryks och Wirkkalas livsverk i dialog med tvärvetenskapliga och -konstnärliga nutidsformgivare samt konstindustriella klassiker.

Beröring, Saastamoinenstiftelsens permanenta samlingsutställning

Utställningens huvudtema är mänsklighet och ett brett och mångsidigt utbud av nutidskonst, allt från teckningar tillinstallationer och mediakonst ställs ut. Konstsamlingen, som är en av Finlands mest betydande, visas permanent på EMMA och öppnar fönster till den finländska och internationella nutidskonsten. Till samlingen har nyligen tillagts verk av Jacob Dahlgren, Grönlund-Nisunen, Henna-Riikka Halonen samt Emma Helle och Iina Terho. I Beröring-utställningens mediarum visas under våren Jonna Kinas verk Arr. for a Scene (2017) och under sommaren Pilvi Takalas Players (2010). Utställningen förnyas under årets lopp genom verkbyten.

Rut Bryks turnerande utställning visas i Japan våren 2019 – hösten 2020

EMMA förverkligar en Rut Bryk -utställning i Japan. Utställningen grundar sig i Tapio Wirkkala Rut Bryk stiftelsens samling som är deopnerad i EMMA-museet. Huvudfokus ligger på Bruks keramikkonst, men med finns även skisser, grafik och textiler. EMMA producerar för turnén en dokumentär som presenterar Bryks liv och konst. De fastställda utställningsplatserna i Japan är Tokyo Station Gallery, Itami City Art Museum och Modern Ceramic Art Museum, Gifu. Ytterligare två andra utställningsplatser är under planering.

EMMA är ett levande museum där man kan njuta av konst också via att göra och erfara. Expertguidningar, konstverkstäder och EMMA Talks fortsätter genom att belysa olika konst- och designteman och processerna bakom. I mars ordnar utställningscentret WeeGees aktörer tillsammans för tionde gången Barnens museifestival nu med temat Traffic Jam – trafikjam!

Design och arkitektur ventileras igen under hösten i evenemanget Design+WeeGee, där aktuella röster från arkitekturens och formgivningens arena lyfts fram och publiken aktiveras i verkstäder.

Läs mera om EMMAs verksamhet på våra förnyade websidor.

Bildbank: https://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Ohjelmisto+2019/

Lösenord: emmamuseum

 

Utställningstider:

Jonathan Meese, Daniel Richter, Tal R: The Men Who Fell from Earth

30.1.–7.7.2019

Juhana Moisander: Ethology of a Man 26.3.–7.7.2019

Sammanvävd 5.6.2019–mars 2020

Michael Jackson: On the Wall 21.8.2019–26.1.2020

Tatsuo Miyajima: Sky of Time 9.10.2019–8.3.2020

Beröring, Saastamoinenstiftelsen permanenta samlingsutställning

Visningslagret Bryk & Wirkkala

Evenemang:

Barnens museifestival 2019: Traffic Jam 30.–31.3.2019

Design+Weegee hösten 2019

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ytterligare information:

Pilvi Kalhama, museichef, EMMA
pilvi.kalhama@emmamuseum.fi, tfn. 040 533 4070

Asta Teräväinen, kommunikationskoordinator, EMMA
asta.teravainen@emmamuseum.fi, tfn. 044 760 1930

Kuvat

The Men Who Fell from Earth. Photo: Hanna Putz
The Men Who Fell from Earth. Photo: Hanna Putz
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

EMMA - Esbo moderna konstmuseum fokuserar i sin samlings- och utställningsverksamhet på inhemsk och internationell modernism, samtidskonst och design. EMMA är beläget i Utställningscentret WeeGee i Hagalund, Esbo, i en imponerande tidigare industribyggnad ritad av professor Aarno Ruusuvuori. Museet har de till ytan största utställningslokalerna i Finland. Den strama moderna arkitekturen bildar en effektfull inramning för verk ur EMMAs, Saastamoinenstiftelsens och Stiftelsen Tapio Wirkkala Rut Bryks samlingar och även för tillfälliga utställningar.

#emmamuseum

EMMA är Årets Museum 2018. Välkommen!


EMMA - Esbo moderna konstmuseum
Utställningscentret WeeGee, Flitarvägen 5, Hagalund
PL 6661, 02070 Esbo Stad
info@emmamuseum.fi
Må stängt, ti, to 11-18, on 11-19, fr 11-19, (17-19 fritt inträde) lö-sö 11-17
Kundservice må-fr kl. 10–14, tfn. 043 827 0941

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme