Helsingin yliopisto

Empatian internetille Helsinki Challenge -kilpailun 250 000 euron palkinto

Jaa
Tiedepohjaisen ideakilpailun Helsinki Challengen voittosumma 375 00 euroa jaettiin kahden joukkueen kesken.
Team NEMO. Team leader Katri Saarikivi  tummansinisessä t-paidassa. Valokuvaaja: Linda Tammisto, Helsingin yliopisto
Team NEMO. Team leader Katri Saarikivi tummansinisessä t-paidassa. Valokuvaaja: Linda Tammisto, Helsingin yliopisto

Kilpailun voittaja NEMO – Natural Emotionality in Digital Interaction sai 250 000 euroa ja toiselle sijalle yltänyt Biodiversity Now 125 000 euroa. Voittosummat on tarkoitettu kilpailuidean toteuttamiseen.    

Tunteita internetiin

NEMO kehittää uusia tapoja digitalisoida ja välittää tunteita verkossa. Joukkue visioi pieniä, tunteet huomioon ottavia lisäosia digitaalisen vuorovaikutuksen alustoihin. Näin verkossa keskustelevat henkilöt voisivat esimerkiksi nähdä tai jopa kokea keskustelukumppaninsa tunnetilat uudella, mutta luonnollista vuorovaikutusta vastaavalla tavalla. Joukkue haluaa koota tunteiden välittämiseen avoimen lähdekoodin, jolla kuka tahansa koodari voi kehittää empatian mahdollistavia uusia sovelluksia.

– Aiomme tutkia, miten digitaalisissa ympäristöissä leikkiminen vaikuttaa lasten emotionaalisten taitojen kehittymiseen. Haluamme luoda internetin, jossa ei kiusata, sanoo tiimin vetäjä, tutkija Katri Saarikivi.

Helsinki Challenge -ideakilpailun kansainvälisen raadin mukaan NEMOn idea on ainutlaatuinen, luova ja ratkaisukeskeinen.  

Joukkueeseen kuuluu Saarikiven lisäksi muitakin tutkijoita Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellisestä tiedekunnasta ja Jyväskylän yliopistosta sekä asiantuntijoita Ylestä, Teostosta, Espoon kaupungilta, Kuuasemasta ja Soundagesta.   

Elinympäristöpankki Suomeen

Professori Markku Ollikaisen luotsaama Biodiversity Now -joukkue aikoo kehittää maailman ensimmäisen toimivan hyvitysmarkkinamekanismin estämään kokonaisbiodiversiteetin vähenemistä.  Se haluaa perustaa Suomen elinympäristö- eli habitaattipankin. Pankin avulla esimerkiksi rakentamisen kautta luonnon monimuotoisuutta eli biodiversiteettiä vähentävä yritys voisi korvaukseksi lisätä luonnon monimuotoisuutta toisaalla. Tiimi lainaa alkuperäisen idean kansainvälisestä päästökaupasta, mutta aikoo välttää sen ongelmat.

– Pankissa olisivat osallisina biodiversiteettiä ostavat ja tuottavat yritykset, yksittäiset maanomistajat ja maailman johtavat monimuotoisuuden asiantuntijat. Kukin pankki olisi maakohtainen, mutta samanlaisia pankkeja voitaisiin perustaa eri puolille maapalloa, Ollikainen kertoo.

Biodiversity Now sai tuomaristolta kiitosta ajankohtaisuudellaan: globaalin ongelman ratkaisulla on suuri merkitys luonnon monimuotoisuudelle.  

Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan professori Markku Ollikaisen lisäksi joukkueessa ovat mukana Rudus sekä Suomen ympäristökeskuksen ja Jyväskylän yliopiston tutkijoita.

Tiiviistä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa

Helsinki Challenge -kilpailu alkoi jo vuonna 2014. Siihen ilmoittautui viime vuoden lokakuussa 144 joukkuetta, joista tuomaristo valitsi joulukuussa 20 semifinaaliin. Monitieteiset joukkueet ovat etsineet ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin.

Yliopisto halusi kilpailulla lisätä yhteistyötä yhteiskunnan muiden toimijoiden kesken. Joukkueet ovatkin kuluvan vuoden aikana kehittäneet ratkaisujaan yhteistyössä elinkeinoelämän, median, alumnien, päättäjien sekä lukuisten kotimaisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa. Tavoitteena oli löytää yhdessä hyvinvoinnin rakennuspalikoita ja ratkaisuja jopa koko maailmaa koskettaviin ongelmiin.

Loppukilpailun tuomaristoon kuuluivat kansleri Thomas Wilhelmsson (puheenjohtaja), vararehtori Sally Mapstone, Oxfordin yliopisto; professori Pasi Sahlberg Harvardin yliopisto; johtaja Ulrich Weinberg, Hasso-Plattner Institute School of Design Thinking ja yliasiamies Mikko Kosonen, Sitra.

Helsingin yliopisto juhlisti kilpailulla 375-vuotista historiaansa. Seuraava Helsinki Challenge -kilpailu järjestetään Suomi 100 -juhlavuonna 2017.

Kuvia ja tallenteita:

Klo 20 alkaen on saatavissa tuoreita kuvia palkintogaalasta ja voittajajoukkueesta osoitteesta: 
https://www.flickr.com/photos/universityofhelsinki/albums/72157661126033911 
Valokuvaaja: Linda Tammisto, Helsingin yliopisto.

Katri Saarikivi esittelemässä NEMO-kilpailuehdotusta tuomaristolle ja yleisölle 12.11. Esitys alkaa 1:42:55 minuutin kohdalta.  

NEMO:n esittelyvideo 

Markku Ollikainen esittelemässä Biodiversity Now -kilpailuehdotusta tuomaristolle ja yleisölle 12.11. Esitys alkaa 54:50 minuutin kohdalta.

Biodiversity Now -joukkueen esittelyvideo 


Voittajajoukkueiden yhteystiedot:

NEMO: tutkija, tohtorikoulutettava Katri Saarikivi, puh. 050 448 4179, katri.saarikivi@helsinki.fi

Biodiversity Now: professori Markku Ollikainen, puh. 050 415 1276, markku.ollikainen@helsinki.fi

Lisätietoa Helsinki Challenge -kilpailusta:

kansleri, tuomariston pj. Thomas Wilhelmsson, thomas.wilhelmsson@helsinki.fi,
puh. 02941 22206

projektipäällikkö Ira Leväaho, ira.levaaho@helsinki.fi. puh. 050 505 8152

challenge.helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Team NEMO. Team leader Katri Saarikivi  tummansinisessä t-paidassa. Valokuvaaja: Linda Tammisto, Helsingin yliopisto
Team NEMO. Team leader Katri Saarikivi tummansinisessä t-paidassa. Valokuvaaja: Linda Tammisto, Helsingin yliopisto
Lataa
Team NEMO. Team leader Katri Saarikivi takarivissä, kolmas vasemmalta Valokuvaaja: Linda Tammisto, Helsingin yliopisto
Team NEMO. Team leader Katri Saarikivi takarivissä, kolmas vasemmalta Valokuvaaja: Linda Tammisto, Helsingin yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja yhdeksällä muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti yltänyt maailman sadan parhaan yliopiston listalle erilaisissa vertailuissa. Helsingin yliopisto viettää parhaillaan 375-juhlavuottaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye