Sitra

En central roll för EU är ett måste i uppbyggnaden av en global cirkulär ekonomi

Jaa

EU:s centrala ställning i arbetet med att bygga upp en global cirkulär ekonomi stärktes på Sitras seminarium i Bryssel i onsdags. Sitra menar att cirkulär ekonomi borde ha en nyckelposition i EU:s industripolitiska strategi. För att trygga Finlands föregångarskap efterlystes rikligt med konkreta initiativ.

Onsdagens seminarium ”Beyond WCEF2017: The European Union advancing a global circular economy” var en fortsättning på det internationella forumet för cirkulär ekonomi WCEF2017, som gick av stapeln i Helsingfors i juni. På seminariet framfördes resultat, möjliggörare och hinder inom utvecklingen av en global cirkulär ekonomi ur politikens, näringslivets och forskningens perspektiv. Med hjälp av handlingsplanen för cirkulär ekonomi försöker EU att utveckla en hållbar, koldioxidsnål, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi. Om EU lyckas utnyttja sin ledande position inom cirkulär ekonomi kan det öppnas dörrar till internationella samarbeten som bygger upp den globala cirkulära ekonomin.

Europeiska kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen lyfte fram cirkulär ekonomi som en lika stark megatrend som digitaliseringen. Sitra menar att cirkulär ekonomi borde ha en nyckelposition i EU:s industripolitiska strategi, som kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker presenterade i sitt tal om läget i unionen 2017. Katainen sade att EU:s bioekonomistrategi från 2012 behöver uppdateras, eftersom tekniken har gått framåt och möjliggjort nya produkter.

Ordföranden i styrgruppen för cirkulär ekonomi i Finland, bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen, efterlyste finländska initiativ för att utveckla den cirkulära ekonomin och behålla Finlands ledande position. ”Ju konkretare exempel vi har på Finland som föregångarland, desto säkrare kan vi vara på att de sprids och uppmärksammas även internationellt.”

Lösningar inom cirkulär ekonomi erbjuder stora ekonomiska möjligheter för den framtida industrin – de ökar effektiviteten och ger mervärde med hjälp av nya innovativa affärsmodeller. Sitra ser att cirkulär ekonomi ger oss tillfälle att ta de ännu återstående chanserna till internationellt samarbete i en värld där vi möter en allt starkare protektionism och stängda gränser.

Finland är bland de första att träda in i en tidsålder där välfärden i samhället inte längre ökar genom att vi producerar mer och mer på löpande band. Världens första nationella vägkarta för cirkulär ekonomi, som gavs ut för ett år sedan, pekar ut riktningen för en ny typ av framgång. Finland har en unik möjlighet att under de kommande 5–10 åren skapa hållbar välfärd och framgång utifrån en kolneutral cirkulär ekonomi. Nu bygger vi upp en cirkulär ekonomi – en ny ekonomisk modell, där konsumtionen i stället för ägande grundar sig på användningen av tjänster: man delar med sig, hyr och återvinner.

På seminariet betonades att utvecklingen av en global cirkulär ekonomi är oundviklig – både i våra sätt att tänka och fatta beslut. Förståelsen för att cirkulär ekonomi är en nödvändighet blir allt större globalt – vi kan inte fortsätta slösa på naturresurserna som i den linjära modellen utan att rasera grunden för hela mänsklighetens välfärd. 

Ytterliga information:

Mari Pantsar, direktör, Kolneutral cirkulär ekonomi, mari.pantsar@sitra.fi, 050 382 0755

Tuula Sjöstedt, expert, kommunikation och samarbetsrelationer, tuule.sjostedt@sitra.fi, 050 373 8601

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra är en aktiv framtidsaktör som undersöker och utreder samt engagerar samarbetsparter från olika sektorer i fördomsfria experiment och förnyelser. I fokus för framtidsarbetet finns Finland, som är en framgångsrik föregångare inom hållbar välfärd.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Koldioxidavtrycket sjunker fortfarande för bolag som noterats på Helsingforsbörsen16.1.2018 07:10Tiedote

Koldioxidavtrycket för bolag som noterats på Helsingforsbörsen sjönk förra året med 16 procent jämfört med året innan. En placering på en miljon euro i Helsingforsbörsen i enlighet med generalindex genererar beräknade koldioxidutsläpp på 199 tCO2e, då siffran förra året var 236 tCO2e. Detta framgår i en undersökning som Sitra låtit göra och som genomfördes redan för tredje gången. Den betydande förändringen visar att de finländska bolagens arbete för att minska utsläppen ger resultat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme