Vaasan kaupunki - Vasa stad

En unik byggnadshelhet auktioneras ut i Vasa

Jaa

Vasa stad auktionerar ut en tegelbyggnad med tre våningar och en träbyggnad med två våningar och uthusbyggnader i Klemetsö. Den arkitektoniskt och kulturhistoriskt betydelsefulla helheten är belägen på gångavstånd från centrum och den är omgiven av parker och grönområden.

I den helhet som ska auktioneras ut ingår två stora huvudbyggnader, C-huset och Hiirelä, samt ouppvärmda uthusbyggnader. Enligt lokalitetschef Pekka Lahti vid Vasa Hussektor utgör byggnaderna, som ligger på tomter bredvid varandra, en unik helhet, som bjuds ut ytterst sällan.

– Några motsvarande byggnader finns det inte i nämnvärd grad i Vasa. Tillsammans med de parker och grönområden som omger området utgör de en trivsam boendemiljö, där det finns många möjligheter till användning för boende, beskriver Lahti.

Området har detaljplanerats för bostäder och det är beläget endast cirka 1,5 kilometer från kärncentrum i Vasa och på ett kort gångavstånd från matbutiker, varuhus och restauranger. I grannskapet finns dessutom bl.a. Dammbrunnens hälsostation, ett daghem och Vamias Sampocampus.

Tomternas omgivning har planlagts som grönområde, som i överensstämmelse med detaljplanen ska bevaras. Tomterna överlåts till byggnadernas nya ägare med ett arrendeavtal och arrendetiden är 50 år.

Arrendet för C-husets tomt har värderats på nytt av fastighetssektorn utgående från den faktiska byggnadsrätten och arrendet har sänkts med cirka en fjärdedel jämfört med det ursprungliga.

De byggnader som ska auktioneras ut är bland de äldsta i Vasa

De byggnader som auktioneras ut räknas till Vasas äldsta byggnader som ännu är i användning. C-huset, som ritats av arkitekt Carl Schoultz, är en tegelbyggnad i tre våningar, där det finns många personliga detaljer, två imponerande trapphus, hiss samt 25 ljusa bostäder med imponerande fönster och en ansenlig rumshöjd. I byggnaden fanns tidigare ett servicehus för åldringar, och under den tiden byggdes åtta rum till i tredje våningen.

– För närvarande är bostäderna i C-huset huvudsakligen enrummare, men det är möjligt att modifiera bostadsstorlekarna enligt den nya ägarens behov, berättar Lahti.

Den andra huvudbyggnaden som ingår i helheten, Hiirelä i två våningar, har flyttats till området efter branden i Gamla Vasa. I bostadshuset med stomme av stock finns fem bostäder, av vilka fyra är uthyrda. I köpet ingår också ouppvärmda uthusbyggnader som är belägna på tomten; en bod och två förrådsbyggnader samt en drängstuga som stod klar år 1820.

De officiella adresserna på de byggnader som ska auktioneras ut är Dammbrunnsbrinken 12 och Smedsbyvägen 14. Byggnaderna är belägna intill varandra och de har gemensamma fjärrvärme- och elsystem, och därför säljs de inte separat.

Auktionen pågår på Huutokaupat.com, där du även hittar mycket mer information om objekten och detaljplanen: https://huutokaupat.com/3369353/ainutlaatuinen-kohde-vaasan-klemettilassa-kehitettavaksi-asumiskayttoon

Auktionen avslutas 5.5.2022 kl. 12. Utgångspriset för helheten är 386 000 €.

Yhteyshenkilöt

Pekka Lahti
Lokalitetschef
040 715 5520

Johan Lax
Markanvändningsingenjör
040 540 6460

Marie Kero
Markanvändningsingenjör
040 536 8063

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Den första delen av friluftsleden runt Södra Stadsfjärden är klar – invigningen hålls vid Fyrstenen 1.6.25.5.2022 13:26:15 EEST | Tiedote

Den första delen av frilutsleden runt Södra Stadsfjärden är klar. Den tio kilometer långa leden går längs Sundomvikens strand från Fiskstranden ända till Risö, och längs med leden har man byggt bland annat nya rastplatser och en helt ny bro över Gamla Vasa kanal. Invigningen av friluftsleden hålls onsdag 1.6 kl. 16–19 vid Fyrstenen som ligger bakom den gamla avstjälpningsplatsen i Sunnanvik.

Eteläisen kaupunginselän reitin ensimmäinen osuus valmistui – avajaisia vietetään Majakkakivellä 1.6.25.5.2022 13:25:15 EEST | Tiedote

Eteläisen kaupunginselän ulkoilureitin ensimmäinen osuus on valmis. Kymmenen kilometrin mittainen reitti kulkee Sundominlahden rantaa mukaillen Kalarannasta aina Risöhön saakka, ja sen varrelle on rakennettu muun muassa uusia taukopaikkoja sekä kokonaan uusi silta Vanhan Vaasan kanaalin yli. Reitin avajaisia vietetään keskiviikkona 1.6. klo 16-19 Suvilahden vanhan kaatopaikan takana sijaitsevalla Majakkakivellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme