Endometrioosiyhdistys

Endometrioosiviikolla kiitetään hyvästä hoidosta

Jaa

Valtakunnallista endometrioosiviikkoa vietetään 19.-25.3.2018. Viikon teemana on tänä vuonna ”Elämää endometrioosin kanssa”. Endometrioosia sairastavien naisten tarinoiden kautta kerromme, kuinka endometrioosi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti naisen ja lähipiirin elämään. Endometrioosiviikko käynnistää myös Endometrioosiyhdistyksen Kiitos hyvästä hoidosta -kampanjan.

Kiitos hyvästä hoidosta -kampanjan tarkoituksena on kiittää hoitanutta tahoa; lääkäriä tai hoitohenkilökuntaa hyvästä hoidosta postikortilla. Endometrioosiyhdistys lähettää endometrioosittaren puolesta kauniin Kiitos hyvästä hoidosta -kortin hoitaneelle taholle.

”Endometrioosin diagnoosiviive 6-9 vuotta jo kertoo sen, ettei endometrioosia sairastavan naisen ole aina helppo saada asiantuntevaa ja hyvää hoitoa. Haluamme kuitenkin potilasjärjestönä lähestyä tätä haastetta positiivisesti ja vahvistaa olemassa olevaa hyvää. Siksi tarkoituksena on kiittää niitä hoitohenkilöitä, jotka kohtaavat työssään endometrioosia sairastavan asiallisesti ja asiantuntevasti sekä ottavat sairauden ja sen lamaannuttavat, elämänlaatua heikentävät oireet tosissaan”, kertoo Endometrioosiyhdistyksen toiminnanjohtaja Jutta Laino-Tabell.

Endometrioosiviikon ohjelmassa on avoimia keskustelutilaisuuksia, endometrioosiaiheisen animaation julkaiseminen, Pukeudu keltaiseen -päivä sekä maailmanlaajuisesti lauantaina 24.3 järjestettävät EndoMarch-endometrioosikävelyt usealla paikkakunnalla.

Lisätietoa viikon tapahtumista ja materiaaleista: http://www.endometrioosiyhdistys.fi/fi/yhdistys/endometrioosiviikko2018. Endometrioosia sairastavien kertomia tarinoita elämästä endometrioosin kanssa löydät viikon aikana sosiaalisesta mediasta aihetunnisteilla #elämääendometrioosinkanssa #endometrioosiviikko avulla.

Endometrioosi on kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti, joka aiheuttaa kroonista kipua, heikentää endometrioosia sairastavan elämänlaatua ja on yleisin lapsettomuuden syy. Endometrioosi on uusiutuva, krooninen sairaus. Tutkimusten mukaan 10-15 % hedelmällisessä iässä olevaa naisista sairastaa endometrioosia, mikä tarkoittaa, että Suomessa on jopa 200 000 endometrioosista kärsivää naista.

Kansainvälisiin tutkimuksiin suhteutettuna sairauden vuosittaiset kustannukset Suomessa ovat noin 1,5 miljardia, joka on samaa luokkaa kuin esimerkiksi astman tai diabeteksen vuosittaiset kustannukset.

Sairaus on huonosti tunnettu sekä diagnosoitu. Diagnoosiviive on tutkimusten mukaan noin 6-9 vuotta. Tätä viivettä Endometrioosiyhdistys pyrkii lyhentämään mm. tarjoamalla kaikkien naisten, ei vain endometrioosia sairastavien, käyttöön ilmaisen Moona Oirepäiväkirja -sovelluksen, jolla pystyy seuraamaan kuukautiskiertoa sekä erityisesti kiertoon liittyviä oireita. Tämä mahdollistaa sen, että naiset voivat tulla tutuiksi oman kehonsa ja hormonitoiminnan kanssa.

#endometrioosiviikko #endometrioosiry #elämääendometrioosinkanssa #pukeudukeltaiseen #EndoMarch

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja ja endometrioosia
sairastavien haastattelupyynnöt:

Toiminnanjohtaja
Jutta Laino-Tabell
puh. 050 372 4453
jutta.laino@endometrioosi.fi
www.endometrioosi.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Endometrioosiyhdistys
Endometrioosiyhdistys
Keihäsniementie 10 a 4
33470 YLÖJÄRVI

yhdistys@endometrioosi.fihttp://www.endometrioosi.fi