Luonnonvarakeskus

Enemmän satoa kestävästi – kehitteillä työkalu peltojen käytön suunnitteluun

Jaa

Luonnonvarakeskus (Luke) kehittää työkalua, jolla voidaan suunnitella maatalouden maankäyttöä valtakunnallisesti. PeltoOptimin avulla pisteytetään pellot paremmuusjärjestykseen. Näin pellonkäyttöä voidaan optimoida siten, että ruoantuotanto keskitetään parhaimmille lohkoille.

Suuret maailmanlaajuiset haasteet – ilmastonmuutos, energian ja veden riittävyys, ruokaturva, luonnonvarojen ja geenivarojen kestävä käyttö sekä ympäristöntila – tekevät maatalouden muutoksista väistämättömiä.

– Maatalouselinkeinomme selviäminen haasteista ja kilpailuaseman vahvistaminen Euroopassa edellyttää ennakoivaa suunnittelua. Tähän kehitteillä oleva työkalu antaa hyvät eväät. Sen avulla voidaan vastata paineeseen lisätä tuotantokykyä kestävästi maapallon pohjoisilla kolkilla, Luken tutkimusprofessori Pirjo Peltonen-Sainio toteaa.

PeltoOptimi pisteyttää pellot paremmuusjärjestykseen luotettavasti

Tuotannon tehostaminen ei ole kestävää, mahdollista, saati järkevää kaikilla yli miljoonalla Suomen peltolohkolla.

– Kaikkia peltolohkoja ei tarvitse viljellä, eikä toisaalta korkeatuottoisten peltojen tule kärsiä nykyisenkaltaisesta tasapäistämisestä, Peltonen-Sainio taustoittaa.

Uusi työkalu huomioi erot peltolohkojen tuotantokyvyssä sekä esimerkiksi lohkon koossa, muodossa, kaltevuudessa, etäisyydessä tilakeskukseen ja vesistöihin, maalajissa sekä logistisissa eduissa. Näiden perusteella peltolohkot pisteytetään paremmuusjärjestykseen.

Työkalu kertoo, mitkä lohkot ovat kasvukunnoltaan ja ominaisuuksiltaan parhaimpia ja millä tuotantoa voidaan tehostaa kestävästi. Näitä lohkoja voidaan hyödyntää nykyistä tehokkaammin ruoantuotantoon ja niihin voidaan panostaa aikaisempaa enemmän, koska niiden satovasteet ovat hyvät. Heikkotuottoisiin ja sijainniltaan epäedullisiin peltolohkoihin panostetaan vähemmän, ja niitä ohjataan tietoisesti muuhun käyttöön. Heikoimmat pellot voidaan metsittää, jos niiden merkitys ruokaturvalle on pysyvästi olematon.

PeltoOptimin tuottamat tiedot maankäyttömuutoksista eivät ole kiveen hakattuja. Jos heikkotuottoinen peltolohko palautuu maan rakenneongelmista tai se peruskunnostetaan, lohko voi siirtyä tehokkaampaan, kestävään käyttöön – ja päinvastoin.

– PeltoOptimi avaa lisäksi uudenlaisen dokumentoituun, systemaattiseen ja vertailukelpoiseen tietoon perustuvan mahdollisuuden peltojen myynti- ja vuokrahinnoittelulle, Peltonen-Sainio toteaa.

Luke kerää parhaillaan alan toimijoilta palautetta järjestelmästä. Valmis työkalu otetaan käyttöön ensi kesänä, kun myös arviot maankäyttömuutosten vaikutuksista maatalousympäristön monimuotoisuuteen ja kasvihuonekaasupäästöihin tarkentuvat. 

Lisätietoja:

Tutkimusprofessori Pirjo Peltonen-Sainio, puh. 029 532 643, pirjo.peltonen-sainio@luke.fi

OPAL-Life-hanke 

PeltoOptimi-hanke

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>