Luonnonvarakeskus

Enemmän satoa kestävästi – kehitteillä työkalu peltojen käytön suunnitteluun

Jaa

Luonnonvarakeskus (Luke) kehittää työkalua, jolla voidaan suunnitella maatalouden maankäyttöä valtakunnallisesti. PeltoOptimin avulla pisteytetään pellot paremmuusjärjestykseen. Näin pellonkäyttöä voidaan optimoida siten, että ruoantuotanto keskitetään parhaimmille lohkoille.

Suuret maailmanlaajuiset haasteet – ilmastonmuutos, energian ja veden riittävyys, ruokaturva, luonnonvarojen ja geenivarojen kestävä käyttö sekä ympäristöntila – tekevät maatalouden muutoksista väistämättömiä.

– Maatalouselinkeinomme selviäminen haasteista ja kilpailuaseman vahvistaminen Euroopassa edellyttää ennakoivaa suunnittelua. Tähän kehitteillä oleva työkalu antaa hyvät eväät. Sen avulla voidaan vastata paineeseen lisätä tuotantokykyä kestävästi maapallon pohjoisilla kolkilla, Luken tutkimusprofessori Pirjo Peltonen-Sainio toteaa.

PeltoOptimi pisteyttää pellot paremmuusjärjestykseen luotettavasti

Tuotannon tehostaminen ei ole kestävää, mahdollista, saati järkevää kaikilla yli miljoonalla Suomen peltolohkolla.

– Kaikkia peltolohkoja ei tarvitse viljellä, eikä toisaalta korkeatuottoisten peltojen tule kärsiä nykyisenkaltaisesta tasapäistämisestä, Peltonen-Sainio taustoittaa.

Uusi työkalu huomioi erot peltolohkojen tuotantokyvyssä sekä esimerkiksi lohkon koossa, muodossa, kaltevuudessa, etäisyydessä tilakeskukseen ja vesistöihin, maalajissa sekä logistisissa eduissa. Näiden perusteella peltolohkot pisteytetään paremmuusjärjestykseen.

Työkalu kertoo, mitkä lohkot ovat kasvukunnoltaan ja ominaisuuksiltaan parhaimpia ja millä tuotantoa voidaan tehostaa kestävästi. Näitä lohkoja voidaan hyödyntää nykyistä tehokkaammin ruoantuotantoon ja niihin voidaan panostaa aikaisempaa enemmän, koska niiden satovasteet ovat hyvät. Heikkotuottoisiin ja sijainniltaan epäedullisiin peltolohkoihin panostetaan vähemmän, ja niitä ohjataan tietoisesti muuhun käyttöön. Heikoimmat pellot voidaan metsittää, jos niiden merkitys ruokaturvalle on pysyvästi olematon.

PeltoOptimin tuottamat tiedot maankäyttömuutoksista eivät ole kiveen hakattuja. Jos heikkotuottoinen peltolohko palautuu maan rakenneongelmista tai se peruskunnostetaan, lohko voi siirtyä tehokkaampaan, kestävään käyttöön – ja päinvastoin.

– PeltoOptimi avaa lisäksi uudenlaisen dokumentoituun, systemaattiseen ja vertailukelpoiseen tietoon perustuvan mahdollisuuden peltojen myynti- ja vuokrahinnoittelulle, Peltonen-Sainio toteaa.

Luke kerää parhaillaan alan toimijoilta palautetta järjestelmästä. Valmis työkalu otetaan käyttöön ensi kesänä, kun myös arviot maankäyttömuutosten vaikutuksista maatalousympäristön monimuotoisuuteen ja kasvihuonekaasupäästöihin tarkentuvat. 

Lisätietoja:

Tutkimusprofessori Pirjo Peltonen-Sainio, puh. 029 532 643, pirjo.peltonen-sainio@luke.fi

OPAL-Life-hanke 

PeltoOptimi-hanke

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Muistutuskutsu: Puutarha-alan tulevaisuusseminaari 12.12.: Kypsän hedelmäinen, hennon hapokas – kuvaillaanko tomaatit jatkossa kuten viinit?11.12.2017 08:23Kutsu

Kun kymmenen vuoden päästä ostamme tomaatteja, voimme valita tomaattimme niiden aromista annetun kuvailun mukaan. Tomaatit profiloidaan kuten viinit. Kuluttajat syövät terveellisemmin, mutta silti helposti ja nopeasti. Tämä ei näy einesten ja puolivalmisteiden käytön lisääntymisenä, vaan terveellisenä noutoruokana ja kokkaamisena valmiista resepti- ja raaka-ainepaketeista. Osa puutarhoista tarjoaa green care- ja elämyspalveluja. Myös luomun kysyntä on viisinkertaistunut. Utopiaako vai totta?

Mediakutsu: Puutarha-alan tulevaisuusseminaari 12.12.: Kypsän hedelmäinen, hennon hapokas – kuvaillaanko tomaatit jatkossa kuten viinit?4.12.2017 10:57Kutsu

Kun kymmenen vuoden päästä ostamme tomaatteja, voimme valita tomaattimme niiden aromista annetun kuvailun mukaan. Tomaatit profiloidaan kuten viinit. Kuluttajat syövät terveellisemmin, mutta silti helposti ja nopeasti. Tämä ei näy einesten ja puolivalmisteiden käytön lisääntymisenä, vaan terveellisenä noutoruokana ja kokkaamisena valmiista resepti- ja raaka-ainepaketeista. Osa puutarhoista tarjoaa puolestaan green care- ja elämyspalveluja. Myös luomun kysyntä on viisinkertaistunut. Utopiaako vai totta?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme