Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Enemmistö suomalaisista katsoo, että maaseudun kriisi vaarantaa kansallisen yhtenäisyyden

Jaa

Suomalaisista 57 prosenttia katsoo, että maaseudun kriisin syventyminen vaarantaa kansallisen eheyden, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Vain 13 prosenttia torjuu väitteen.

Mikäli maaseudun kriisin annetaan syventyä, kansallinen eheys vaarantuu
Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Mikäli maaseudun kriisin annetaan syventyä, kansallinen eheys vaarantuu Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus

Suomalaisten suhtautuminen maaseutuun on laajalti arvostavaa, mutta käsitykset maaseudun tilanteesta ja tuen tarpeesta eriävät. Siinä missä maaseutuväestö katsoo elävänsä keskellä kriisiä, kaupunkilaisten näkemyksiä maaseudun tilanteesta leimaa vähäisempi huolestuneisuus ja osin myös kiinnostuksen puute.

”Maaseudun protesti voi yllättää demokraattisessa prosessissa. Maaseudun äänet sinetöivät Ison-Britannian eron EU:sta, Yhdysvalloissa maaseutu tukee Donald Trumpia ja Ruotsissa ruotsidemokraatit nousivat maaseutuäänillä vaalien kakkoseksi. Tulosten valossa Suomessa on syytä miettiä, miten maaseudulle voidaan luoda positiivisia tulevaisuudennäkymiä. EVA on esittänyt ratkaisuksi päätösvallan ja vastuun jakamista aiempaa enemmän maakunnille itselleen”, sanoo EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

41 prosenttia suomalaisista identifioituu kaupunkilaisiksi, 23 prosenttia maalaisiksi ja 29 prosenttia molemmiksi. 60 prosenttia asuisi mielellään maaseudulla, jos se vain olisi mahdollista.

Tulokset perustuvat 2 042 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 24.9.–7.10.2021. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin ja tulosgrafiikan on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy). Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Ilkka Haavisto: Suomi on maalainen -EVA Analyysi keskiviikkona 26.10. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mikäli maaseudun kriisin annetaan syventyä, kansallinen eheys vaarantuu
Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Mikäli maaseudun kriisin annetaan syventyä, kansallinen eheys vaarantuu Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Lataa
EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto. Kuva: Matti Rajala / EVA
EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto. Kuva: Matti Rajala / EVA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

EVAn Verokone: Tuloverotus kiristyy suurella osalla palkansaajista – pienituloisella voi kiristyä toisin kuin keskituloisilla14.12.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Palkansaajista suurella osalla tuloverotus kiristyy vuonna 2023. Pienituloisen 1 500 euroa kuukaudessa ansaitsevan palkansaajan tuloverotus kiristyy 0,4 prosenttiyksikköä. Keskituloisen 3 250 euroa ansaitsevan palkansaajan tuloveroverotus kevenee 0,1 prosenttiyksikköä ja yli 7 000 euroa kuukaudessa ansaitsevilla verotus kiristyy 0,4–0,3 prosenttiyksikköä. Työllistäminen yksityisillä aloilla kallistuu jo kolmantena vuonna peräkkäin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme