Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Enemmistö suomalaisista tasapainottaisi julkista taloutta menoleikkauksilla ja torjuu veronkiristykset

Jaa

Suomalaisista 65 prosenttia tasapainottaisi julkista taloutta menoja leikkaamalla, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. 19 prosenttia on toista mieltä.

Suhtautuminen julkisen talouden tasapainottamista koskeviin väittämiin (%)
Kuvio: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Suhtautuminen julkisen talouden tasapainottamista koskeviin väittämiin (%) Kuvio: EVAn Arvo- ja asennetutkimus

Vain neljännes (26 %) tasapainoittaisi julkista taloutta verotusta kiristämällä. Enemmistö (52 %) torjuu verojen kiristykset. 68 prosenttia toivoo, että julkisen talouden tasapainotustoimet aloitettaisiin heti kevään eduskuntavaalien jälkeen.

”Syksyn 2022 Arvo- ja asennetutkimuksen kokonaisuus kertoo, että suomalaiset ovat valmiita kipeisiinkin leikkauksiin, jos on pakko. Kansalaiset toivovat, että päättäjät priorisoisivat tarkkaan, mistä kohteista leikataan enemmän ja mistä vähemmän, mutta enemmistö on valmis ainakin vähäisiin leikkauksiin useimpien mahdollisten leikkauskohteiden kohdalla. Juustohöyläämistä tärkeistäkään asioista ei siis vierasteta. Syy vaateisiin ripeästä tasapainottamisesta on kansalaisten näkemys siitä, että Suomi elää yli varojensa”, sanoo EVA Analyysin Vyötä kireämmälle kirjoittanut EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Enemmistö suomalaisista leikkaisi valtion keskushallinnosta, kehitysyhteistyöstä, Yleisradiolta sekä taiteesta ja kulttuurista. Ainoat kohteet, joista enemmistö ei leikkaisi lainkaan ovat sosiaali- ja terveydenhuolto, maanpuolustus, opintotuki, varhaiskasvatus, poliisi ja rajavartiolaitos, peruskoulu ja toisen asteen opetus.

”Suomalaiset lähettävät Arvo- ja asennetutkimuksen valossa eduskuntavaaleihin valmistautuville poliittisille päättäjille vakavan viestin: hoitakaa julkinen talous tasapainoon uskottavalla leikkauslistalla, mutta jättäkää hyvinvointivaltion ydin rauhaan”, Metelinen toteaa.

Tulokset perustuvat 2 088 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 19.–31.10.2022. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin ja tulosgrafiikan on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy). Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Sami Metelinen: Vyötä kireämmälle -EVA Analyysi tiistaina 15.11. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: toimituspäällikkö Sami Metelinen, sami.metelinen@eva.fi tai +358 40 578 0041

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

Huom! Tiedotteen embargo on 15.11. kello 6.00. Asiaa käsittelevän jutun saa julkaista saman aamun painetuissa uutislehdissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suhtautuminen julkisen talouden tasapainottamista koskeviin väittämiin (%)
Kuvio: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Suhtautuminen julkisen talouden tasapainottamista koskeviin väittämiin (%) Kuvio: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Lataa
Mikäli julkista taloutta joudutaan lähitulevaisuudessa tasapainottamaan myös menoleikkauksin, missä määrin julkisen talouden eri menokohteista voitaisiin leikata rahoitusta (%)
Kuvio: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Mikäli julkista taloutta joudutaan lähitulevaisuudessa tasapainottamaan myös menoleikkauksin, missä määrin julkisen talouden eri menokohteista voitaisiin leikata rahoitusta (%) Kuvio: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Lataa
Toimituspäällikkö Sami Metelinen Kuva: Matti Rajala / EVA
Toimituspäällikkö Sami Metelinen Kuva: Matti Rajala / EVA
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

EVAn Verokone: Tuloverotus kiristyy suurella osalla palkansaajista – pienituloisella voi kiristyä toisin kuin keskituloisilla14.12.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Palkansaajista suurella osalla tuloverotus kiristyy vuonna 2023. Pienituloisen 1 500 euroa kuukaudessa ansaitsevan palkansaajan tuloverotus kiristyy 0,4 prosenttiyksikköä. Keskituloisen 3 250 euroa ansaitsevan palkansaajan tuloveroverotus kevenee 0,1 prosenttiyksikköä ja yli 7 000 euroa kuukaudessa ansaitsevilla verotus kiristyy 0,4–0,3 prosenttiyksikköä. Työllistäminen yksityisillä aloilla kallistuu jo kolmantena vuonna peräkkäin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme