Tilastokeskus

Energian kulutus laski alkuvuonna, liikennepolttoaineissa säästeltiin

Jaa

Energian kokonaiskulutus väheni tammi-kesäkuussa kymmenen prosenttia vuodentakaisesta. Laskua oli niin polttonesteiden kuin esimerkiksi maakaasun ja puupolttoaineiden kulutuksessa.

Myös sähköä kulutettiin aiempaa vähemmän. Sähkön kokonaiskulutus laski viidellä prosentilla edellisvuotisesta.

”Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan seuraukset näkyvät voimakkaasti energiamarkkinoilla ja ovat johtaneet energian hintojen merkittävään nousuun. Hintojen nousu on puolestaan heijastunut kulutukseen”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Aleksi Sandberg sanoo.

Liikenteen polttonesteiden hinnat kipusivat ennätyksellisen korkealle, mikä pantiin merkille myös polttoainepumpuilla. Vuoden toisella neljänneksellä moottoribensiiniä kulutettiin seitsemän prosenttia ja dieseliä neljä prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Maakaasun kulutus väheni energialähteistä eniten, peräti 46 prosenttia. Putkikaasun tuonti Venäjältä Suomeen katkesi toukokuussa. Maakaasun veroton hinta oli kesäkuussa noin kolminkertainen vuodentakaiseen verrattuna.

Uusiutuvista energialähteistä eniten väheni puupolttoaineiden kulutus, 23 prosenttia.

”Puupolttoaineiden kulutuksen laskuun vaikutti Paperiliiton työnseisaus, joka oli voimassa koko vuoden ensimmäisen neljänneksen ajan. Seisaus vähensi merkittävästi etenkin mustalipeän kulutusta.”

Energian kulutuksen väheneminen näkyi myönteisesti päästökehityksessä. Polttoaineiden energiakäytön hiilidioksidipäästöt vähenivät yhdeksän prosenttia viime vuoden tammi-kesäkuuhun verrattuna.

Venäjän hyökkäys ja sitä seuranneet pakotteet vaikuttivat myös sähkön tuontiin. Nettotuonti väheni alkuvuonna 19 prosentilla vuodentakaisesta. Sähkön tuonti Venäjältä loppui kokonaan toukokuussa. Tuonnin vajetta paikattiin tuulivoimalla ja ydinvoimalla, joiden tuotannot kasvoivat 52 % ja 7 %.

”Ydinvoiman tuotantoa kasvatti Olkiluoto 3, joka liitettiin valtakunnalliseen sähköverkkoon ensimmäisen kerran maaliskuussa”, Sandberg sanoo.

Voimalaitospolttoaineista turve oli ainoa, jonka kulutus kasvoi tammi-kesäkuun aikana. Turpeen kulutus nousi kymmenen prosenttia vuotta aiemmasta. Fossiilisista polttoaineista hiilen kulutus väheni prosentin ja öljyn kaksi prosenttia.

Energian kulutuksen vähenemiseen vaikutti myös alkuvuoden leuto sää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aleksi Sandberg, yliaktuaari, p. 029 5513 326, aleksi.sandberg@stat.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme