Metsäteollisuus ry

Energiaverotuksen kiristäminen uhkaisi metsäteollisuuden kustannuskilpailukykyä

Jaa

Valtiovarainministeriön asettaman työryhmän suositus energiaverojen muuttamisesta nostaisi toteutuessaan metsäteollisuuden kustannuksia. Kovassa kansainvälisessä kamppailussa toimivan teollisuuden kustannuskilpailukykyä tulisi päinvastoin parantaa. Tämä on syytä huomioida ensi viikon budjettiriihessä.

Torstaina 3.9. julkaistiin osia valtiovarainministeriön energiaverotyöryhmän poliittisessa ohjauksessa laadituista suosituksista. Energiaveronpalautus suositellaan poistettavaksi investointien kannalta holtittoman nopealla aikataululla ja samaan aikaan esitetään merkittäviä korotuksia lämmityspolttoaineille ja erityisesti turpeelle. Kustannusvaikutukset metsäteollisuudelle olisivat siirtymäajan lopussa yli 30 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä tulisi jo toteutuneen dieselin polttoaineveron 20 miljoonan euron vuosittaisen lisäkustannuksen päälle.

- Energiaverotyöryhmän julkaisemat suositukset lisäisivät teollisuuden kustannuksia tilanteessa, jossa meillä on suuri huoli investoinneista ja pärjäämisessä kansainvälisessä kilpailussa. Teollisuuden tarvitseman sähkön hintaa laskevalle kompensaatiolle tarvitaan jatko ja sähkövero on asetettava EU:n sallimalle minimitasolle heti. Energiaveroleikkurista luopumiseen tarvitaan pitkä, yli hallituskauden kestävä siirtymäaika, jotta teollisuuden kustannusrasitetta ei nosteta liian nopeasti ja tarvittavat korvausinvestoinnit saadaan tehtyä, toteaa Metsäteollisuus ry:n johtaja Jyrki Peisa.

Energiaverotyöryhmä suosittelee energiaturpeen veron nostamista yli kolminkertaiseksi suhteellisen lyhyessä ajassa. TEM:n tilaaman selvityksen mukaan turpeen käyttö olisi kuitenkin vähenemässä riittävällä vauhdilla ilman veronkorotuksia.

- Veronkiristykset lisäisivät entisestään riskiä jalostuskelpoisen puun ohjautumisesta polttoon, mikä olisi paitsi kansantaloudelle haitallista, myös hallitusohjelman kirjausten vastaista. Jos energiaturve ajetaan nopeasti alas ilman korvaavaa teknologiaa, jalostuskelpoista puuta voi ohjautua polttoon miljoonia kuutiometrejä. Tämä uhka tulee selkeästi esille myös TEM:n tilaamassa selvityksessä, Peisa painottaa.

Suomen on selvittävä talous- ja työllisyyskriisistä sekä samaan aikaan vähennettävä päästöjä. Metsäteollisuuden pärjääminen kansainvälisessä kilpailussa edistää kaikkia näitä tavoitteita.

Vastikään valmistunut metsäteollisuuden ilmastotiekartta osoittaa, että kustannuskilpailukykyisessä toimintaympäristössä alalla on valtava potentiaali tuottaa ilmastomyönteisiä tuotteita, investoida tehtaisiin matkalla kohti fossiilivapaata tuotantoa sekä tuottaa kansantalouteen nykyistäkin enemmän arvonlisää.

Kustannuskilpailukyvystä huolehtiminen on parasta, mikä hallitus voi tehdä ilmaston, kansantalouden ja työllisyyden eteen. Energiaverotyöryhmän suositus ohjaisi metsäteollisuuden tiekartan kohti umpikujaa.

Lisätietoja:

Jyrki Peisa, johtaja, Metsäteollisuus ry, p. 050 364 0836, jyrki.peisa@forestindustries.fi

Suomi on maailman suurimpia sellun, paperin ja kartongin tuottajia sekä Euroopan kärkeä sahatavaran tuottajana. Metsäteollisuuden laaja kotimainen arvoketju työllistää noin 140 000 suomalaista ja vastaa noin viidenneksestä maamme tavaraviennistä. Suomalainen metsäteollisuus tunnetaan myös metsävaroja kasvattavasta osaamisestaan sekä uutta luovista innovaatioistaan. Metsäteollisuus ry toimii 72 metsäteollisuusyrityksen elinkeino- ja työmarkkinapoliittisena edunvalvojana.

Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus

________________________________________________________________________

Internet: www.forestindustries.fi

Finland is one of the world's largest producer of pulp, paper and paperboard in addition to being one of Europe's largest producers of sawn timber. The forest industry directly and indirectly employs approximately 140,000 Finns. The industry's multiplier effects extend broadly into surrounding society. Finland has a unique opportunity to pioneer the bioeconomy thanks to the abundant forest resources, sustainable forestry practices and the first-rate expertise and competence of the forest cluster as a whole.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Budjettiesitys ei paranna metsäteollisuuden kilpailukykyä16.9.2020 17:34:20 EESTTiedote

Hallituksen budjettiriihessä tehdyt päätökset lisäävät ensiarvioiden mukaan metsäteollisuuden kustannuksia, kuitenkin vähemmän kuin hallitusohjelman pohjalta oli odotettavissa. Budjettiesityksessä on myönteisiä asioita kuten teollisuuden sähköveron lasku EU-minimiin ja päästökauppakompensaation korvaava teollisuuden sähköistämistuki. Kilpailukykyä heikentäviin energiapoliittisiin ratkaisuihin tulee siirtymäaikoja ja korvaavia toimenpiteitä. Pitkän aikavälin teollisuuspoliittinen linja jää yhä valitettavan avoimeksi ja työllisyystoimet lykkääntyvät jälleen.

Kotimaiselle puulle on kysyntää8.9.2020 13:06:41 EESTTiedote

Tammi-elokuussa 2020 Metsäteollisuus ry:n jäsenyritysten puun ostomäärä yksityismetsistä oli 17 prosenttia pienempi kuin edellisenä vuonna samalla ajanjaksolla. Siitä huolimatta kaikille puutavaralajeille on nyt kysyntää. Hyvin toimivat ja avoimet puumarkkinat ovat edellytys kotimaisen puun käytölle. Metsätalouden kannustejärjestelmän rahoituksen taso tulee säilyttää ennallaan syyskuun puolivälin budjettiriihessä, jotta metsät säilyvät hyvässä kasvukunnossa.

Metsäteollisuuden ilmastotiekartta arvioi myös toimialan laajat ilmastohyödyt – Metsäteollisuudella kokoaan merkittävämpi rooli ilmastonmuutoksen hidastamisessa17.6.2020 08:21:19 EESTTiedote

Ilmastotiekartan mukaan metsäteollisuuden tehtaat voidaan muuttaa lähivuosikymmeninä lähes fossiilittomiksi ja puupohjaisista tuotteista voidaan saada enenevässä määrin ilmastohyötyjä ilman, että metsävarat supistuvat. Samalla metsäteollisuuden tuotannon arvonlisää voidaan kasvattaa, mikä säteilee myös taloushyötyjä koko yhteiskuntaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme