Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Energiaviisaat kaupungit rakentuvat yritysten, asukkaiden ja kaupunkien yhteistyöllä

Jaa

Kansallista energiansäästöviikkoa vietetään 7.–13. lokakuuta. Suomen kuusi suurinta kaupunkia ovat yhdistäneet voimansa ja kehittävät yhdessä kaupunkiympäristön energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja yritysten ja kaupunkilaisten kanssa. Energiansäästöviikolla kaupungit kannustavat kaupunkilaisia pohtimaan energiankulutustaan ja jakamaan energiansäästövinkkejä sekä nostavat energiaviisasta kaupunkia rakentavia ratkaisuja.

My Home Energy –virtuaalitodellisuusratkaisu viidesluokkalaisilla kokeilussa Keinutien ala-asteella Helsingissä.
My Home Energy –virtuaalitodellisuusratkaisu viidesluokkalaisilla kokeilussa Keinutien ala-asteella Helsingissä.

Helsingin kaupunki on mukana 6Aika Energiaviisaat kaupungit -hankkeessa, jossa etsitään uusia älykkäitä ja vähähiilisyyttä tukevia ratkaisuja kaupunkien asuin- ja palvelukiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen. Näitä haasteita ovat ratkomassa myös Espoon, Turun, Oulun, Tampereen ja Vantaan kaupungit sekä Valonia ja Ekokumppanit. 

Käyttäjät mukaan ratkaisujen kehittämiseen ja jakamiseen

Energiaviisaat kaupungit -hankkeen kaikessa tekemisessä on esillä rakennusten käyttäjien näkökulma. Helsingissä kehitetään muun muassa koulurakennusten energia- ja olosuhdetiedon visualisoimista koululaisten, opettajien ja rakennusten muiden käyttäjien hyödyksi viiden mahtavan pilottikoulun kanssa. Kokeiltavana kouluissa on muun muassa Into the Now:n My Home Energy -virtuaalitodellisuusympäristö, jonka avulla lapset oppivat energiasta ja koodaamisesta.

Energiansäästöviikolla kaupungit järjestävät kaupunkilaisille yhteisen sosiaalisen median kampanjan, jolla selvitetään leikkimielisesti, missä kuudesta kaupungista ovat kaikkein energiaviisaimmat kaupunkilaiset. Kaupunkilaiset saavat jättää energiansäästövinkkejä kaupunkien päivityksiin vastaamalla sosiaalisessa mediassa. Päivityksiä löytyy kaupunkien some-kanavilta tunnisteella #energiaviisaat. Palkintona on muun muassa kaupunkipyöräkausia ensi vuodelle.

Ratkaisuja yhteistyössä yritysten kanssa hiilineutraaliuden saavuttamiseksi 

Kaupungit ovat yhdistäneet voimansa myös yritysten kanssa, jotta löydetään ratkaisuja ja saavutetaan kaupunkien kunnianhimoiset hiilineutraalisuustavoitteet. Yrityssektorilta löytyy uusia ja kehitteillä olevia ratkaisuja, sekä valmiita tuotteita ja palveluita, joita kokeillaan Energiaviisaat kaupungit -hankkeessa. Hanke nostaa myös energiaviisaita ratkaisuja tuottavia yrityksiä esille Energiansäästöviikolla tunnisteella #energiaviisaat.

”Rakennukset ovat Suomessa todella iso päästölähde ja niiden energiankulutus on merkittävä kuluerä kaupungeille. Rakennusten energiatehokkuuden parantaminen helpottaa myös kaupunkien päästötavoitteisiin pääsemistä, mutta sitä ei saa kuitenkaan tehdä rakennusten sisäilman laadun kustannuksella. Tästä syystä hankkeessa mitataan sisäilman laatua ja kerätään käyttäjäpalautetta”, kertoo Energiaviisaat kaupungit -hankkeen Helsingin osatoteutuksen projektipäällikkö Timo Määttä.

Energiaviisaat kaupungit -hanke kehittääkin hiilineutraalia Helsinkiä ja tukee Hiilineutraali Helsinki -toimenpideohjelman toteutumista. Helsingin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Energiaviisaat kaupungit -hankkeen tavoitteena on nostaa mukana olevat kaupungit energiatehokkuuden kansainvälisiksi esimerkkialueiksi sekä edistää liiketoiminnan kehittämistä ratkaisujen ympärille yhdessä yritysten kanssa. Hanke on osa 6Aika-verkostoa ja se saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastolta. Hanke alkoi keväällä 2018 ja jatkuu vuoden 2020 loppuun.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Timo Määttä
Projektipäällikkö
Helsingin kaupunki
09 310 22138
timo.maatta@hel.fi

Kuvat

My Home Energy –virtuaalitodellisuusratkaisu viidesluokkalaisilla kokeilussa Keinutien ala-asteella Helsingissä.
My Home Energy –virtuaalitodellisuusratkaisu viidesluokkalaisilla kokeilussa Keinutien ala-asteella Helsingissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kumpulanmäen arkkitehtuurikilpailun voittanut ehdotus on ”Kaupungin porteilla – Tiedon portailla”11.10.2019 15:00:00 EESTTiedote

Kumpulanmäen arkkitehtuurikilpailun voittajaksi on valittu ehdotus ”Kaupungin porteilla – Tiedon portailla”, jonka tekijöiksi paljastuivat Schauman & Nordgren Architects Oy, MASU Planning Oy ja Schauman Arkkitehdit Helsinki Oy. Tuomaristo oli voittajasta yksimielinen. Lisäksi tuomaristo päätti jakaa kunniamaininnan nimimerkille ”Banana Split”, jonka tekijät ovat Arkkitehdit Rudanko+Kankkunen Oy ja Nomaji maisema-arkkitehdit Oy.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 10.10.201910.10.2019 17:49:28 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 10.10.2019 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 24.10.2019. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme