Vaasan Sähkö Oy

Energiayhtiön liikevaihto notkahti – taustalla matalampi energiankulutus, tuuli ja sade

Jaa

Vuoden 2020 ensimmäinen puolisko oli energiayhtiön näkökulmasta haastava. Talvikuukausien leudon sään aikaansaama matala energiankulutus yhdistyi alkuvuodesta sateiseen ja tuuliseen säätyyppiin, ja yhdessä nämä painoivat sähkön markkinahintaa alas. Myös koronakevät vaikutti energiankulutukseen. Kahden ensimmäisen kvartaalin aikana Vaasan Sähkö -konsernin liikevaihdossa tapahtui selkeä notkahdus edellisvuoteen verrattuna.

Vaasan Sähkö. Kuva: Ann-Sofi Berg
Vaasan Sähkö. Kuva: Ann-Sofi Berg

Tammi-kesäkuussa Vaasan Sähkö -konsernin liikevaihto oli 55,9 M€ liikevoiton ollessa 10,3 M€. Liikevaihto tippui 29 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Omavaraisuusaste pysyi hyvällä tasolla (55,2 %).

Energian myynti

Sähköenergiaa myytiin tammi–kesäkuussa yhteensä 892 gigawattituntia (GWh), mikä on noin 8,8 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Myydystä sähköenergiasta noin 8,2 prosenttia myytiin sähköpörssiin ja loput loppuasiakkaille.

Kaukolämpöä myytiin kahden ensimmäisen kvartaalin aikana yhteensä 362 GWh, eli noin 8,8 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Sähkönsiirto

Tammi–kesäkuussa siirretyn sähkön määrä oli noin 5 prosenttia edellisvuotta alhaisempi. Vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana kokonaissiirron määrä oli 500 GWh. Erityisesti tammikuun, mutta myös helmi–maaliskuun lauha sää näkyy siirretyn energian määrän alenemisena verrattuna vuoden takaiseen.

- Heikentyneestä liikevaihdosta huolimatta pääsimme oikein hyvään tulokseen kiitos onnistuneen energiahankinnan, toteaa toimitusjohtaja Stefan Damlin.

- Viime vuonna teimme historiallisen hyvän tuloksen. Tänä vuonna vallitsevassa tilanteessa tulosnäkymät ovat haastavammat. Jatkamme strategian toteuttamista.

Yhtiölle kuluva vuosi on investointipainotteinen.

- Jatkamme panostusta päästöttömään energiaan. Parhaillaan käynnissä on muun muassa tuulipuistoprojekti Teuvan Paskoonharjulla.

Vaasan Sähkö on Suomen suurimpia tuulivoiman tuottajia.

Vaasan Sähkö -konserni

1–6/2020

1–6/2019

Liikevaihto M€

55,9

78,7

Liikevaihdon muutos %

-29,0

9,2

Liikevoitto M€

10,3

12,3

Liikevoitto %

18,4

15,6

Investoinnit M€

8,9

6,9

Omavaraisuusaste %

55,2

55,6

 

   

Sähkön myynti GWh

892

978

Kaukolämmön myynti GWh

362

397

Sähkönsiirto GWh

500

526

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vaasan Sähkö. Kuva: Ann-Sofi Berg
Vaasan Sähkö. Kuva: Ann-Sofi Berg
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan Sähkö Oy
Vaasan Sähkö Oy
Kirkkopuistikko 0
65100 VAASA

06 324 5111http://www.vaasansahko.fi

Vaasan Sähkö on vahva energiakonserni, jonka liiketoimintoja ovat sähkökauppa, sähkönsiirto ja kaukolämpö. Konserniin kuuluu tytäryhtiö Vaasan Sähköverkko Oy. Konsernissa työskentelee noin 135 henkilöä ja liikevaihto vuonna 2021 oli noin 209 milj. euroa. Vuonna 2022 Vaasan Sähkö täyttää 130 vuotta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan Sähkö Oy

Korkea markkinahinta haastaa sekä sähkönkäyttäjiä että energiayhtiötä26.8.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Tammi–kesäkuussa Vaasan Sähkö -konsernin liikevaihto oli 126,2 miljoonaa euroa (83,3 M€). Haastava tilanne energiamarkkinoilla tuotti kuitenkin viime vuotta heikomman liikevoittoprosentin, joka jäi 5,4:ään (9,5 %). Omavaraisuusaste laski 49,1 prosenttiin (53,6 %). Tuloksen taustalla oli ennen kaikkea sähkön korkeat hankintakustannukset, jotka jouduttavat Vaasan Sähkön siirtymistä uudenlaisiin sähkötuotteisiin. Sähkökauppaa ei vielä ensimmäisen kuuden kuukauden aikana saatu kannattavaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme