Tampereen yliopisto

Ennakkokäsityksiä voi muuttaa myönteisemmiksi virtuaalisten kohtaamisten avulla

Jaa

Tampereen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että moniaistillisen ja osallistavan virtuaaliympäristön avulla on mahdollista vähentää kielteisiä tunteita ja ennakkokäsityksiä erilaisia ihmisiä kohtaan. Uudet virtuaaliteknologiat antavat mahdollisuuden tutustua vieraisiin ihmisiin ja kulttuureihin turvallisesti. Tutkimuksessa tarkastellaan toisilleen vieraiden ihmisten kokemuksia päivällisistä immersiivisissä virtuaaliympäristöissä.

Käy pöytääni, vieras! -projektissa tarkastellaan vieraisiin tutustumista virtuaalisilla päivällisillä. Kuvituskuva: Benson Low / Unsplash
Käy pöytääni, vieras! -projektissa tarkastellaan vieraisiin tutustumista virtuaalisilla päivällisillä. Kuvituskuva: Benson Low / Unsplash

Sosiaalista eristäytymistä vaatineet poikkeusolosuhteet Covid19-pandemian takia ovat lisänneet kuulo- ja näköaistia hyödyntävien medioiden käyttöä. Tampereen yliopiston viestinnän tutkijoiden tekemän ja Koneen Säätiön rahoittaman Käy pöytääni, vieras! - tutkimuksen keskiössä on ihmisten välinen vuorovaikutus teknologian avulla virtuaalisessa päivällisympäristössä. Tutkimus osoittaa, että digitaalisten tarinamaailmojen käyttö voi auttaa vähentämään kielteisiä tunteita ja ennakkokäsityksiä.

– Kasvokkain tapahtuvien kohtaamisten myönteiset vaikutukset on jo tutkimuksilla todettu. Meidän tutkimuksemme osoittaa, että myönteisen suhtautumisen lisääminen on mahdollista myös teknologiavälitteisesti, toteaa viestinnän tutkija Venla Kuuluvainen.

Teknologia helpottaa uusiin ihmisiin ja kulttuureihin tutustumista

Tutkimuksessa käytettiin suomalaista oppimisalustaa Lyftaa, jonka tarinamaailmoissa yhdistyvät monikanavainen oppiminen ja elämyksellisyys. Virtuaaliympäristöissä pystytään luomaan ihmisille mahdollisimman luontevia, ”tosielämää” muistuttavia vuorovaikutuksen tiloja, joissa ihmiset voivat tavata toisiaan.

– Virtuaaliympäristö mahdollistaa toisen ihmisen näkemisen ja aistimisen kokonaisvaltaisesti. Tutkimustulosten valossa näyttääkin siltä, että suhteen kehittyminen moniaistillisilla digialustoilla käynnistyy nopeasti ja voimakkaasti, kun ihmiset kokevat aitoa läsnäoloa, Kuuluvainen sanoo.

– Lyftan virtuaaliympäristössä käyttäjän on mahdollista päästä vierailemaan paikoissa ja tapaamaan ihmisiä, joita heillä ei tavallisesti olisi mahdollista nähdä, kertoo Lyftan maajohtaja YC Felin.

Tutkimus osoittaa, että virtuaalisilla päivällisillä korostuu yksilöiden samankaltaisuus ennemmin kuin vieraus tai erilaisuus. Koska virtuaaliteknologian avulla pystytään tavoittamaan uudella tavalla entistä suurempia ihmisjoukkoja, vierauden kokemuksen ylittäminen on merkittävä tulos.

– Vuorovaikutus on kaiken toimintamme ytimessä. Kohtaamme myös alituisesti enemmän ihmisiä, jotka saattavat tuntua vierailta ja erilaisilta, Tampereen yliopiston viestinnän professori Pekka Isotalus toteaa.

Tutkimuksen päätöstilaisuus järjestetään helmikuussa 2022. Tilaisuus kokoaa yhteen asiantuntijoita keskustelemaan sosiaalisen vuorovaikutuksen mahdollisuuksista virtuaaliympäristöissä erityisesti kulttuurin, viestinnän ja teknologian näkökulmista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pekka Isotalus
+358 50 360 5221
pekka.isotalus@tuni.fi

Venla Kuuluvainen
+358 50 318 2493
venla.kuuluvainen@tuni.fi

Lyftan oppimisalusta ja virtuaalimaailma:
YC Felin
+358 45 134 1336
yc@lyfta.com
www.lyfta.fi

Kuvat

Käy pöytääni, vieras! -projektissa tarkastellaan vieraisiin tutustumista virtuaalisilla päivällisillä. Kuvituskuva: Benson Low / Unsplash
Käy pöytääni, vieras! -projektissa tarkastellaan vieraisiin tutustumista virtuaalisilla päivällisillä. Kuvituskuva: Benson Low / Unsplash
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Psykiatrian on palattava juurilleen – ihminen kiinnostuksen kohteeksi oireiden sijaan17.1.2022 10:34:21 EET | Tiedote

Psykiatriset erikoisalat eivät houkuttele tällä hetkellä nuoria lääkäreitä. Toisin oli muutama vuosikymmen sitten. Nykypsykiatria pyrkii arvostetuksi osaksi lääketiedettä korostamalla oirekeskeistä diagnostiikkaa ja näyttöön perustuvia vuokaavioita hoidon kulusta. On epäilty, että kärsivä ihminen yksilöllisine tarpeineen on unohtumassa ja jää näkemättä muuna kuin oirekimppuna. Psykiatria loittonee ihmistieteisiin nojaavasta perustastaan. LL Enikö Éva Savander tutki väitöstyössään, olisiko paluu potilaskeskeiseen ongelmien ja hoidon tarpeen arviointiin julkisen terveydenhuollon psykiatrisessa avohoidossa vielä mahdollista.

Väitös: Uudet anturit tekevät pehmoroboteista älykkäämpiä17.1.2022 10:01:28 EET | Tiedote

Diplomi-insinööri Anastasia Koivikko tutki väitöskirjassaan uusia pehmorobottien antureiden ja tarttujien valmistusmenetelmiä. Robotteja, jotka on valmistettu pehmeistä materiaaleista, kutsutaan pehmoroboteiksi. Niiden pehmeys tekee niiden käytöstä turvallisempaa ihmisten lähellä, sillä ne eivät vahingoita, vaikka törmäisivät ihmiseen. Näihin robotteihin tarvittavien osien, kuten antureiden, tulee olla myös pehmeitä, jotta robotin pehmeys ei kärsisi.

Hoitajat suhtautuvat yhä myönteisemmin hoivarobotiikkaan13.1.2022 14:46:43 EET | Tiedote

Hoitajien asenteet etähoidossa sovellettavaa robotiikkaa kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi. Tieto käy ilmi tuoreesta Tampereen ja Jyväskylän yliopistojen sekä VTT:n tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin vanhushoivan työntekijöiden asenteita robottien käytöstä etähoidossa. Neljässä vuodessa tapahtunutta asennemuutosta tutkijat selittävät sillä, että robotiikka ymmärretään yhä useammin hoitotyön ja työntekijän omien arvojen mukaiseksi.

Väitös: Lasten silmänliiketutkimuksista saatiin toistettavia tuloksia, mutta niiden ennustearvo jäi epäselväksi11.1.2022 12:04:42 EET | Tiedote

Vauvan näönvarainen tarkkaavaisuus alkaa kehittyä aiemmin kuin monet motoriset ja kielelliset taidot. Sen vuoksi näönkäytön tutkiminen voi tarjota tavan arvioida lapsen kehitystä jo elämän alkutaipaleella. FM Juha Pyykkö tutki väitöskirjassaan silmänliikeseurannan ja myöhemmän kehityksen yhteyttä Malawin maaseudulla väestössä, joka on aliedustettu kehityspsykologisessa tutkimuksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme