Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 19.12.2017

Jaa

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu ensi viikon tiistaina 19.12.. Kokouksen esityslista on julkaistu Kasvatus ja koulutus toimialan verkkosivuilla: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kasvatus-ja-koulutus-suomenkielinen-jaosto-asiakirja?ls=11&doc=Kasko_2017-12-19_Skju_5_El

Esityslistalla on paljon merkittäviä aiheita ja alla muutamista nostoja:

Kielipainotteisen esiopetuksen laajentaminen

Helsingin strategiaohjelman mukaisesti lisätään elokuusta 2018 alkaen ruotsin kielen kielikylpyopetusta sekä englanninkielistä opetusta varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa.

Kasvatus- ja koulutus toimiala esittää, että toimintakaudesta 2018–2019 alkaen käynnistetään laajamittainen kaksikielinen suomi-englanti-esiopetus Kannelmäessä päiväkoti Pelimannissa sekä Vuosaaressa päiväkoti Merirastissa. Lisäksi toimiala esittää, että Puistolassa varhaiskasvatusyksikkö Klaara-Vihtorissa (osoitteessa Puistolanraitti 18) käynnistetään ruotsin kielen kielikylpyopetus ja Pukinmäessä päiväkoti Nuotissa laajennetaan kielikylpyopetusta yhden hoito- ja kasvatushenkilön verran.

Kasvatus- ja koulutus toimiala esittää, että kaksikielisen esiopetuksen ryhmäkoko on 21 lasta ja että varhaiskasvatusyksikkö Klaara-Vihtorin ruotsin kielen kielikylvyssä ryhmäkoko on 14 lasta kaudella 2018–2019. Mikäli hakijoita ryhmiin on enemmän kuin voidaan ottaa, valitaan ensisijaisesti kyseisessä päiväkodissa jo olevat lapset ja tämän jälkeen valinta ratkaistaan arvalla.

Lisätietoja: Satu Järvenkallas, varhaiskasvatusjohtaja, puh. 09 310 43368

Kaupunkitasoinen kieliohjelma koskien Pasilan peruskoulun kaksikielistä suomi-saame-opetusta

Kasvatus- ja koulutus toimiala esittää, että Pasilan peruskoulussa aloitetaan laajamittainen kaksikielinen suomi-saameopetus 1.8.2018 alkaen. Opetukseen osallistuvien oppilaiden minimiryhmäkooksi esitetään 5 oppilasta ja maksimiryhmäkooksi 24 oppilasta. Oppilaat esitetään otettavaksi opetukseen hakeutumisen perusteella ilman soveltuvuuskoetta. Ensisijaisesti otetaan Helsingissä asuvia oppilaita. Opetukseen voidaan ottaa myös muussa kunnassa asuvia oppilaita, mikäli koulussa on tilaa. Mikäli oppilaita on enemmän kuin oppilaspaikkoja, käytetään arvontaa.

Lisätietoja Outi Salo, perusopetuspalveluiden johtaja, puh. 09 310 86774

Muutos suomenkielisten peruskoulujen kieliohjelmaan: A1-kielen varhentaminen 1. vuosiluokalta alkaen

Kasvatus- ja koulutus toimiala esittää, että A1-kielen opiskelu alkaa ensimmäiseltä vuosiluokalta 1.8.2018 alkaen. A1-kielen opetuksen minimiryhmäkooksi 1. vuosiluokalla alkavassa kielessä esitetään vähintään 12-15 oppilasta. Koulu päättää omassa opetussuunnitelmassaan tarkemman ryhmäkoon.

Lisätietoja Outi Salo, perusopetuspalveluiden johtaja, puh. 09 310 86774

Lisäksi suomenkielinen jaosto päättää:

 • Ruotsin kielen kielikylvyn valintakriteerit Helsingin varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa
 • Täydennys ja muutos esiopetuksen järjestämispaikkoihin kaudella 2018-2019
 • Oppilaan koulupaikan määräytyminen ja oppilaaksiottamisen perusteet
 • 1. luokkien yleisopetuksen enimmäisoppilasmäärät lukuvuodelle 2018–2019
 • 7. luokkien yleisopetuksen enimmäisoppilasmäärät lukuvuodelle 2018–2019
 • Peruskoulujen kaksikielisen opetuksen tarjonnan laajentaminen
 • Puistolan peruskoulun ja Puistolanraitin ala-asteen koulun yhtenäisen oppilaaksiottoalueen muutos 1.8.2018 alkaen
 • Käpylän peruskoulun, Koskelan ala-asteen koulun ja Yhtenäiskoulun yhtenäisen oppilaaksiottoalueen muutos 1.8.2018 alkaen
 • Varajäsenen valinta Oulunkylän ala-asteen koulun johtokuntaan
 • Suomenkielisten lukioiden aloituspaikat vuonna 2018
 • Stadin ammattiopiston yhteishakuun laitettavat aloituspaikat vuodelle 2018
 • Helsingin kaupungin aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelma ja tuntijako

Yhteyshenkilöt

viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369
s-posti: essi.eranka@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala


Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingfors växer och behöver fler lärare – över 300 lediga ordinarie tjänster19.1.2018 14:26Tiedote

Ansökningstiden för ordinarie lärartjänster vid Helsingfors stads grundskolor och gymnasier pågår som bäst. Det finns över 300 lediga tjänster, av dessa 42 i de svenska skolorna. Ansökningstiden går ut den 29 januari och anställningen börjar i augusti. Antalet barn och unga ökar betydligt i Helsingfors. Det behövs lärare såväl för nya uppdrag som i stället för dem som går i pension.

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 23.1.18.1.2018 16:28Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu ensi viikon tiistaina 23.1.. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kasvatus-ja-koulutus-asiakirja?ls=11&doc=Kasko_2018-01-23_Kklku_1_El Esityslistalla on muun muassa seuraavat esitykset: 4 Ammatillisen koulutuksen positiivisen diskriminaation määrärahan käyttöperiaatteet Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala esittää, että kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää hyväksyä seuraavat käyttöperiaatteet ammatilliselle koulutukselle myönnetyn 500 000 euron positiivisen diskriminaation (PD) määrärahan jakamiselle: PD-määräraha kohdennetaan ammatillisiin perustutkintoihin, joissa 1. vieraskielisten opiskelijoiden suhteellinen osuus on suuri ja / tai 2. runsaasti tukea tarvitsevien opiskelijoiden suhteellinen osuus on suuri ja 3. läpäisyaste on alhainen. Euromääräinen määräraha kohdennetaan tutkintoihin opiskelijamä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme