Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 16.4.2019

Jaa

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokous pidetään tiistaina 16. huhtikuuta klo 16.00.

Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla.

Esityslistalla on muun muassa toimialan toimintakertomus vuodelta 2018. Toimintakertomuksessa kuvataan toimialan ensimmäistä kokonaista toimintavuotta, asetettujen tavoitteiden saavuttamista, taloutta ja henkilöstöä.

Vuoden 2018 aikana jatkettiin kasvatuksen ja opetuksen uudistamista uusien varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmien sekä kaupunkistrategian mukaisesti. Helsingin kasvu ja kansainvälistyminen näkyivät kasvatuksessa ja koulutuksessa. Asiakasmäärät kasvoivat niin varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa, työväenopistoissa kuin ammatillisessa koulutuksessa. Varhaiskasvatuksen kysyntä kasvoi kaikissa ikäryhmissä. Syksyllä 2018 Helsingissä aloitettiin viisivuotiaiden maksuton varhaiskasvatus. Vuoden 2018 lopussa viisivuotiaiden varhaiskasvatuksen osallistumisaste oli 93,5%.

Perusopetuksessa lähes 6 000 ensimmäisen luokan oppilasta aloitti vieraan kielen opiskelun. Vuoden aikana saatiin myös päätös koululaisten maksuttomasta julkisen liikenteen käytöstä koulupäivän aikana. Päätös edesauttaa koko kaupungin hyödyntämistä oppimisympäristönä ja tukee ilmiöoppimista.

Toimialan asiakasmäärien kasvaessa voimakkaasti myös tiloja tarvitaan lisää. Vuoden 2018 aikana valmistuivat Minervaskolanin, Munkkivuoren ala-asteen ja Arabian peruskoulun perusparannukset. Oulunkylään, Jakomäkeen, Pitäjänmäelle sekä Kuninkaantammeen valmistuivat paviljonkipäiväkodit. Uudishankkeista valmistui päiväkoti Yliskylän peruskorjausta korvaava hanke. Päiväkoti Ebeneser ja daghemmet Apollo otettiin käyttöön. Vuoden aikana Helsingissä saatiin 1 026 uutta paikkaa varhaiskasvatukseen.

Stadin ammattiopistossa ja Stadin aikuisopistossa astui vuoden 2018 alussa voimaan ammatillinen reformi, jonka tavoitteena oli, että ammatillinen koulutus pystyy vastaamaan nopeammin työelämän muutoksiin ja tulevaisuuden osaamistarpeisiin. Reformi koski laajasti sekä opetusta että opintoihin hakeutumista.

Kasvatuksen ja koulutuksen digitalisaatio-ohjelman päätavoitteena on turvata tietoyhteiskunnassa tarvittava hyvä oppiminen. Tavoitteena on, että digitaalinen teknologia liittyy oppilaan oppimisprosessiin luontevasti ja rikastuttaa oppimista. Opetushenkilöstön digitaitoja kehitetiin vuoden aikana, ja kaikissa toimintayksiköissä toteutettiin digitalisaation itsearviointi ja suunniteltiin kehittämistoimenpiteet. Päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin hankittiin vuoden aikana uusia laitteita ja jatkettiin langattomien verkkojen kehittämistä.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla työskenteli vuoden lopussa 13 385 henkilöä. Varhaiskasvatuksen piirissä oli 30 807 lasta. Peruskouluissa oli yhteensä 52 589 oppilasta ja lukioissa 15 517 opiskelijaa mukaan lukien yksityiset ja valtion yläpitämät oppilaitokset.

Lautakunnan kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hanna-Kaisa Talvensaari
viestintä- ja markkinointipäällikkö
kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
hanna-kaisa.talvensaari@hel.fi
puh. 09 310 15964

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 27.8.201923.8.2019 16:09:00 EESTTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 27. elokuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla Esityslistalla on muun muassa edellisessä kokouksessa pöydälle jäänyt kasvatuksen ja koulutuksen toimialan talousarvioehdotus vuodeksi 2020 sekä lukuisia talousarvioaloitteita. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan käyttötalouden talousarvioehdotus kasvaa noin 45 miljoonalla eurolla eli 3,8 % verrattuna vuoden 2019 talousarvioon. Esityksessä on varauduttu asiakasmäärän kasvuun, kaupunkistrategian toteuttamisen jatkamiseen, tilavuokrien kasvuun, hintatason nousuun ja mm. varhaiskasvatuslain edellyttämään henkilöstörakenteen muutokseen. Toimialan henkilöstömäärä kasvaa jonkin verran asiakasmäärän kasvusta johtuen. Määrärahoja on varattu kuluvan vuoden tapaan myös toisen asteen maksuttomuuden edistämiseen. Lautakunnalle esitetään myös vuoden 2019 talousarvion toinen toteutumisennuste. Ennusteen mukaan tuloja arvio

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme