Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 26. toukokuuta 2020

Jaa

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 26. toukokuuta klo 16.00.

Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla.

Lautakunnalle esitetään muun muassa lausunto kaupungin tarkastuslautakunnalle vuoden 2019 arviointikertomuksesta, lausunto luonnoksesta, joka koskee hallituksen esitystä oppivelvollisuuslaiksi sekä useita tilahankkeita.

Lausunto tarkastuslautakunnalle

Seuraavat asiat käsittävä lausunto ehdotetaan annettavaksi kaupungin tarkastuslautakunnalle

- Kaupunginkanslian, pormestarin ja apulaispormestareiden toimialoille antama ohjaus

- Tilankäytön tehostamisen vaikutukset

- Eriarvoisuuden ja syrjäytymisen ehkäisy

o   varhaiskasvatuksen tavoitteiden toteutuminen

o   lapsiperheiden kotouttaminen kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla

- Digitalisaatio ja sähköiset palvelut

o   digitaalisten asiointipalvelujen laatu

o   digitalisaation toteutuminen perusopetuksessa

Lausunto oppivelvollisuuslaista

Hallituksen esityksessä oppivelvollisuuslaki ja siihen liittyvät muut muutokset on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.8.2021. Tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta annettava laki ja siihen liittyvät muut muutokset on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.8.2022.

Helsingin kaupunki esittää, että oppivelvollisuuden laajentamista koskevien lakiuudistusten on mahdollista astua voimaan aikaisintaan 1.8.2022. Tällöin laki koskisi ensimmäisen kerran niitä, jotka päättävät perusopetuksen keväällä 2022. Tämä antaisi kunnille ja koulutuksen järjestäjille riittävästi aikaa toteuttaa lain velvoitteet, valmistella sen vaatima rahoitus sekä huolehtia kevään 2020 poikkeustilanteen jälkihoidosta.

Koronakriisi tulee näkymään kuntien taloudessa useiden vuosien ajan ja aiheuttamaan mittavia ja myös pitkäaikaisia tulomenetyksiä ja menolisäyksiä. Tässä tilanteessa on erityisen tärkeää, että valtio kompensoi oppivelvollisuuden laajentamista koskevasta uudistuksesta syntyvät kustannukset kunnille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille hallitusohjelman mukaisesti täysimääräisesti.

Helsingin laskelmien mukaan uudistuksen vuotuiset kokonaiskustannukset olisivat Helsingissä yli 40 % suuremmat hallituksen esitykseen nähden.

Tilahankkeet

Lautakunnalle esitetään seuraavat tilahankkeet

- Stadin ammatti- ja aikuisopiston Myllypuron kampuksen uudisrakennuksen tarveselvitys

- Päiväkoti Perhosen korvaavan uudisrakennuksen hankesuunnitelma Oulunkylään

- Åshöjdens grundskolanin väliaikaisten lisätilojen tarveselvitys osoitteeseen Sturenkatu 25

Lautakunnan kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.

https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kasvatus-ja-koulutus-paatostiedotteet

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hanna-Kaisa Talvensaari
viestintä- ja markkinointipäällikkö
kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
hanna-kaisa.talvensaari@hel.fi
puh. 09 310 15964

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Leikkipuistojen kesätoiminta20.5.2020 17:15:00 EESTTiedote

Tulevana kesänä 1.-3.-luokkalaisille helsinkiläisille koululaisille järjestetään kesäleiritoimintaa auki olevissa leikkipuistoissa arkipäivisin klo 9-16. Kesäleiritoimintaa ja kesäruokailua järjestävät leikkipuistot julkaistaan leikkipuistojen kesäsivustolla (hel.fi/leikkipuistojen-kesa) viikon 22 alussa. Toiminta on maksutonta ja siihen ilmoittaudutaan etukäteen leikkipuistojen kesäsivustolla. Ilmoittautuminen päiväleireille aukeaa keskiviikkona 27.5. klo 8.00. Leiriläisille tarjotaan myös edellisten vuosien tapaan kesälounas.

Sommarverksamheten i lekparker20.5.2020 17:15:00 EESTTiedote

I sommar ordnas sommarlägerverksamhet i öppna lekparker för första- till tredjeklassare från Helsingfors på vardagar kl. 9-16. Namnen på de lekparker som ordnar sommarlägerverksamhet och sommarmåltider publiceras på lekparkernas sommarnätsidor (hel.fi/leikkipuistojen-kesa) i början av vecka 22. Verksamheten är avgiftsfri och anmälan sker i förskott på lekparkernas sommarnätsidor. Anmälan till dagslägren öppnas onsdagen 27.5 kl. 8.00. I likhet med tidigare år serveras lägerbarnen en sommarlunch.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme