Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 26.3.2019

Jaa

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokous pidetään tiistaina 26. maaliskuuta klo 16.00.Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla.

Esityslistalla ovat muun muassa seuraavat asiat:

Toimialan talousarvion toteutuminen vuonna 2018

Lautakunnalle esitetään yhteenveto kasvatuksen ja koulutuksen toimialan vuoden 2018 talousarvion toteutumisesta. Toimialan vuoden 2018 käyttötalouden määrärahat olivat 1 140 675 000 euroa ja tulotavoite 56 miljoonaa euroa. Käyttötalouden menot olivat noin 1 138 784 000 euroa ja tulot noin 66 miljoonaa euroa. Tulojen ennakoitua suurempi kertyminen johtui ulkopuolisesta hankerahoituksesta sekä varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista. Toimialalla oli käytettävissä investointimäärärahoja 43,1 miljoonaa euroa. Määrärahoista käytettiin 20,5 miljoonaa euroa. Käyttämättä jäi noin 22,6 miljoonaa euroa, josta noin 21,5 miljoonaa euroa johtui hankintojen siirtymisestä vuodelle 2019. Pääosa siirtyneistä hankinnoista oli ICT-hankintoja, joiden viivästykset johtuivat toimitusten viivästymisestä, tietohallinnon henkilöstövajeesta ja investointien uudelleenarvioinnista.

Pakilanpuiston allianssi -hankkeen tarveselvityksen hyväksyminen

Kasvatus- ja koulutuslautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi tarveselvitystä, joka koskee Pakilan yläasteen, Pakilan ala-asteen sekä päiväkotien Havukka ja Pakila uusia tiloja. Havukan tontille (Elontie 35) esitetään sijoitettavaksi päiväkodit ja koulun 1. ja 2. luokat. Ala-asteen tontille (Halkosuontie 88) esitetään sijoitettaviksi perusopetuksen luokat 3-9. Lisäksi esitetään tiloja monivammaisten lasten erityisryhmälle päiväkotiin ja kahdelle uudelle vaativan erityisopetuksen toiminta-alueittain etenevän opetuksen ryhmälle kouluun.

Suunnittelulla tuetaan tilojen aktiivista ilta-, viikonloppu- ja loma-aikakäyttöä. Myös nuorisotiloja suunnitellaan koulun tiloihin, mutta niistä päätetään erikseen. Kaikkien hankkeeseen sisältyvien – uudisrakennuksella tai laajennuksella korvattavien ja peruskorjattavien – tilojen tulee olla turvalliset, terveelliset, toimivat ja tilatehokkaat.

Esitys vastaa asukaskyselyssä (10.–27.12.2018) ja asukastilaisuudessa (11.12.2018) parhaana pidettyä vaihtoehtoa, johon kohdistuneet kehitystoiveet ja huomiot on myös monin tavoin otettu esityksessä huomioon. Esimerkiksi liikenneturvallisuutta parannetaan muun muassa ohjaamalla päiväkodin ja alkuopetuksen saattoliikenne leveämmälle Ripusuontielle.

Tilahankkeeseen on laadittu pedagoginen suunnitelma yhdessä päiväkotien ja koulun henkilöstön kanssa. Suunnitelmaa on esitelty myös asukkaille. Pedagoginen suunnitelma ohjaa tilojen suunnittelua, ja siinä huomioidaan kunkin toiminnan erityispiirteet ja tarpeet, mm. pienimpien lasten toiminta, ulkoilualueet sekä tilojen yhteiskäyttö. Sisätilojen suunnittelussa otetaan lisäksi erityisesti huomioon mm. tilojen akustiikka, esteettömyys, ekologisuus ja sisäilman laatu sekä muunneltavuus eri tilanteisiin. Toiminnot sijoitetaan siten, että liikkuminen ei aiheuta ruuhkia ja melua.

Piha-alueet peruskorjataan ja varustetaan edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelman tavoitteita. Koulurakennuksen laajennusosan sijoittelulla vähennetään Kehä I:n aiheuttamaa melu- ja hiukkashaittaa läntisellä piha-alueella. Jos yläasteen ja osittain myös ala-asteen liikunnanopetus voidaan toteuttaa neuvottelussa olevassa HNMKY:n toimintakeskuksessa, koulun pihalle jäisi enemmän tilaa. Samalla Pakilan alueen liikuntatilatarjonta paranisi.

Hankkeessa pyritään minimoimaan väistötilojen tarvetta. Alustavasti on tutkittu tilaelementtipaviljonkeja osoitteeseen Pikkusuonpolku 1 (Pikkusuon kenttä) ja/tai Paloheinäntie 40 ja 42 väliselle kentälle.

Hanke toteutetaan allianssihankkeena, joka on hankkeen keskeisten toimijoiden yhteiseen sopimukseen perustuva toteutusmuoto. Käyttäjäyhteistyö on jatkunut kevään ajan ja toukokuun lopulle suunnitellaan asukastilaisuutta (alustava ajankohta 21.5.2019).

Selvitys kasvatus- ja koulutuslautakunnalle Helsinki Lapset SIB -vaikuttavuusinvestoinnin hankinnasta

Lautakunnalle esitetään selvitys Helsinki Lapset SIB -vaikuttavuusinvestoinnin hankinnasta. Vaikuttavuusinvestoinnin kokeilu on osa syrjäytymisen ehkäisemisen kaupunkistrategiahanketta. Uutta kokeilussa on, että se rahoitetaan tulosperusteisella Social Impact Bond -rahoitussopimuksella (SIB).

Hankkeen tavoitteena on lisätä lapsiperheiden hyvinvointia ja tarjota varhaisessa ennaltaehkäisevässä vaiheessa pitkäkestoista tukea perheille, joille nykypalvelujärjestelmän mukaisen palvelut eivät ole riittäviä. Hankkeella pyritään ennaltaehkäisemään perheiden pahoinvointia ja raskaiden sosiaalipalveluiden tarvetta. Tukea tarvitsevat lapset perheineen pyritään tunnistamaan varhaisessa vaiheessa neuvolan, varhaiskasvatuksen, sosiaalipalvelujen ja ulkopuolisen palveluntuottajan yhteistyönä. Tukea tarvitseville perheille tarjotaan pitkäaikaista rinnalla kulkijaa ja tukijaa.

Perheiden tarvitsemat tukitoimet rahoitetaan erilliseen rahastoon sijoittajilta kerätyillä varoilla. Perheille tarjotaan tukea 1-6 vuoden ajan riippuen perheen tarpeista. Hanke toteutetaan Mellunkylän ja Vuosaaren peruspiireissä. Hankkeelle asetetaan tavoitteet, joiden toteutumista seurataan raskaampien, korjaavien palvelujen käytön vähentymisenä koko hankkeen keston ajan eli 12 vuotta. Asiakasperheiden hyvinvoinnin edistymisen lisäksi tavoitellaan säästöjä kaupungille. Jos tavoitteet saavutetaan Helsinki maksaa osan säästöistä rahastolle, joka palauttaa sijoittajille heidän investoimansa pääoman sovitulla tuotolla. Tuotolle on asetettu yläraja, jonka ylittävä osuus jää kaupungille. Jos tavoitteita ei saavuteta rahasto ja sijoittajat kantavat riskin.

KL-Kuntahankinnat Oy on kilpailuttanut rahaston perustamisen. Helsinki tekee asiakaskohtaiset sopimukset FIM Pääomarahastot Oy:n ja FIM Varainhoito Oy:n kanssa. FIM Varainhoito Oy käyttää alan asiatuntijana Lastensuojelun keskusliittoa ja vaikuttavuussijoituksen asiantuntijana Epiqus Oy:tä.

 

Lausunto kaupunginhallitukselle lukion opetussuunnitelman perusteiden luonnoksesta

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antanee lausunnon lukion ja aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelmien perusteista. Lausuntoa varten on kuultu muun muassa opiskelijakuntia ja rehtoreita. Lautakunta katsoo, että opintojen uusi rakenne tuo joustoa ja mahdollistaa tiiviimmän oppiainerajat ylittävän yhteistyön sekä korkeakoulu- ja työelämäyhteistyön toteuttamisen. Kielitietoisuus ja kulttuurinen moninaisuus on tuotu opetussuunnitelman perusteisiin. Opetussuunnitelman perusteissa nostetaan esiin arvioinnin monipuolinen merkitys lukiokoulutuksessa. Myös laaja-alaisen osaamisen taidot on sisällytetty opetussuunnitelman perusteisiin.

Lautakunta pitää tärkeänä, että aikuisten lukiokoulutukseen saadaan omat opetussuunnitelman perusteet, joissa otetaan huomioon aikuislukiokoulutuksen erityispiirteet ja aikuisopiskelijoiden moninaisuus.

Lautakunnan 26.3.2019 pidettävän kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.

Yhteyshenkilöt

Hanna-Kaisa Talvensaari
viestintä- ja markkinointipäällikkö
kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
hanna-kaisa.talvensaari@hel.fi
puh. 09 310 15964

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsinki Education Week valtaa taas pääkaupungin marraskuussa17.4.2019 07:20:00 EESTTiedote

Helsinki Education Week järjestetään toista kertaa 4.–8.11.2019. Tapahtumakokonaisuus tekee näkyväksi helsinkiläisissä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävää työtä. Viime vuonna viikon aikana järjestettiin yli 120 oppimiseen liittyvää tapahtumaa ympäri kaupunkia. Suuri osa ohjelmasta järjestetään yhdessä kansainvälisten oppimisen asiantuntijoiden ja kehittäjien kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme