Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Ennakkotiedote: Sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu 11.9.

Jaa

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 11.9. klo 16.15 alkaen. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa Helsingin välinehuoltopalvelujen siirtoa HUSiin sekä pyydettyjä selvityksiä maahanmuuttoyksikön ja lastensuojelun jälkihuollon henkilöstön riittävyydestä.

Kaupungin välinehuollon siirto HUSiin

Lautakunnalle esitetään, että se hyväksyisi omalta osaltaan välinehuollon siirron Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) kuntayhtymälle 7.1.2019 alkaen.

Välinehuolto tuottaa kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluille niiden hoitotoimenpiteissä tarvitsemien instrumenttien ja välineiden huolto-, puhdistus-, pakkaus- ja sterilointipalvelut. Kaupunki tuottaa myös vähäisessä määrin välinehuoltopalveluja ulkopuoliselle asiakkaille.

Helsingin kaupungilta HUSiin siirtyisi koko nykyinen välinehuollon toiminta. Välinehuollon henkilöstöä siirtyisi noin 80 ns. vanhoina työntekijöinä liikeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti. Kaupunki vuokraisi nykyiset välinehuollon tilat sairaanhoitopiirille.

Siirron jälkeen välinehuoltopalvelut säilyisivät alkuvaiheessa nykyisissä toimipisteissä. Myöhemmin välinehuollon toimipisteitä keskitettäisiin toiminnallisten hyötyjen ja kustannussäästöjen aikaansaamiseksi.

Kaupungin ja HUSin välinehuoltojen yhdistämisen uskotaan parantavan välinehuollon toiminnan tehokkuutta ja toimintavarmuutta sekä helpottavan palvelun kehittämistä kokonaisuutena.

Arvioin mukaan välinehuollon palvelujen yhdistäminen toisi kaupungille vuonna 2019 reilun 220 000 euron ja vuonna 2020 noin 66 000 euron säästön.

Lopullisen päätöksen välinehuollon siirrosta tekee kaupunginvaltuusto myöhemmin syksyllä.

Lisätietoa: välinehuoltopäällikkö Anneli Lintuluoto, p. 09 310 47431, anneli.lintuluoto@hel.fi

Lausunto huumeiden tunnistamista koskevasta valtuustoaloitteesta

Lautakunta antaa kaupunginhallitukselle lausunnon 28 valtuutetun esittämästä aloitteesta, että Helsingin kaupunki selvittäisi mahdollisuudet ottaa osaksi ennaltaehkäiseviä päihdepalveluja huumeiden kemiallisen tunnistamisen.

Lausuntoehdotuksessa todetaan, että tämä ei ole mahdollista nykyisen lainsäädännön puitteissa. Huumausaineiden käsittely vaatii erillisen luvan, ja näyttää siltä, ettei sitä ole mahdollista saada tämän kaltaiseen toimintaan.

Asian selvittelyä kuitenkin jatketaan vielä tänä syksynä samalla, kun selvitetään mahdollisuudet pilotoida  huumeriippuvaisille tarkoitettua valvottua pistotilaa. Kaupunginhallitus käsittelee valvotun pistotilan pilotointia 10.9.2018.

Lisätietoa: psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja Mikko Tamminen, p. 09 310 58655, mik-ko.tamminen@hel.fi.

Selvitys maahanmuuttoyksikön sosiaalityöntekijöiden määrän lisäämisestä

Lautakunnalle esitellään selvitys, mitä maahanmuuttoyksikön sosiaalityöntekijöiden määrän nostaminen samalle tasolle kuin aikuissosiaalityössä merkitsisi. Selvityksen mukaan tämä edellyttäisi 12 sosiaalityöntekijän lisäystä. Tämän kustannusvaikutus olisi 687 000 euroa vuodessa. Näihin kustannuksiin kunta ei saa valtion korvausta.

Käsitellessään kesäkuussa sosiaalityön kotouttamistoiminnan edellysten ja voimavarojen turvaamiseen liittyvää aloitetta, valtuusto kehotti selvittämään, mitä toimenpiteitä sosiaalityöntekijöiden määrän lisääminen aikuissosiaalityön tasolle merkitsisi, mitkä olisivat sen kustannusvaikutukset kaupungille sen jälkeen, kun valtion rahoitus otetaan huomioon.

Lisätietoa: etelän aikuissosiaalityön päällikkö Sari Karisto, p. 09 310 37579, sari.karisto@hel.fi

Selvitys lastensuojelun jälkihuollon työntekijämitoituksesta

Lautakunnalle esitellään sen pyytämä selvitys lastensuojelun jälkihuollon nuorten tarvitsemasta tuesta ja laskelmat, millä työntekijäkohtaisella asiakasmäärällä pystytään turvaamaan nuorten tarvitsemat palvelut. 

Selvityksen mukaan jälkihuollon nuorille pystyttäisiin turvaamaan riittävät palvelut koko asiakkuuden ajan, jos jälkihuoltoon lisättäisiin 7 sosiaalityöntekijää ja 4 sosiaaliohjaajaa. Tämän kustannusvaikutukset olisivat noin 566 000 euroa vuodessa.

Lisätietoa: idän aikuisosiaalityön päällikkö Sari Tuominen, p. 09 310 46700, sari.tuominen@hel.fi

Kokouksen esityslista liitteineen löytyy sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilta. 

Päätöstiedote
julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.
Lähettäjä: Jaana Juutilainen-Saari, viestintäpäällikkö, p. 09 310 42240, jaana.juutilainen-saari@hel.fi

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme