Helsingin Diakonissalaitos

Ennakkotieto medialle 23.11.2017 - Kampanja vetoaa: Nuorten syrjäytyminen pitää pysäyttää

Jaa

Helsingin Diakonissalaitos käynnistää 27.11. joulukampanjan, joka vetoaa pysäyttämään nuorten syrjäytymisen. Kampanjan lähettiläinä ovat nouseva pop-yhtye Kuumaa ja Pariisin Kevään Arto Tuunela.

Kuva: Helsingin Diakonissalaitos Joulukampanja 2018 Sofia 2.
Kuva: Helsingin Diakonissalaitos Joulukampanja 2018 Sofia 2.

Kun Suomi juhlii 100-vuotispäiväänsä, elävät kymmenet tuhannet nuoret vailla uskoa tulevaisuuteen. Jopa 69 000 nuorta on jo jäänyt koulun ja töiden ulkopuolelle ja suureessa vaarassa syrjäytyä.

”Jos nuori on kauan työn ja koulutuksen ulkopuolella, ongelmat kumuloituvat ja riski syrjäytyä kasvaa. Mitä suuremmiksi ongelmat pääsevät, sitä vaikeampaa niitä on hoitaa”, sanoo Helsingin Diakonissalaitoksen nuorten Vamoksen palvelualuejohtaja Sari Nyberg.

Nuorten ääni kuuluviin

Tiistaina 27.11. käynnistyvän kampanjan keulakuvana on 22-vuotias Sofia, joka kärsi koulussa tarkkaavaisuushäiriöstä ja oppimisvaikeuksista. Niiden takia häntä alettiin kiusata. Sofian itsetunto kolhiutui, hän masentui ja alkoi vihata itseään. Elämästä ja tulevaisuudesta puuttui toivo ja päivät olivat harmaata sumua. Samanlaisia kokemuksia on tuhansilla Sofian kaltaisilla nuorilla.

Monen mutkan kautta Sofia ohjattiin lopulta Helsingin Diakonissalaitoksen Vamokseen. Sieltä hän sai oman työntekijän, jonka kanssa elämän solmuja ratkotaan kokonaisvaltaisesti. Tavoitteena on löytää niin Sofialle kuin muillekin nuorille polku opintoihin tai töihin.

Ensin Sofia ja tämän työntekijä laittoivat kuntoon päivärytmin ja muut perusasiat. Nyt vähitellen he suunnittelevat Sofialle polkua työelämään. ”Vamoksessa tuntui kuin uusi sivu olisi kääntynyt elämässä.”

Musiikkivaikuttajat mukana kampanjoimassa

Nuorten syrjäytyminen on herättänyt laajasti julkista keskustelua. Se koskettaa lähes jokaista. Myös pop-yhtye Kuumaan jäsenille ja Pariisin Kevään Arto Tuunelalle nuorten tukeminen on erityisen tärkeää.

”Halusimme mukaan kampanjaan, sillä koemme, että nuorten syrjäytymisen pysäyttäminen ja ennaltaehkäisy ovat tärkeää työtä, jossa voimme olla tukena. Erilaisia taustoja omaavien ihmisten kohtaaminen on myös mielestämme aina arvokasta ja tuo molemminpuolisia uusia näkökulmia”, kertovat Kuumaan nuoret miehet.  

Kuumaa sekä laulajana ja lauluntekijänä mainetta niittänyt Arto Tuunela ovat kampanjan lähettiläitä. Tuunelan korostaa, että lopulta auttamisessa on kyse arvoista, joita yhteiskunnassa halutaan vaalia.

”Se on monesti ihan tsägästä kiinni, tuleeko elämässä vastaan upeita tyyppejä, jotka opastaa kohti hyviä juttuja. Kovat arvot jyrää liian helposti pehmeet. Mutta ihmiset, joita autetaan, haluaa auttaa muita, kun vastaavasti epätoivo ruokkii epätoivoa. Isommassa ja pienemmässä mittakaavassa voidaan aina kysyä, millaisia arvoja me halutaan vaalia.” 

Helsingin Diakonissalaitos ja lähettiläät muistuttavat, että nuorten auttaminen on jokaisen tehtävä. Joulukampanjaan voi osallistua tekemällä joululahjoituksen nuorten syrjäytymisen pysäyttämiseen osoitteessa: www.hdl.fi/joulukampanja. Lahjoitusten avulla yhä useampi nuori voi saada avun Vamoksen kautta. Kampanja jatkuu keväällä 2018.

Helsingin Diakonissalaitoksen kehittämä Vamos on nuorten palvelu, joka vahvistaa nuoren voimavaroja ja tukee kiinnittymään koulutukseen tai työhön. Vamos toimii Helsingissä, Espoossa, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa ja Turussa. Yli 80% Vamoksessa mukana olleista nuorista kokee elämänsä muuttuneen parempaan suuntaan ja yli 50% sai ohjelman aikana työ- tai opiskelupaikan.

Linkki kampanjasivulle: hdl.fi/fi/joulukampanja

Kampanjan kuvamateriaali ja lähettiläiden kuvat: https://hdl.emmi.fi/l/vNZ9Xw2JqFtG/f/2qcJ 

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt

Laura Niemi, viestintäjohtaja
laura.niemi@hdl.fi, 0503738602

Sari Nyberg, Palvelualuejohtaja
sari.nyberg@hdl.fi, 0505027544

Ella Saranpää, Viestintäkoordinaattori
ella.saranpaa@hdl.fi, 0505772196

Kuvat

Kuva: Helsingin Diakonissalaitos Joulukampanja 2018 Sofia 2.
Kuva: Helsingin Diakonissalaitos Joulukampanja 2018 Sofia 2.
Lataa
Kuva: Helsingin Diakonissalaitos Joulukampanja 2018 Sofia 1.
Kuva: Helsingin Diakonissalaitos Joulukampanja 2018 Sofia 1.
Lataa
Arto Tuunela, kuvaaja: Kerttu Malinen.
Arto Tuunela, kuvaaja: Kerttu Malinen.
Lataa
Kuumaa, kuvaaja: Viivi Huuska.
Kuumaa, kuvaaja: Viivi Huuska.
Lataa
Halaus - HDL joulukampanja 2017.
Halaus - HDL joulukampanja 2017.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Diakonissalaitos
Helsingin Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Helsingin Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Tarjoamme vaikuttavia palveluita ihmisille, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. Tavoitteenamme on, että jokaisella on mahdollisuus
arvokkaaseen elämään.

Yhteiskunnallisessa konsernissamme työskentelee tuhat ammattilaista ja yli kaksi tuhatta vapaaehtoista. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla toteutamme perustehtäväämme, työtä ihmisarvoisen huomisen puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Diakonissalaitos

Kiintiöpakolaisten määrän nostaminen tukee traumatisoituneiden pakolaisten kuntoutusta28.11.2018 08:00Tiedote

Helsingin Diakonissalaitos on julkistanut raportin, jossa paneudutaan pakolaistaustaisten, vaikeasti traumatisoituneiden lasten ja nuorten hoitoon maassamme sekä kerrotaan mitä hoidossa pitää huomioida ja miten sitä käytännössä toteutetaan. Raportin mukaan kotoutumiseen liittyvät stressitekijät vieraassa yhteiskunnassa saattavat painaa lasta jopa enemmän kuin lähtömaassa koetut sotatapahtumat. Lapsen hyvinvointiin puolestaan vaikuttaa yleensä enemmän uudessa kotimaassa kohdattu huolenpito kuin aikaisemmat traumaattiset kokemukset.

Mielenterveystabut on rikottu työpaikoilla – edelläkävijät ottavat jo käyttöön matalan kynnyksen mielen hyvinvointipalveluita20.11.2018 07:00Tiedote

Mielenterveysongelmat ovat yksi yleisimpiä sairauspoissaolojen syitä: joka toinen kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä elämänsä aikana ja masennuksesta kärsii noin joka viides. Stigma niiden ympäriltä on murentumassa, ja työnantajista edelläkävijät tarjoavat jo kattavia mielen hyvinvointia edistäviä palveluja matalalla kynnyksellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme