Helsingin seudun kauppakamari

Ennakointikamari: Yritysten tarve osaajista kovenee

Jaa
Työvoiman kysynnän pohjakosketus eri toimialoilla on ohitettu ja työllisyystilanteen odotetaan kohenevan maltillisesti. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvaa nyt Helsingin seudulla hälyttävästi, selviää Ennakointikamarin kevään 2021 tilannekatsauksesta.
Ennakointikamarin Olli Oja painottaa, että jatkuvan oppimisen uudistuksen kautta pitäisi löytää nopeita ratkaisuja työikäisen väestön osaamisen kehittämiseen.
Ennakointikamarin Olli Oja painottaa, että jatkuvan oppimisen uudistuksen kautta pitäisi löytää nopeita ratkaisuja työikäisen väestön osaamisen kehittämiseen.

Tänään julkaistu Ennakointikamarin tilannekatsaus tarkastelee Helsingin seudun työvoiman kysyntää ja tarjontaa sekä hahmottaa seudullisia osaamistarpeita. Edellisen kerran Ennakointikamarin tilannekatsaus julkaistiin marraskuussa 2020.

Työvoiman kysyntä kasvaa, osaajista pulaa

”Kevään osalta työttömien työnhakijoiden ja uusien avoimien työpaikkojen tilanne on helpottanut vain hiukan ja lasku koronapandemian nostattamasta työttömyyshuipusta on ollut Uudellamaalla valitettavasti muuta Suomea hitaampaa”, sanoo Ennakointikamarin projektipäällikkö Olli Oja Helsingin seudun kauppakamarista.

Yritysbarometrit antavat nyt signaaleja siitä, että työvoiman kysynnän pohjakosketus eri toimialoilla on ohitettu, ja työllisyystilanteen odotetaan kohenevan maltillisesti. Maailmantaloudesta kuuluu selkeitä kasvuviestejä, ja myös Uudenmaan yritykset kertovat sekä lyhyen että pidemmän ajan rekrytointitarpeiden kasvusta. Ojan mukaan seudullisesta näkökulmasta olisikin erityisen tärkeää, että vaikeaa koronavuotta seuraava osaajatarpeen kasvu ei tukahtuisi heti alkuun osaavan työvoiman saatavuuteen.

”Osaavan työvoiman saatavuuden haasteista raportoidaan nyt miltei kaikilta toimialoilta selvästi useammin kuin vielä vuoden 2020 puolella. Tämä asettaa paineita eri työllisyydenhoidon ja koulutuksen sektoreille. Uudenmaan potentiaali jää hyödyntämättä, jos jäämme odottamaan vain pitkän aikavälin parannuksia tilanteeseen”, Oja korostaa. 

Tarve osaamisen kehittämiselle ja muille työvoiman kohtaantoa parantaville toimenpiteille ei ole kadonnut. Työelämän osaamis- ja koulutusvaatimukset kasvavat, ja myös pitkäaikaistyöttömien määrä Uudellamaalla on hälyttävässä kasvussa. ”Jatkuvan oppimisen uudistuksen kautta pitäisi löytää nopeita, joustavia ratkaisuja työikäisen väestön osaamisen kehittämiseen”, Oja jatkaa.

Lisää yhteistyötä ja hyvien käytäntöjen levittämistä

Ratkaisuja on siis haettava, ja haetaankin, usealla eri rintamalla. Tänä keväänä Ennakointikamarin tilannekatsauksessa sekä kesäkuussa pidetyssä verkoston työpajassa tarkasteltiin muun muassa koulutuksen tarjoajien ja yritysten välistä yhteistyötä sekä ulkomaalaisten opiskelijoiden tilannetta Uudellamaalla. Tutkinnon suorittaneiden ulkomaalaisten korkeakouluopiskelijoiden määrät ovat 2010-luvulla nähdystä kasvusta huolimatta hyvin maltillisia: Vuonna 2019 Uudellamaalla suoritettiin 1 725 yliopisto- ja ammattikorkeakoulututkintoa muiden kuin Suomen kansalaisten toimesta. Ulkomaalaiset korkeakoulutetut työllistyvät yhä suomalaisia korkeakoulutettuja heikommin.

”Hallituksen puoliväliriihessä esittämä tutkinto-opiskelijoiden määrän kolminkertaistaminen on tavoitteena kannatettava ja avoimien asiantuntijatyöpaikkojen näkökulmasta Uudenmaan työmarkkinoilla on tilaa. Tavoitteiden toteutuminen vaatii kuitenkin konkretiaa: Ilman riittäviä resursseja tutkinto-opiskelijoiden määrät eivät kasva eikä heidän työllistymisensä parane”, Oja kertoo.

Helsingin seudun työllisyyshaasteita ei ratkota yhden toimijan voimin. Vaikka Uudellamaalla tehdään jo paljon yhteistyötä yritysten, eri koulutusasteiden ja TE-palveluiden välillä, kehittymiseen on yhä varaa.

”Yritykset ja oppilaitokset kokevat yhteistyön erittäin tärkeänä mutta se vaatii tukea ja resursseja”, painottaa henkilöstöjohtaja Hilkka Malinen Työeläkeyhtiö Elosta.

Malisen mukaan asenteisiin vaikuttaminen on keskeistä - on sitten kyse kansainvälisistä osaajista tai ammatillisesta koulutuksen yhteistyöstä yritysten kanssa.

”Hyvistä palveluista ja yhteistyökokemuksista pitäisi kertoa enemmän. Monet hyvät palvelut ovat yhä alihyödynnettyjä. Toimivat yhteistyön muodot eivät leviä, jos niistä ei viestitä”, Malinen sanoo.

Ennakointikamari tuottaa kaudellaan 2020–2023 tilannekatsauksen puolen vuoden välein. Seuraava tilannekatsaus ilmestyy loppuvuodesta 2021.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Olli Oja, Ennakointikamari, projektipäällikkö, Helsingin seudun kauppakamari, p. 050 5647586, olli.oja@helsinki.chamber.fi


Tiina Tikander, Helsingin seudun kauppakamari viestintäpäällikkö, p. 046 878 7540, tiina.tikander@helsinki.chamber.fi

Kuvat

Ennakointikamarin Olli Oja painottaa, että jatkuvan oppimisen uudistuksen kautta pitäisi löytää nopeita ratkaisuja työikäisen väestön osaamisen kehittämiseen.
Ennakointikamarin Olli Oja painottaa, että jatkuvan oppimisen uudistuksen kautta pitäisi löytää nopeita ratkaisuja työikäisen väestön osaamisen kehittämiseen.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Suhdannepulssi: Helsingin seudun yritysten näkymät yhä heikot – reilu kolmannes arvioi poliittisten lakkojen vähentävän mahdollisuuksiaan tarjota töitä3.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Yritykset Helsingin seudulla arvioivat seuraavan kolmen kuukauden suhdannenäkymät heikoiksi. Negatiivisiksi ne arvioivat myös yrityksensä liikevaihdon, kannattavuuden ja työvoimatarpeiden kehityksen seuraavan kolmen kuukauden aikana, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin Suhdannepulssista. Vaimeat suhdannenäkymät eivät ole kohentuneet joulukuusta. Kyselyyn vastanneista alueen yrityksistä 39 prosenttia arvioi, että poliittisten lakkojen suma vähentää niiden mahdollisuuksia tarjota työpaikkoja vuonna 2024.

Uudellamaalla yhä liian vähän korkeakoulupaikkoja alueen tarpeeseen nähden – ”Uusimaalaiset nuoret selkeästi huonommassa asemassa kuin koko Suomessa keskimäärin”13.3.2024 00:10:00 EET | Tiedote

Suomessa on 0,93 korkeakoulun aloituspaikkaa yhtä toisen asteen tutkinnon suorittanutta kohti. Uudellamaalla suhdeluku on 0,76, selkeästi pienempi kuin suurissa tai keskisuurissa korkeakoulumaakunnissa, selvitti Helsingin seudun kauppakamari. Tilanne ei ole korjaantunut edellisestä selvityksestä vuonna 2022.

Helsingin seudun kauppakamari arvioi: Pääkaupunkiseudulla lopetti viime vuonna ennätysmäärä yrityksiä – ”Kaupan alan yritysten määrän väheneminen huolestuttavaa”21.2.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Pääkaupunkiseudulla lopetti toimintansa 9 450 yritystä vuonna 2023, arvioi Helsingin seudun kauppakamari Tilastokeskuksen alkuvuoden lukuihin perustuen. Lopettaneita yrityksiä olisi arvion mukaan 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Luvuissa ei ole huomioitu alkutuotantoa ja kiinteistöalan yrityksiä. Kaupan alalla lopettaneiden yritysten määrä on ollut suuri kahtena edellisvuonna. Lopettaneiden kaupan alan yritysten määrä pääkaupunkiseudulla oli suurempi kuin aloittaneiden tammikuusta 2022 syyskuuhun 2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye