Helsingin yliopisto

Ennakoivaa etiikkaa tutkimuksessa: tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen 6.6. klo 8.00

Jaa

Tutkimuseettiset kysymykset nousevat usein esiin vasta kun jokin on mennyt pieleen. Henriikka Mustajoen ja Arto Mustajoen kirja New approach to research ethics tarjoaa välineet käydä eettistä keskustelua tutkijan arjessa esiin nousevista kysymyksistä jo ennen kuin ne kasvavat eettisiksi ongelmiksi.

Kirjan aiheena ovat tutkimuksen tekemisen ja julkaisemisen ohella väitöskirjatöiden ohjaus, ihmisten rekrytointi, tutkijoiden ja heidän aikaansaannostensa arviointi sekä median kohtaaminen. Kirjassa esiteltävää metodia sovelletaan lukuisiin todentuntuisiin tapauksiin. Menetelmää on käytetty jo kymmenillä tutkimusetiikan kursseilla Australiassa ja Suomessa. Helsingin yliopiston täydennyskoulutusyhtiö HY+:n kanssa on alustavasti sovittu aiheeseen liittyvästä koulutuksesta.

Tutkimusetiikan lisäksi kirja sisältää toimintamallin myös muiden ammattialojen eettisten kysymysten tarkasteluun ja on siksikin laajemmin kiinnostava.

Henriikka Mustajoki on väitellyt Glasgow’n yliopistossa biotieteellisen tutkimuksen etiikasta vuonna 2000. Sen jälkeen hän on opettanut tutkimusetiikkaa Glasgow’n, Sydneyn ja Helsingin yliopistossa. 

Arto Mustajoki on humanistisen tiedekunnan entinen dekaani ja venäjän kielen professori. Hänellä on laaja kokemus tiedehallinnosta. Hän on toiminut muun muassa Helsingin yliopiston vararehtorina ja Suomen Akatemian hallituksen jäsenenä ja kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunnan puheenjohtajana sekä erilaisissa luottamustehtävissä eurooppalaisissa tiedeorganisaatioissa.

Kutsuvierastilaisuus järjestetään 6.6.2017 klo 8.00–9.45 Runeberg-salissa (yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33, 2. kerros). Lämpimästi tervetuloa!

Ohjelma

klo 8.00–8.15
Aamukahvit ja tervetuloa

klo 8.15–8.45
Arto Mustajoki & Henriikka Mustajoki esittelevät ennakoivan etiikan mallin tutkimuksessa

klo 8.45–9.15
Kommenttipuheenvuorot:
Kansleri Thomas Wilhemsson
Dekaani Hanna Snellman
Akatemiaprofessori Anu Wartiovaara

klo 9.15–9.45
Keskustelua

Ilmoittaudu mukaan 30.5. mennessä:https://alumniverkosto.helsinki.fi/Portal/Public/Event/Apply.aspx?EventID=765

Lisätietoa kirjasta kustantajan sivuilla.

Yhteyshenkilöt

Suvi Holttinen
Alumni- ja sidosryhmäsuhteiden yhteyspäällikkö
+358 (0)50 3149375 / +358 (0) 29 4123305
suvi.holttinen@helsinki.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Poronhoito on ainutlaatuinen esimerkki toimivasta biotaloudesta15.3.2018 08:00Tiedote

Helsingin yliopistossa kehitetty taloudellis-ekologinen optimointimalli porotalouden kannattavuudesta osoittaa, että Suomessa sovellettu vasoihin ja koiraisiin kohdistuva teurastus on taloudellisesti perusteltua. Nykyiset poromäärät ovat kuitenkin monissa paliskunnissa talvilaidunten kantokykyyn nähden suuret. Toisaalta laidunten kantokyky on heikentynyt myös metsätalouden ja muun maankäytön seurauksena.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme