Helsingin yliopisto

Ennaltaehkäisevät kotikäynnit tukevat iäkkäiden elämänlaatua

Jaa

Kotikäynti-interventio saattaa olla edullisempi ja tehokkaampi kuin tavanomainen hoito.

Iäkkäiden osuus väestöstä kasvaa kiihtyvää vauhtia. Moni iäkäs haluaa asua mahdollisimman pitkään kotona. Toimintakyvyn heikkeneminen ja sairaudet on tunnistettava ja hoidettava ajoissa, jotta sairaala- ja pitkäaikaishoidon kustannukset eivät kasva hallitsemattomasti.

Iäkkäiden itsenäisyyttä tukeville ennaltaehkäiseville keinoille on tarvetta. LL Heini Liimatta tarkasteli väitöstutkimuksessaan ennaltaehkäisevien kotikäyntien vaikuttavuutta iäkkäiden elämänlaatuun, palveluiden käyttöön ja kustannuksiin. Aihetta ei ole aiemmin tutkittu Suomessa.

Satunnaistettu tutkimus tehtiin Hyvinkään perusterveydenhuollossa. Hoitaja, fysioterapeutti ja sosiaaliohjaaja kävivät 211 hyvinkääläisen luona. 211 hyvinkääläistä kuului kontrolliryhmään. Tutkittavat olivat 75 vuotta täyttäneitä.

Kotikäyntiryhmässä iäkkäiden elämänlaatu pysyi parempana kuin kontrolliryhmässä ensimmäisen seurantavuoden ajan. Vain 13 prosenttia vastaajista totesi, ettei kotikäynneistä ollut hyötyä. Myönteinen vaikutus väheni, kun käynnit lopetettiin.

Kotikäynti- ja kontrolliryhmät käyttivät yhtä paljon sosiaali- ja terveyspalveluita kahden vuoden aikana. Kustannuksissa ei ollut eroa.

– Laaja-alainen kotikäynti-interventio saattaa olla edullisempi ja tehokkaampi kuin tavanomainen hoito. Kotikäyntien tutkimusta ja käyttöönottoa laajemmin kannattaisi harkita, sanoo Heini Liimatta.

Väitöskirja selvitti myös aiempaa aihepiiristä tehtyä tutkimusta. Tutkimusten mukaan ennaltaehkäisevien kotikäyntien myönteiset vaikutukset tuotettiin ilman ylimääräisiä kustannuksia.

LL Heini Liimatta väittelee 23.8.2019 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Effectiveness of preventive home visits among community-dwelling older people". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Porthania, luentosali PIII, Yliopistonkatu 3. Vastaväittäjänä on emeritusprofessori Marjukka Mäkelä Kööpenhaminan yliopistosta ja kustoksena on professori Kaisu Pitkälä. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis –palvelussa https://helda.helsinki.fi/handle/10138/304050

Väittelijän yhteystiedot:

Puh: 040 755 4183
Sähköposti: heini.liimatta@gmail.com

*******************************

Ystävällisin terveisin

Miia Soininen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
miia.soininen@helsinki.fi 050 478 2906

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Tupakointi ja korkea verenpaine lisäävät äkkikuolemaan johtavan aivoverenvuodon riskiä14.11.2019 08:31:06 EETTiedote

Eräät viimeaikaiset tutkimustulokset ovat viitanneet siihen, että tupakointi ja korkea verenpaine parantavat lukinkalvonalaiseen aivoverenvuotoon sairastuneen potilaan ennustetta. Juuri julkaistu suomalaistutkimus osoittaa, ettei näin ole, vaan tupakointi ja korkea verenpaine lisäävät aivoverenvuodon saaneen potilaan riskiä kuolla jo ennen sairaalahoitoon pääsemistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme