Ennätysmäärä tukea nuorten mielen hyvinvointiin
MIELI ry on tehnyt pitkäjänteistä työtä nuorten mielenterveyden vahvistamiseksi ja tunne- ja kaveritaitojen kehittämiseksi kouluissa, varhaiskasvatuksessa ja harrastuksissa. Viime vuonna tukea on vahvistettu entisestään. Kouluissa eri puolilla Suomea on vuoden 2022 aikana tavoitettu yläkoulujen ammattilaisten kautta 26 000 nuorta, mikä on yli tuplaten enemmän kuin edeltävänä vuonna, jolloin nuoria tavoitettiin noin 11 000. Yläkouluissa nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia on koulutettu 2330, mikä on lähes nelinkertainen määrä vuoteen 2021 verrattuna.
- Mitä enemmän mielenterveystaitoja saadaan vietyä kouluihin, sitä paremmat valmiudet nuorilla on selvitä vastoinkäymisistä ja myös hakea tarvittaessa tukea kuormittavina hetkinä, kiteyttää varhaiskasvatus ja koulut -yksikön päällikkö Susanne Peltoniemi MIELI ry:stä.
Niin ikään nuorille suunnatussa Sekasin-chatissa on käyty vuoden 2022 aikana ennätysmäärä keskusteluja nuorten auttamiseksi. Chatissa nuoret saavat tukea elämän hankaliin tilanteisiin.
Sekasin-chatissa käytiin vuonna 2022 yli 32 000 keskustelua, mikä on lähes 4000 keskustelua enemmän kuin edellisvuonna. Vuodesta toiseen yhteydenoton yleisin syy on paha olo. Itsetuhoiset keskustelut olivat nousussa syksyn aikana. Tavallisesti itsetuhoisuus on ollut yhteydenoton syynä keskimäärin 11 kertaa päivässä, mutta loppuvuodesta itsetuhoisia keskusteluja oli Sekasin-chatissa 14–15 joka päivä.
- On tärkeää, että nuorille on tarjolla mahdollisuuksia keskustella matalalla kynnyksellä ja turvallisesti itsetuhoisista ajatuksista ja saada tukea avun ja ratkaisujen löytymiseen, painottaa Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtaja Satu Raappana.
Nuorten mielen hyvinvointia on vahvistettu vuoden 2022 aikana Pidä huolta -kampanjassa kerätyin lahjoitusvaroin. Niiden avulla on pystytty lisäämään Hyvän mielen koulu -koulutuksia, jotka tähtäävät hyvinvoinnin lisäämiseen ja mielenterveystaitojen vahvistamiseen sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittämiseen. Lahjoituksen avulla on saatu lisättyä myös nuorille suunnatun Sekasin-chatin resursseja.
Taustaa
Pidä huolta -kampanja oli Toivon Kärki ry:n ja MIELI ry:n yhteinen hyväntekeväisyyshaaste syksyllä 2021. Haasteen avulla kerättiin yli miljoona euroa nuorten tukemiseen koronapandemian jälkeen yli 70 suomalaisartistin voimin. Artistit esittivät kampanjassa uudelleen toteutetun version Pave Maijasen ikonisesta Pidä huolta -kappaleesta. Kampanjan mahdollistajina toimineet S-ryhmä ja LähiTapiola lahjoittivat kampanjan alkupääomaksi 500 000 euroa ja kannustivat suomalaisia laajasti mukaan hyväntekeväisyyshaasteeseen. Pidä huolta -hanke jatkuu vuoden 2023 loppuun.
MIELI ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.
Sekasin Kollektiivi
Sekasin Kollektiivi on monialainen auttajien verkosto, jonka yhteinen missio on, ettei yksikään nuori jää pahan olonsa kanssa yksin. Tuemme nuoria verkossa monimuotoisesti Sekasin-chatissa, ryhmächatissa ja Discord yhteisössä. Sekasin Kollektiivin koordinaatiosta vastaa MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto sekä SOS-Lapsikylä. Sekasin Kollektiivi perustettiin tammikuussa 2021.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Varhaiskasvatus- ja koulutyön päällikkö Susanne Peltoniemi, MIELI ry, p. 040 6764490 susanne.peltoniemi@mieli.fi
Toiminnanjohtaja Satu Raappana, Sekasin Kollektiivi, p. 040 8406681 satu.raappana@sekasin.fi
Viestinnän yhteyshenkilö: viestintäpäällikkö Kirsi Maunula MIELI ry, p. 041 543 8286, kirsi.maunula@mieli.fi
Tietoja julkaisijasta
MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Sixten Korkman MIELI ry:n podcastissa: ”Ongelmien ennaltaehkäisy on tehokkain keino vahvistaa taloutta”30.3.2023 03:00:00 EEST | Tiedote
Mielen puolikkaat -podcastissa vieraillut taloustieteilijä Sixten Korkman panostaisi lapsiperheisiin, koulutukseen ja mielenterveyspalveluihin.
Mielibandet samlar in medel till stöd för psykisk hälsa samt krishjälp - De värsta kriserna sker plötsligt och har anknytning till den närmaste kretsen29.3.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
De värsta kriserna sker plötsligt och har anknytning till den närmaste kretsen De värsta kriserna i livet upplevs vara separation, en utmanande relation, plötslig död i den närmaste kretsen eller att man själv eller en anhörig insjuknar. Det framkommer både i MIELI rf:s krishjälpsstatistik samt i enkäten som på vårvintern förverkligades i sociala medier.
Mielinauha kerää varoja mielenterveyden tukemiseen ja kriisiauttamiseen: Pahimmat kriisit liittyvät lähipiiriin ja tulevat yllättäen29.3.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Pahimmiksi kriiseiksi elämässä koetaan ero puolisosta, haastava ihmissuhde, oma tai läheisen sairastuminen tai äkillinen kuolema lähipiirissä. Tämä käy ilmi sekä MIELI ry:n kriisiauttamisen tilastoista että kevättalvella toteutetusta somekyselystä.
Mielenterveysstrategian toteutus jättää osan järjestöjen työstä huomiotta22.3.2023 00:00:00 EET | Tiedote
Kansallista mielenterveysstrategiaa on toteutettu vuodesta 2020. Tuore raportti Järjestöt voimavarana – Kumppanuusraportti mielenterveysstrategian toimeenpanosta 2020–2023 kertoo järjestöjen monipuolisesta toiminnasta. Valmiutta tiiviimpään yhteistyöhön julkisen sektorin kanssa on, mutta mahdollisuuksia ei riittävästi tunnisteta.
Nytt verktyg hjälper kommunerna att främja invånarnas mentala hälsa9.2.2023 03:00:00 EET | Tiedote
MIELI rf:s projekt Välbefinnande i kommunen publicerar ett nytt verktyg som stöd i arbetet för att främja den mentala hälsan och i förebyggande rusmedelsarbete.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme