Kustannusosakeyhtiö Otava

Enni Vanhatapion uutuus on tarkkanäköinen romaani tyttöystävänä olemisen sietämättömyydestä

Jaa

Enni Vanhatapion toinen romaani Tyttöystävä kuvaa annettujen roolien ahtautta ja niistä irtautumisen vaikeutta tehden lähes kiusallisen tarkkoja huomioita ihmissuhteista. Vanhatapion esikoisromaani oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana vuonna 2018. Tyttöystävä ilmestyy 10. tammikuuta.

Nainen alkaa keskustella torakan kanssa ja haaveilla laitoshoidosta, vaikka elämä viimein näyttää siltä miltä pitääkin. Naisesta on tullut tyttöystävä ja normaali. Kun hän vie miehen vierailulle maahan, josta on tullut, helpottuneet sukulaiset huokaavat: Tuosta pidät kiinni. Kiitollisuuden sijaan nainen tuntee outoa ulkopuolisuutta itse rakentamassaan elämässä.

Oulusta kotoisin oleva ja nykyään Lontoossa asuva Enni Vanhatapio (s. 1991) kuvaa uutuusromaanissaan Tyttöystävä erään naisen parisuhdetta ja eroa sekä eron jälkeistä yritystä ymmärtää omaa identiteettiään. Vanhatapio käsittelee kirjassaan erilaisia naiseuden muotteja ja odotuksia, kuten miehen löytämisen ja perheen perustamisen vaatimuksia, tietynlaisen normiston ulkokohtaista hyväksymistä ja identiteetin määrittelemistä miehisen katseen kautta. Romaani kuvaa naisen tarvetta tulla nähdyksi itsenään ja kokonaisena, ei vain naisenmuotoisena lavasteena jonkun toisen elämässä. Kirjassa pohditaan, voiko opitusta roolista irrottautua ja mitä omasta minuudesta silloin jää jäljelle.

Enni Vanhatapio on opiskellut hindin kieltä ja antropologiaa sekä työskennellyt sosiaaliohjaajana asunnottomien tukipalveluissa ja naisten turvataloissa Lontoossa. Tällä hetkellä Enni opiskelee psykoterapian maisteriohjelmassa. Hän oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi esikoisromaanillaan Absentia (Gummerus, 2018).

Tyttöystävä on arvosteluvapaa 10.1.2022.

Tiedustelut, haastattelupyynnöt ja pdf-vedokset: jenni.heiti@otava.fi

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

”Me ollaan aina oltu täällä” – Third Culture Kids kertoo tämän päivän suomalaisista, jotka elävät kulttuurien risteyksissä26.1.2022 08:56:00 EET | Tiedote

Millaista on kasvaa ja elää usean kulttuurin todellisuuksissa samanaikaisesti? Tähän vastaavat suomalaiset, jotka luovat omaa identiteettiään ja määrittelevät uusia olemisen tapoja erilaisten kulttuuritaustojen keskellä. Koko Hubara, Mona Eid, Caroline Suinner ja Kiia Beilinson ovat koonneet kansien väliin 40 ”kolmannen kulttuurin lapsen” tarinan.

Neulomisen ilo kuuluu kaikille – Ensimmäinen suomeksi julkaistu käsityöopas vasenkätisille ilmestyy13.1.2022 10:02:54 EET | Tiedote

Maria Laiho: Neulekirja vasenkätisille Ilmestyy 28.1.2022 Vasenkätisen käsityöharrastus ei ole aina itsestäänselvyys. Neulontaohjeet ovat lähes poikkeuksetta suunnattu oikeakätisille. Kouluissa opetus järjestetään yleensä enemmistölle sopivalla tavalla. Omakätinen ohjaus on tärkeä oppimisen edellytys ja se helpottaa neulonnan ilon löytämistä. Vasenkätisille ei ole ennen tehty neulontaohjeita tai opaskirjoja suomeksi. Maria Laihon Neulekirja vasenkätisille vapauttaa myös vasenkätiset nauttimaan neulonnan meditatiivisesta hurmoksesta. Raikkaat ohjeet opastavat neulonnan alkeisiin ja tarjoavat myös pitemmälle ehtineille haasteita. Kirjassa toteutetaan mm. raidallinen missonityyppinen kaulahuivi, muhkea Samu-Jacques pipo ja Cocoon-neuletakki. ​Kirjan tekijä Maria Laiho kertoo olevansa onnekas, sillä hänen vasenkätinen mumminsa opetti hänelle neulomisen ja virkkaamisen taidon. Hän on opetellut kääntämään oikeakätisille suunnattuja ohjeita peilikuviksi ja lukemaan niitä omalla tavallaan. Lai

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme