Ennuste: Euroalue ajautuu lievään tuplataantumaan, energiasta vuosien työmaa
Euroalueen talous ajautuu lievään taantumaan tänä ja ensi talvena, ennustaa Danske Bank The Big Picture -raportissaan. Energiaongelmat eivät jää kuluvaan talveen.
Danske Bank ennustaa euroalueen bruttokansantuotteen laskevan ensi vuonna 0,9 prosenttia. Vuonna 2024 pankki ennustaa euroalueen talouden junnaavan paikallaan (0,0 %). Päivitetyt ennusteet käyvät ilmi The Big Picture -raportista.
Kuluvan talven lisäksi Danske Bank ennustaa euroalueen talouden painuvan taantumaan myös talvena 2023–2024. Vuosien 2023 ja 2024 kesinä talouden ennustetaan kasvavan. Ennustettu tuplataantuma on kuitenkin lievä.
”Pääasiallinen syy taantumaan on laskeva yksityinen kulutus. Kuluttajien luottamus on nyt historiallisen matalalla. Nousevat energialaskut ja korot vähentävät kulutukseen käytettävissä olevaa rahaa. Ilmiö korostuu talvisin, jolloin lämmitykseen ja muuhun energiankulutukseen menee kesäaikaa enemmän rahaa”, sanoo Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.
Ennusteessa on tunnistettu myös tekijöitä, jotka voivat heikentää tai parantaa talouskehitystä ennusteeseen verrattuna. Geopoliittiset riskit, energiatilanteen kriisiytyminen nykyisestä tai koronatilanteen heikkeneminen voivat johtaa ennustettua heikompaan talouskehitykseen.
Toisaalta kuluttajien pandemian aikana säästämät puskurit, elvyttävä talouspolitiikka sekä merkittävät puolustukseen ja vihreään siirtymään tehdyt investoinnit voivat johtaa ennustettua suotuisampaan talouskehitykseen. Inflaation odotettua nopeampi pienentyminen elvyttäisi kulutusta.
Energiakriisi ei jää tähän talveen
Vahva työmarkkina on yksi euroalueen talouden valopilkku. Työikäinen väestö supistuu, ja monilla aloilla on yhä ongelmia työvoiman saatavuudessa.
”Taantuma viilentää työmarkkinoita ja johtaa työttömyyden maltilliseen nousuun. Emme silti ennakoi laajamittausta työmarkkinakriisiä, koska osaavasta työvoimasta on ollut pulaa. Kiivaan inflaation ja työvoimapulan yhdistelmä kiihdyttää hieman palkkojen nousua”, Kuoppamäki sanoo.
Eurooppa on historiallisesti ollut riippuvainen tuontienergiasta. Tänä talvena energian saatavuus ja korkea hinta aiheuttavat ongelmia niin kotitalouksille kuin yrityksille.
”Valitettavasti Euroopan energiaongelma ei ratkea tämän talven jälkeen, vaan ongelman ratkaisu vaatii vuosia. Historiallisen suuret investoinnit vihreään siirtymään tukevat Suomen talouskasvua, vaikka laajemmin euroalueen suhdannekuva ei anna aihetta riemuun”, Kuoppamäki toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pasi KuoppamäkiPääekonomisti
Puh:050 424 0025Pasi.Kuoppamaki@danskebank.fiLiitteet
Tietoja julkaisijasta
Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi
Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.
Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme – asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.
Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Kuluttajan vuosi 2023: suojasää varjelee suomalaisten lompakoita25.1.2023 08:45:00 EET | Tiedote
Korkojen nousu ja inflaatio leikkaavat yksityistä kulutusta tänä vuonna. Inflaatio kääntyy vähitellen laskuun, ja korkojen nousun ennustetaan taittuvan laskuksi viimeistään ensi vuonna.
Danske Bank on valittu Suomen parhaaksi pankiksi suuryritys- ja instituutioasiakkaille24.1.2023 15:40:00 EET | Tiedote
Danske Bank on valittu suomalaisten suuryritys- ja instituutioasiakkaiden parhaaksi pankiksi puolueettomassa Prospera-asiakastyytyväisyystutkimuksessa.
Danske Bank selvitti hiilijalanjälkensä ja julkaisee kattavan ilmasto-ohjelman Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi20.1.2023 07:00:00 EET | Tiedote
Danske Bank on selvittänyt koko konsernin suorat ja epäsuorat päästöt osana pankin uutta ilmasto-ohjelmaa. Luvut alleviivaavat Danske Bankin vaikutusta vihreään siirtymään sekä merkittäviä mahdollisuuksia vähentää hiilidioksidipäästöjä yhdessä asiakkaiden kanssa vuosiin 2030 sekä 2050 mennessä.
Sijoituskatsaus: suomalaissijoittajat myivät Wall Streetin teknologiaosakkeita, turvallisuushakuisuus jatkui13.1.2023 10:00:00 EET | Tiedote
Markkinoiden epävarmuus sai Danske Bankin suomalaiset sijoittaja-asiakkaat hajauttamaan joulukuussa. Yhdysvallat on usein osakesijoittajien turvasatama, mutta suomalaissijoittajat kevensivät omistuksiaan suurissa teknologiayhtiöissä. Uniperin osakkeen suosio jatkui joulukuussa.
Nordic Outlook: Pohjoismaiden taantuma jää lieväksi11.1.2023 10:00:00 EET | Tiedote
Vuosi 2022 oli korkean inflaation, nousevien korkojen ja suuren epävarmuuden vuosi Pohjoismaissa, mutta talouskasvu jatkui syksyyn saakka. Danske Bank ennakoi tuoreessa Nordic Outlook -katsauksessaan Ruotsin, Suomen ja Tanskan bruttokansantuotteiden supistuvan tänä vuonna. Norjassakin kasvu jää vähäiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme