Työn ja talouden tutkimus LABORE

ENNUSTEEN ARVIOINTI: Kiihtyneestä inflaatiosta on syytä tehdä kaksi johtopäätöstä

Jaa
Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä koronatilanne heikkeni ja talouskasvu pysähtyi. Pehmeät indikaattorit viittaavat ripeään kasvuun loppuvuodesta. Yhdysvaltojen kiihtynyt inflaatio osoittaa, että talouden lainalaisuudet ovat edelleen voimassa. Keskuspankeille pitäisi silti antaa mandaatti ja työkalut aiempaa ekspansiivisempaan rahapolitiikkaan.

Palkansaajan tutkimuslaitoksen kevään 2021 talousennusteessa arvioitiin, että bruttokansantuote kasvaisi kuluvana vuonna 2,5 prosenttia. Koronapandemian jälkeisistä vuosista ensi vuosi oli ennusteessamme vahvimman (3,1 prosenttia) kasvun vuosi, ja vuonna 2023 kasvu tasaantui ennusteessamme 1,4 prosentin suuruiseksi. Arviot perustuivat oletukselle, jonka mukaan koronapandemia ei päättyisi Suomessa yhtäkkiseen kulutusjuhlaan, vaan yksityinen kulutus vahvistuisi vähitellen kuluvana kesänä.

Suomessa suurimmat koronatartuntamäärät ajoittuivat kuluvan vuoden ensimmäiselle neljännekselle, minkä jälkeen epidemia on hiipunut rokotuskattavuuden parantuessa ja myös vuodenaikojen vaihtelun seurauksena. Kuluvan vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä Suomen talouskehitys oli koronatilanteen mukaisesti vaisua, ja Suomen kausitasoitetuin, työpäiväkorjatuin luvuin ilmaistu bruttokansantuote supistui 0,1 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna.  Tuonti on kasvanut viennin supistuessa, ja ainoa kasvanut kotimaisen kysynnän erä ovat investoinnit.

Tavaraviennin supistumista selittää kuitenkin Mardi Gras -aluksen valmistuminen Turku Meyerin telakalla, sillä hivenen alle miljardin hintainen alus kasvatti tavaravientiä viime vuoden viimeisellä neljänneksellä noin kuusi prosenttia.  Jos vertailukohdaksi asetettaisiin viime vuoden viimeisen neljänneksen tavaravienti ilman Mardi Gras -alusta, tavaravienti olisi pysynyt kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä suunnilleen ennallaan.

Talouskasvu kiihtyy loppuvuodesta

 Koronapandemiaan liittyviä rajoitustoimia on Suomessa purettu keväällä ja alkukesästä, ja ennakoivat indikaattorit viittaavat ripeään talouskasvuun loppuvuodesta. Tuotannon suhdannekuvaajan volyymi kasvoi kausitasoitetuin työpäiväkorjatuin luvuin 1,9 prosenttia huhtikuussa, ja Tilastokeskuksen kokeellisen pikaestimaatin mukaan toukokuussa tuotannon kasvu olisi ollut 0,7 prosenttia edelliskuukauteen verrattuna.

Myös kuluttajien luottamusindikaattori ja Elinkeinoelämän keskusliiton suhdannebarometri viittaavat suhdannetilanteen ripeään kohentumiseen. Pehmeiden indikaattorien tarjoamien signaalien joukossa kenties myönteisimpiä ovat kuitenkin merkit teollisten investointien ripeästä kasvusta. Elinkeinoelämän keskusliiton investointitiedustelun mukaan teollisuuden kiinteät investoinnit kasvaisivat kuluvana vuonna 19,3 prosenttia ja T&K-investoinnit 11,5 prosenttia. Myös viime vuonna investoinnit kasvoivat investointitiedustelun mukaan vahvasti (kiinteät investoinnit 5,5 prosenttia ja T&K-investoinnit 5,1 prosenttia).

Palaako nopeampi inflaatio?

Koronakriisin aikana EU-maat ovat velkaantuneet ripeästi. Myös Suomen ja Saksan kaltaisten tiukkaa talouskuria aiemmin vaatineiden maiden velkasuhde ylittää nyt huomattavasti vakaus- ja kasvusopimuksen salliman 60 prosentin maksimin, ja Next Generation EU -ohjelman hyväksyessään tiukan talouskurin EU-maat ovat hyväksyneet epäsuorasti myös yhteisvastuullisten luottojen ottamisen. Onkin puhuttu paradigman muutoksesta, jonka johdosta koronakriisin jälkeisessä maailmassa julkisen sektorin velkaantumisesta ei oltaisi enää yhtä huolissaan kuin ennen kriisiä.

Yksi ilmeinen perustelu nopeamman velkaantumisen sallimiselle on se, että finanssikriisistä koronakriisiin ulottuvalla ajanjaksolla Euroopan keskuspankin ja Yhdysvaltojen keskuspankin rahan määrää kasvattavat politiikkatoimet kuten määrällinen keventäminen eivät aiheuttanut sellaista inflaation kiihtymistä kuin makrotaloustieteen teorian valossa olisi voinut odottaa. Määrällisellä keventämisellä tarkoitetaan keskuspankkien inflaation kiihdyttämiseksi tekemiä valtionvelkakirjojen ja yksityisen sektorin arvopaperien ostoja, ja määrällinen keventäminen lisää kansantaloudessa liikkuvan rahan määrää julkisten menojen setelirahoituksen tavoin.

Tällä hetkellä yli viidesosa euroalueen julkisen sektorin velkakirjoista on Euroopan keskuspankin hallussa. Finanssikriisistä koronakriisin ulottuvana ajanjaksona (2008–2020) inflaatio on ollut poikkeuksellisen hidasta euroalueella ja myös Yhdysvalloissa. Euroalueen keskimääräinen kuluttajahinta-inflaatio vuosina 2009–2020 oli huomattavasti alle kahden prosentin tavoitetason, keskimäärin vain 1,2 prosenttia, ja Yhdysvalloissa vastaava keskiarvo oli 1,3 prosenttia.

Ainakin Yhdysvalloissa näytettäisiin nyt palattavan nopeamman inflaation aikakauteen suhdannekäänteen ja massiivisten elvytystoimien johdosta. Tilannetta tosin hämmentää energian hinnan voimakas nousu. Yhdysvalloissa kuluttajahintojen nousu edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna oli toukokuussa 4,9 prosenttia, ja energian, alkoholin, tupakan ja elintarvikkeiden hintojen muutoksista puhdistettu pohjainflaatio oli 3,8 prosenttia. Euroalueella inflaatiovauhti oli toukokuussa 2,0 prosenttia, ja elintarvikkeiden ja energian hinnoista puhdistettu pohjainflaatio oli 1,0 prosenttia.

Uudesta tilanteesta voidaan tehdä kahdenlaisia johtopäätöksiä. Toisin kuin joskus on väitetty, talouden lainalaisuudet – kuten se että rahan painaminen kiihdyttää inflaatiota – eivät ole lakanneet olemasta voimassa finanssikriisin jälkeisessä maailmassa. Maailman näyttää kuitenkin muuttuneen sikäli, että rahapolitiikka voi olla aiempaa ekspansiivisempaa ilman että seurauksena olisi inflaation kohoaminen haitalliselle tasolle. Uudessa tilanteessa keskuspankit tarvitsisivat uusia työkaluja inflaation pitämiseen järkevällä tasolla. Euroopan keskuspankin inflaation kiihdyttämiseen käyttämien työkalujen valikoimaa olisi syytä täydentää helikopterirahalla sekä mahdollisuudella mitätöidä keskuspankin hallussa olevia valtion velkakirjoja pääoma-avaimen mukaisessa suhteessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Koronavirustartunnat viikoittain Suomessa ja joissakin sairaanhoitopiireissä.
Koronavirustartunnat viikoittain Suomessa ja joissakin sairaanhoitopiireissä.
Lataa
Kysynnän ja tarjonnan taseen erät 2021:1, kausitasoitetun ja työpäiväkorjatun volyymin muutos edellisestä neljänneksestä (%).
Kysynnän ja tarjonnan taseen erät 2021:1, kausitasoitetun ja työpäiväkorjatun volyymin muutos edellisestä neljänneksestä (%).
Lataa
Tuotannon suhdannekuvaaja 2009:01–2019:07.
Tuotannon suhdannekuvaaja 2009:01–2019:07.
Lataa
Pohjainflaatio euroalueella, Suomessa ja Yhdysvalloissa 2009:01 - 2021:05.
Pohjainflaatio euroalueella, Suomessa ja Yhdysvalloissa 2009:01 - 2021:05.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työn ja talouden tutkimus LABORE
Työn ja talouden tutkimus LABORE
Arkadiankatu 7
00100 Helsinki

040 940 1940https://labore.fi

Palkansaajien tutkimuslaitos eli PT on itsenäinen taloudellinen tutkimuslaitos, jossa tehdään riippumatonta ja tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävää soveltavaa taloustieteellistä tutkimusta. Tutkimuksen painopistealueet ovat työn taloustiede mukaan lukien koulutuksen tutkimus, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE

Ansaintatapojen monipuolistaminen edistää hyvinvointia Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa25.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Uuden tutkimuksen mukaan tulonlähteiden monipuolistaminen näyttää olevan ansaintatapojen keskittämistä tehokkaampi strategia kohti parempaa toimeentuloa. Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna ansaintatapojen monipuolistaminen näyttää parantavan toimeentuloa kaikilla tulotasoilla, vaikka parempituloiset menestyvät monipuolistamisessa paremmin. Jotta yhä useampi pääsisi kerryttämään tuloja potentiaalisista riskeistä huolimatta, tulee kotitalouksille tarjota vakuutus- ja rahoitusinstrumentteja, parempaa infrastruktuuria ja koulutusta.

Palkkatasa-arvo toteutuu parhaiten palvelualojen naisomisteisissa yrityksissä19.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Uusi tutkimus valottaa yritysten omistajan sukupuolen yhteyttä naisten ja miesten väliseen palkkaeroon eri toimialoilla ja eri kokoisissa yrityksissä. Tutkimuksen mukaan naisten palkka on keskimäärin 11–12 prosenttia alhaisempi kuin miesten, mutta naisomisteisissa yrityksissä ero on pienempi. Teollisuuden alan yrityksissä sukupuolten välinen palkkaero on samankaltainen sekä nais- että miesenemmistön omistamissa yrityksissä. Palvelualoilla taas palkkaero on vähäisempi naisomisteisissa yrityksissä. Yksityisen palvelualan kasvun ja naisyrittäjyyden lisääntymisen myötä yleisen palkkatasa-arvon voitaisiin olettaa parantuvan. Tutkimus on hyväksytty julkaistaksi arvostetussa Journal of Population Economics -lehdessä.

Talousennuste vuosille 2024–2026: Vauhtiin päästään – riskejä edessä18.4.2024 00:01:00 EEST | Tiedote

Suomen talouden taantuma on jäämässä taakse. Talouskasvu on hidasta kuluvana vuonna, mutta arvoimme sen kiihtyvän tulevina vuosina. Yksityinen kulutus ja vienti vauhdittuvat vuosina 2025–2026. Julkinen talous on edelleen ongelmissa, ja velkasuhteen tasapainottaminen vaatii lisätoimia. Suotuisa talouskehitys edellyttää, että sopeutustoimet ovat monipuolisia. Riskit talouskasvulle liittyvät vaikeasti ennakoitavaan työmarkkinatilanteeseen ja kansainväliseen talouteen.

M&A-podcast: Kaikkien aika on kaikkien rahaa17.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Rakennusalan tuottavuus on laahannut paikoillaan 40 vuotta. Teknologia kehittyy, mutta talonvalmistus on yhtä tahmeaa kuin 1980-luvulla. Rakentaminen tarvitsee kumouksen, jossa työmaa ei ole lennosta ratkaistavien ongelmien ketju, vaan hyvin säädelty tehdas. Jos rakentaminen vakioidaan paremmin, kustannuksissa voidaan säästää jopa kymmeniä prosentteja ja läpimenoajat nopeutuvat tuntuvasti. Siksi MAX-podcastin uusi jakso kysyy: Onko raksa valmis uuteen aikaan? Ja kenen etu on takertua vanhaan? Jakso on toteutettu yhteistyössä Firan kanssa ja se on taltioitu live-yleisön edessä 11.4. Helsingin Bio Rexissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye