Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Ensihoidon tehtävämäärät kasvaneet huomattavasti Pirkanmaalla

Jaa

Erityisen suurta tehtävämäärien kasvu on ollut kesästä 2021 lähtien. Ensihoito kuormittuu, kun hätäkeskukseen soitetaan myös muissa kuin hätätilanteissa. Jopa puolet hätäkeskuksen hälytyksistä ovat olleet sellaisia, jotka eivät ole johtaneet potilaan kuljetukseen ja päivystyskäyntiin.

Ensihoidon yksiköiden määrä on pysynyt samana vuodesta 2013 lähtien. Lisääntyvä tehtävämäärä tarkoittaa sitä, että ambulanssit ovat yhä useammin varattuina toiseen tehtävään, mikä saattaa heikentää hätätilapotilaan tavoittamista.

- Ambulanssien määrän lisääminen on mahdollista, mutta kallista. Tärkeää on pohtia syitä tehtävämäärän lisääntymisen takana, korostaa ensihoidon ylilääkäri Sanna Hoppu Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Ensihoidon tehtävämäärien kasvu ei selity yksinään ensihoitoa vaativilla koronapotilailla, väestön ikääntymisellä eikä muutoksilla väestön sairastavuudessa.

- Selityksiä on varmasti monia. Tilanne herättää kysymyksen, ovatko väestön perusterveydenhuollon palvelut varmasti riittävän helposti saatavilla. Olemme myös huomanneet erilaisten henkilökohtaisten hyvinvointimittareiden lisääntyneen. Jos niiden antamia tuloksia ei osata tulkita, päädytään herkästi soittamaan hätäkeskukseen. Myöskään päivystysavun puhelinpalvelua 116117 ei ehkä tunneta riittävän laajasti, Hoppu pohtii.

Kiireellisen tilanteen ja hätätilanteen eroa ei aina tunnisteta

Kuluneen vuoden aikana 48 prosenttia ensihoidon käynneistä ei ole johtanut potilaan tilan arvioinnin perusteella välittömään kuljetukseen ja päivystyskäyntiin. Vuonna 2015 vastaava luku oli 33 prosenttia ja vuonna 2019 40 prosenttia. Ensihoitajien osaaminen sekä mahdollisuudet potilaan terveydentilan arviointiin ovat lisääntyneet, mutta lukuun saattaa sisältyä myös tarpeettomien tehtävien osuuden kasvua.

- Usein näissä tilanteissa on kyse esimerkiksi pienistä vammoista tai kuumeesta, joten kyseessä ei ole hätätilanne. Tällaisissa tilanteissa sekä muissa kiireellistä hoitoa vaativissa terveysongelmissa tulee soittaa Pirkanmaan päivystysavun puhelinnumeroon 116117, Hoppu muistuttaa.

Hätäkeskus ja ensihoito auttavat väestöä tilanteissa, joissa henki tai terveys on uhattuna. Tällaisia hätätilanteita ovat esimerkiksi elottomuus, hengitysvaikeudet, voimakas rintakipu, halvausoireet, kouristelu, myrkytykset, vakavat vammat tai runsas verenvuoto. Hätätilanteissa tulee aina soittaa numeroon 112.

Ensihoidon tehtävämäärien kasvu on nyt poikkeuksellisen runsasta

Pirkanmaalla on vuosittain noin 70 000 ensihoidon tehtävää. Tehtävämäärät ovat kasvaneet tasaisesti vuosittain viitisen prosenttia vuodesta 2013 alkaen. Vuonna 2020 ensihoidon kysyntä laski pandemian johdosta. Kesän 2021 jälkeen kasvu on ollut poikkeuksellisen runsasta. Verrattuna vastaavaan aikaan vuonna 2019 tehtävät ovat lisääntyneet 9 prosenttia ja alkuvuoteen 2021 verrattuna jopa 19 prosenttia. Tämä tarkoittaa jopa 1500 tehtävää kuukaudessa enemmän kuin alkuvuonna.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
ensihoidon ylilääkäri Sanna Hoppu
p. 050 3624711
Tays, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Nykyisiä rajoituksia esitetään jatkettavaksi seuraavat kaksi viikkoa18.1.2022 15:11:56 EET | Tiedote

Koronan omikron-aalto on edelleen Pirkanmaallakin noususuuntainen. Testattujen perusteella voidaan arvioida, että noin joka toinen hengitystieinfektioon sairastunut potee tällä hetkellä koronaa. Lisäksi henkilökunnan ja heidän perheidensä sairastuminen haastaa sairaalahoidon järjestämistä. Taysissa koronapotilaiden määrä on kasvussa, hoidossa on yli 40 potilasta ensisijaisesti koronan takia. Teho-osaston potilasmäärä on pysynyt viikon ajan samalla tasolla. Nykyisiä rajoituksia esitetään aluehallintovirastolle jatkettavaksi.

Karanteenin asettamisesta luovutaan – jäljitys keskitetään terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin12.1.2022 15:39:19 EET | Tiedote

Koronavirustapausten voimakkaasti lisäännyttyä Pirkanmaan alueen tartunnanjäljitykseen on kehittynyt merkittävää viivettä ja yhä pienempi osa tartunnoista tulee tartuntatautiviranomaisten tietoon. Pirkanmaalla luovutaan altistuneiden jäljityksestä terveydenhuollon yksiköitä, hoivalaitoksia ja asumisyksiköitä lukuun ottamatta. Myös Koronavilkun avauskoodien lähettämisestä luovutaan. Eristysaika lyhenee Pirkanmaalla viiteen vuorokauteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme