Hyvinvointialan liitto

Ensihoitoasetus tukee hallituksen tavoitetta monituottajamallista

Jaa

Hyvinvointialan liitto pitää tuoretta sosiaali- ja terveysministeriön ensihoitoasetusta oikeana askeleena kohti aitoa monituottajamallia ensihoidossa. Asetus koskee ensihoidon palvelutasopäätöksen laatimista koskevia säännöksiä.

Sote-uudistuksen myötä tulevalle uudelle palvelujen järjestäjälle eli maakunnalle on asetettu velvoite vertailla tuotantonsa vaikuttavuutta, kustannustehokkuutta ja laatua yksityisen ja kolmannen sektorin sekä muiden maakuntien tuotantoon nähden. Tavoitteena on, että jo nyt sairaanhoitopiirissä suunnitellaan ja toteutetaan alueellisesti väestön tarpeita mahdollisimman tasavertaisesti huomioiva laadukas ja potilasturvallinen ensihoito. Yksityisellä ensihoidolla on pitkät perinteet ja sitä tarvitaan myös tulevaisuudessa.

Ensihoitolinjaukset tukevat sote-uudistuksen kustannusten hillitsemistavoitteita

Hyvinvointialan liiton yhteiskuntasuhdejohtaja Hanna-Kaisa Järven mukaan julkisen palvelun asettaminen perusteettomalle etusijalle on romahduttanut yksityisten ensihoitotoimijoiden määrän.

Hyvinvointialan liitto vaatii, että uudet järjestäjät ottavat käyttöön monituottajamallin aina kun se on mahdollista niin ensihoidossa kuin muissakin terveyspalveluissa. Palvelun järjestämisvastuu siirtyy sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä maakunnille vuoden 2020 alusta.

− Näin edistetään palvelun laatua ja kustannustehokkuutta asiakkaiden ja veronmaksajien hyödyksi, Järvi sanoo.

STM:n tuore asetus on Hyvinvointialan liiton mukaan oikea signaali tuleville maakunnille toteuttaa alueen ensihoitopalvelu kustannustehokkaasti ja alueen erityispiirteet huomioon ottaen.

− Tässä vaiheessa järjestämisestä vastaavat sairaanhoitopiirit. Kiitos ministeriölle siitä, ettei se ensihoitoasetuksella sido tulevan järjestäjän käsiä. Monituottajamalli on jatkossakin täysin mahdollinen ja myös paras tapa laadukkaan ja kustannustehokkaan ensihoidon järjestämiseen, Järvi kiittelee.
 
Ensihoito on terveydenhuoltoa

Hyvinvointialan liitto korostaa, että ensihoito on määritelmänsä mukaisesti terveydenhuoltoa, joka ei ole viranomaistoimintaa.

− Vakiintuneen käytännön mukaan yksityiset toimijat voivat tuottaa lähes kaikkia terveydenhuollon palveluita. Palveluun osallistuvien terveydenhuollon ammattihenkilöiden on täytettävä samat kelpoisuusvaatimukset sekä yksityisellä että julkisella sektorilla, Järvi sanoo.

Hyvinvointialan liitto edellyttää yksityisen sektorin osaamisen ja laadun hyödyntämistä sekä kilpailuneutraalia toimintatapaa. Kilpailuttamishyödyt ovat käytettävissä ensihoidossa kuten muissakin julkisella järjestämisvastuulla olevissa palveluissa. Terveydenhuoltolain uudistamisen yhteydessä tähän tarjoutuu hyvä mahdollisuus.

Lisätietoja:
Hanna-Kaisa Järvi, yhteiskuntasuhdejohtaja, Hyvinvointialan liitto, p. 040 754 7728

Hyvinvointialan liitto edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. Liitto valvoo jäseniensä yhteisiä etuja. Se myös neuvoo jäseniään työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Liiton 1500 jäsentä työllistää 75 000 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista.Liiton jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. Hyvinvointialan liitto on Elinkeinoelämän keskusliitto ry:n jäsen. www.hyvinvointiala.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointialan liitto
Hyvinvointialan liitto
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

09 17285570http://www.hyvinvointiala.fi

 Hyvinvointialan liitto edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. Liitto valvoo jäseniensä yhteisiä etuja. Se myös neuvoo jäseniään työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Liiton 1500 jäsentä työllistää yli 70 000 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista.

Liiton jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. Hyvinvointialan liitto on Elinkeinoelämän keskusliitto ry:n jäsen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointialan liitto

Rajoittamislaki haittaa kuntien ja yksityisten toimijoiden yhteistyötä1.12.2017 12:15Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriön esitys kuntien ja kuntayhtymien eräiden oikeustoimien rajoittamisesta, ns. rajoittamislaki, puuttuu järeällä tavalla kuntien itsemääräämisoikeuteen sekä kuntien ja yritysten toimintaan. Hyvinvointialan liitto vaatii, että rajoituslain perustuslainmukaisuus selvitetään viemällä lakiehdotus perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi mahdollisten sopimusvapauteen ja kuntien itsehallintoon liittyvien ristiriitojen tarkistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme