Hyvinvointialan liitto

Ensihoitoasetus tukee hallituksen tavoitetta monituottajamallista

Jaa

Hyvinvointialan liitto pitää tuoretta sosiaali- ja terveysministeriön ensihoitoasetusta oikeana askeleena kohti aitoa monituottajamallia ensihoidossa. Asetus koskee ensihoidon palvelutasopäätöksen laatimista koskevia säännöksiä.

Sote-uudistuksen myötä tulevalle uudelle palvelujen järjestäjälle eli maakunnalle on asetettu velvoite vertailla tuotantonsa vaikuttavuutta, kustannustehokkuutta ja laatua yksityisen ja kolmannen sektorin sekä muiden maakuntien tuotantoon nähden. Tavoitteena on, että jo nyt sairaanhoitopiirissä suunnitellaan ja toteutetaan alueellisesti väestön tarpeita mahdollisimman tasavertaisesti huomioiva laadukas ja potilasturvallinen ensihoito. Yksityisellä ensihoidolla on pitkät perinteet ja sitä tarvitaan myös tulevaisuudessa.

Ensihoitolinjaukset tukevat sote-uudistuksen kustannusten hillitsemistavoitteita

Hyvinvointialan liiton yhteiskuntasuhdejohtaja Hanna-Kaisa Järven mukaan julkisen palvelun asettaminen perusteettomalle etusijalle on romahduttanut yksityisten ensihoitotoimijoiden määrän.

Hyvinvointialan liitto vaatii, että uudet järjestäjät ottavat käyttöön monituottajamallin aina kun se on mahdollista niin ensihoidossa kuin muissakin terveyspalveluissa. Palvelun järjestämisvastuu siirtyy sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä maakunnille vuoden 2020 alusta.

− Näin edistetään palvelun laatua ja kustannustehokkuutta asiakkaiden ja veronmaksajien hyödyksi, Järvi sanoo.

STM:n tuore asetus on Hyvinvointialan liiton mukaan oikea signaali tuleville maakunnille toteuttaa alueen ensihoitopalvelu kustannustehokkaasti ja alueen erityispiirteet huomioon ottaen.

− Tässä vaiheessa järjestämisestä vastaavat sairaanhoitopiirit. Kiitos ministeriölle siitä, ettei se ensihoitoasetuksella sido tulevan järjestäjän käsiä. Monituottajamalli on jatkossakin täysin mahdollinen ja myös paras tapa laadukkaan ja kustannustehokkaan ensihoidon järjestämiseen, Järvi kiittelee.
 
Ensihoito on terveydenhuoltoa

Hyvinvointialan liitto korostaa, että ensihoito on määritelmänsä mukaisesti terveydenhuoltoa, joka ei ole viranomaistoimintaa.

− Vakiintuneen käytännön mukaan yksityiset toimijat voivat tuottaa lähes kaikkia terveydenhuollon palveluita. Palveluun osallistuvien terveydenhuollon ammattihenkilöiden on täytettävä samat kelpoisuusvaatimukset sekä yksityisellä että julkisella sektorilla, Järvi sanoo.

Hyvinvointialan liitto edellyttää yksityisen sektorin osaamisen ja laadun hyödyntämistä sekä kilpailuneutraalia toimintatapaa. Kilpailuttamishyödyt ovat käytettävissä ensihoidossa kuten muissakin julkisella järjestämisvastuulla olevissa palveluissa. Terveydenhuoltolain uudistamisen yhteydessä tähän tarjoutuu hyvä mahdollisuus.

Lisätietoja:
Hanna-Kaisa Järvi, yhteiskuntasuhdejohtaja, Hyvinvointialan liitto, p. 040 754 7728

Hyvinvointialan liitto edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. Liitto valvoo jäseniensä yhteisiä etuja. Se myös neuvoo jäseniään työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Liiton 1500 jäsentä työllistää 75 000 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista.Liiton jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. Hyvinvointialan liitto on Elinkeinoelämän keskusliitto ry:n jäsen. www.hyvinvointiala.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointialan liitto
Hyvinvointialan liitto
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

09 17285570http://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1500 jäsentä työllistävät 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointialan liitto

THL:n tuore selvitys vanhuspalveluista: Yksityisillä henkilöstömitoitus toteutuu laatusuosituksen mukaisesti18.10.2018 10:25:59 EESTTiedote

Vanhuspalvelujen henkilöstömitoitus näyttää Suomessa toteutuvan uuden laatusuosituksen valossa hyvin, selviää THL:n tuoreesta selvityksestä. Yli viidesosalla toimintayksiköistä mitoitus on yli 0,7. Vain 5 %:lla yksiköistä se jää alle 0,5, joka on vanhuspalveluiden laatusuositus. Nämä alle 0,5:n mitoituksen alittavat yksiköt ovat mitä ilmeisimmin julkisen sektorin yksiköitä, arvioi Hyvinvointiala HALIn johtava asiantuntija Aino Närkki. Hänen mukaansa toimiluvan omaavat yksityiset toimijat eivät saa tehostetun hoivan lupia alle 0,5:n mitoituksella. Myös hoitajien määrä on seurannut asiakkaiden määrän kasvua. Kahdessa vuodessa kotihoidossa työskentelevien lähihoitajien määrä on kasvanut noin 1 600:lla. Myös fysioterapeuttien ja sosionomien määrä on kasvanut. - Hyvän hoidon toteutumisen kannalta keskeistä on myös se, mitä työssä olevat hoitajat tekevät työvuoronsa aikana ja asiakkaiden kanssa. Asiakastyytyväisyyteen vaikuttaa paljon hoitajan ja asiakkaan välinen vuorovaikutus. Myös käytett

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme