Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Ensimmäinen Helsinki-huussi avataan yleisölle 30.9.2021

Jaa

Helsinki-huussi on pääkaupungin uusi kuivakäymäläpalvelu. Ensimmäinen huussi avataan Vanhankaupungin Pornaistenniemeen.

Ensimmäinen Helsinki-huussi Vanhankaupungin Pornaistenniemessä. Kuva: Sara Juntunen / Helsingin kaupunki
Ensimmäinen Helsinki-huussi Vanhankaupungin Pornaistenniemessä. Kuva: Sara Juntunen / Helsingin kaupunki

Apulaispormestari Anni Sinnemäki avaa Helsinki-huussin torstaina 30.9. klo 15 ja pitää avajaispuheen. Tilaisuudessa soi haitarimusiikki, ja sadalle ensimmäiselle kävijälle on pientä tarjoilua.

Helsinki-huussi on pääkaupungin oma kuivakäymälämalli. Käymälöitä rakennetaan ulkoilualueille ja muihin sellaisiin paikkoihin, joissa tarvitaan käymälää, mutta joihin vesivessan rakentaminen ei ole mahdollista.

Pornaistenniemeen avattava huussi palvelee vilkkaan ulkoilualueen kävijöitä. Lähellä olevan Lammassaaren laskurin mukaan alueella liikkuu vuosittain yli 300 000 ulkoilijaa.

Ekologinen kuivakäymälä

Ensimmäisessä Helsinki-huussissa on kaksi huussitilaa, pisoaari sekä vaja huoltotarvikkeille. Varusteisiin kuuluvat kuivike, vessapaperi, roskakorit sekä piirroskuvalliset ohjeet käymälän oikeaoppiseen käyttöön. Huussi on esteetön.

Helsinki-huussin suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota ympäristöystävällisyyteen ja maisema-arvoihin. Puusta rakennetussa kuivakäymälässä on viherkatto, ja se on käsitelty ekologisilla maaleilla.

Rakennuksen luonnollinen, harmaa sävy saa huussin sopeutumaan ympäröivään luontoon. Ovien edessä olevaa seinämää koristaa suuri sydämen muotoinen aukko, joka symboloi perinteisten huussien sydänikkunaa. Rakennuksen on suunnitellut NRT arkkitehdit Oy.

Huussijätökset kompostoidaan HSY:n Metsäpirtin kompostikentällä mullaksi yhdessä puhdistamolietteen kanssa. Siksi on tärkeää, että säiliöön ei heitetä mitään maatumatonta. Huussien ylläpidosta vastaa Helsingin kaupunki.

Huussiverkosto laajenee

Helsinki-huussia pilotoidaan aluksi kolmessa kohteessa. Seuraavat pilottihuussit tulevat metsäiselle alueelle Uutelan kodan läheisyyteen sekä merelliseen kohteeseen Vasikkasaareen.

Pilotoinnilla haetaan tietoa huussien käytöstä, toimivuudesta ja kustannuksista. Pilottivaiheen jälkeen Helsingin luontopalvelulinjauksen yhteydessä tarkastellaan, missä kaikkialla on tarvetta kuivakäymälöille. Tavoitteena on rakentaa huusseja suosittuihin retkeilykohteisiin eri puolille kaupunkia.

Retkeilijöiden määrä kaupungin lähiluontokohteissa on lisääntynyt huimasti. Toimiva käymäläpalvelu tekee luonnossa oleilusta miellyttävämpää ja vähentää luonnon jätekuormitusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Elina Nummi
projektisuunnittelija
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
050 388 1410
elina.nummi@hel.fi

Kuvat

Ensimmäinen Helsinki-huussi Vanhankaupungin Pornaistenniemessä. Kuva: Sara Juntunen / Helsingin kaupunki
Ensimmäinen Helsinki-huussi Vanhankaupungin Pornaistenniemessä. Kuva: Sara Juntunen / Helsingin kaupunki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Mitä uutta Länsi-Helsinkiin? Alueen ajankohtaiset suunnitelmat ja hankkeet esillä verkkotilaisuudessa 27.10.20.10.2021 08:55:13 EEST | Tiedote

Läntisessä Helsingissä on käynnissä useita suunnittelu- ja rakentamishankkeita. Malminkartanon ja Kannelmäen kaupunkiuudistus käynnistyy, asema-alueita kohennetaan ja uudet kohteet täydentävät aiempaa rakennuskantaa. Myös alueen kadut ja puistot kehittyvät. Ajankohtaisia suunnitelmia esitellään Uutta Länsi-Helsinkiä -verkkotilaisuudessa keskiviikkona 27.10. klo 17.00 alkaen.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 14.10.202114.10.2021 17:41:54 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 14.10.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 28.10.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme