Suomen Kalankasvattajaliitto ry

Ensimmäinen kalankasvatuksesta Suomessa kertova kirja ilmestyy

Jaa
Suomen Kalankasvattajaliitto julkaisee 7.11. ensimmäisen suomenkielisen, vesiviljelyä laajasti käsittelevän teoksen Suomessa kasvanut kala. Kirja kattaa kasvatetun kalan koko elinkaaren emokalan valinnasta mädiksi, poikaseksi ja täysikasvuiseksi vonkaleeksi. Kirjassa esitellään ruokakalan kasvatusta ja matkaa kaupan kalatiskille sekä kalojen istuttamista luonnonveteen. Kalaruokien kokeiluun innostavat toimiviksi todetut reseptit.

Suomessa kalat kasvavat parhaissa mahdollisissa olosuhteissa. Kalojen hyvinvoinnista huolehditaan tarkasti. Myös tuotannon ympäristövaikutukset ovat hallinnassa. Vesiviljely on ainoana toimialana saavuttanut kaikki sille asetetut ympäristönsuojelutavoitteet ja vieläpä etuajassa.

Kotimaista kalaa arvostetaan sen hyvän maun, helppouden, tuoreuden ja terveellisyyden takia. Kalanviljelyn ansiosta sitä on saatavilla kaupoissa nykyään ympäri vuoden. Suomessa kasvanut kala on vastuullisesti tuotettua, laadukasta lähiruokaa, jonka käyttöä muun muassa WWF Suomi suosittelee.

Tulevaisuudessa vesiviljelylle on yhä suurempi tilaus. Kalan kulutus kasvaa koko ajan, mutta useat kalakannat ovat ylikalastettuja. Kalankasvatuksen uskotaankin olevan maailmanlaajuisesti yksi potentiaalisimmista keinoista tuottaa eläinproteiinia kasvavalle väestölle, ja sen moninkertaistamisesta on tullut tärkeä kehityskohde niin Euroopan unionille kuin Suomelle.

Anni Laitisen toimittamassa kirjassa ääneen pääsevät myös alan yrittäjät ja tutkijat. Kotimaisen kalan ylivertaisuudesta ruoanvalmistuksessa on kirjoittanut keittiömestari Markus Maulavirta.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Anu-Maria Sandelin, 040 504 3972, anu-maria.sandelin@kalankasvatus.fi

kirjan toimittaja Anni Laitinen, 040 594 5014, anni@konttuuri.fi

Kuvat

Suomessa kasvaut kala -kansi
Suomessa kasvaut kala -kansi
Lataa
Viljelykalojen kuningatar - kirjolohi
Viljelykalojen kuningatar - kirjolohi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kalankasvattajaliitto ry
Suomen Kalankasvattajaliitto ry
Pasilankatu 2
00240 HELSINKI

https://www.kalankasvatus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kalankasvattajaliitto ry

EU:n jättibarometri: COVID-19 pandemia lisäsi suomalaisten kalan kulutusta.19.10.2021 06:00:00 EEST | Uutinen

Kalan kulutus on Suomessa suurempaa verrattaessa kulutustottumuksia EU27 maiden keskiarvoon. Suomalaisista 76 % ilmoittaa syövänsä kalaa vähintään kerran kuukaudessa. enemmän kalaa kulutetaan mm Portugalissa, Espanjassa, Kreikassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Suomi sijoittuu kymmenenneksi maiden kalankulutustottumuslistalla. Keskimäärin Euroopassa 64 % sanoo syövänsä kalaa vähintään kerran kuussa. Suurin osa kalasta ostetaan kaupoista ja valmistetaan kotona. Suomalaisista 95 % sanoo ostavansa kalan kaupasta. Ravintolassa kalaa kertoo syövänsä vähintään kerran kuussa noin viidennes suomalaisista, saman verran kuin EU27-maissa keskimäärin. Euroopan komission toimesta haastateltiin maalis-huhtikuussa EU- alueella 26699, joista Suomessa 1017 kuluttajaa.

Mitä kalaa suomalaiset syövät tulevaisuudessa? Ja kuka sen tuottaa?7.5.2021 05:30:00 EEST | Tiedote

Kalan käyttö lisääntyy jatkuvasti, mutta EU:n vesiviljelytuotanto ei ole kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana ja Brexitin takia se vähenee nykytasosta. Kalamarkkinoita hallitsee yhteisön ulkopuolelta tuotu kala. Tahtoa kehittää ja lisätä omaa vesiviljelytuotantoa, samoin mahdollisuuksia kalan kestävään tuotantoon EU:n alueelta kyllä löytyy. EU:ssa on aktiivisia vesiviljelyalan yrityksiä sekä osaamista, mutta löytyykö osaavaa työvoimaa? Kehittyvät ja uudistuvat vesiviljely-yritykset tarvitsevat osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa, mutta vesiviljelyalan koulutukseen hakeutuu hyvin vähän uusia opiskelijoita. Tätä työvoiman saatavuuden vinoumaa pyritään oikaisemaan kansainvälisellä BRIDGES-hankkeella.

Suomalainen kuluttaja ei tiedä, onko lautasella villiä vai kasvatettua kalaa - Miltei puolet suomalaisista ei tiedä Norjan merilohen olevan kasvatettua kalaa3.3.2021 06:30:00 EET | Tiedote

Suomalaiset ovat kaupan kalatiskillä eksyksissä. Ruokakaupoissa myydään käytännössä kahta punalihaista lohikalalajia: lohta ja kirjolohta. Kumpikin tarjolla oleva laji on miltei poikkeuksetta kasvatettua kalaa. Lohta kuitenkin markkinoidaan muun muassa termeillä merilohi, Norjan lohi ja Jäämeren lohi. Nämä ovat vääristäneet suomalaisten käsityksen siitä, mitä he syövät. 90 prosenttia kuluttajista luulee, että merilohi on kalalaji. 79 prosenttia luulee samaa Norjan lohesta. Etenkin merilohta ja Jäämeren lohta luullaan vieläpä villeiksi kalalajeiksi. Nämä mielikuvat vaikuttavat osaltaan siihen, että yli 80 prosenttia suomalaisten kaupasta ostamasta kalasta on tuontikalaa.

Vesistöjen hyvän ekologisen tilan saavuttaminen edellyttää ympäristötiedon avoimuutta osoittaa tuore selvitys26.2.2020 10:59:01 EET | Tiedote

Suomen Kalankasvattajaliiton toimeksiannosta Gaia Consulting on selvittänyt vesistöjen ekologista tilaluokitusta. Hankkeessa kartoitettiin eri toimijoiden roolit luokitteluprosessissa, sekä käytetyt tietokannat ja tausta-aineistot. Nykytilanteessa vesistöhanketta suunnittelevan ei ole mahdollista ennakoida toimintansa vaikutusta vesistön tilaluokitukseen ja tavoitteisiin julkisten aineistojen avulla.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye