Suomen ympäristöopisto SYKLI

Ensimmäinen varhaiskasvattajille suunnattu luontotoiminnan käsikirja julkaistu. Suunnitelmallisen toiminnan avulla luonnon tarjoama hyvinvointi saadaan osaksi päiväkodin arkea

Jaa

Ilo kasvaa ulkona -luontotoiminnan käsikirja on ensimmäinen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen parissa työskenteleville suunnattu luonnossa toimimista kokonaisvaltaisesti tukeva opas. Nyt verkosta vapaasti ladattavissa oleva käsikirja antaa käsityksen siitä, millaista luontotoimintaa varhaiskasvatuksessa voi toteuttaa tukien samalla sille asetettuja tavoitteita. Luontotoiminta edistää päiväkotien lasten ja henkilökunnan hyvinvointia. Luonnossa toimimisen positiivisiin vaikutuksiin ja mahdollisuuksiin arjen toimintaympäristönä on kuitenkin herätty laajemmin vasta viime vuosien aikana.

Ilo kasvaa ulkona -luontotoiminnan käsikirja on nyt julkaistu verkossa
Ilo kasvaa ulkona -luontotoiminnan käsikirja on nyt julkaistu verkossa

Ilo kasvaa ulkona – luontotoiminnan käsikirjan tavoitteena on innostaa varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmiä lähiluontoon liikkumaan, toimimaan ja oppimaan. Käsikirjassa syvennytään tarkastelemaan luontotoimintaa niin liikunnan, luontosuhteen, kuin laajemminkin ympäristökasvatuksen näkökulmasta. Punaisena lankana kulkee vahva pedagoginen ote. Käsikirja puno yhteen asiantuntijoiden teoriataustan kasvattajien vankkaan kokemukseen sekä antaa:

- laajan käsityksen siitä, millaista luontotoimintaa varhaiskasvatuksessa voi toteuttaa ja miten toiminnassa toteutuu hoivan, kasvatuksen ja opetuksen näkökulmat

- tietoa, millaisia asioita lähiluonnossa tulee ottaa huomioon, jotta se on kestävää ja kaikille turvallista

- runsaasti tarinoita arjesta ja konkreettisia toimintaideoita

Käsikirjan tekoon on osallistunut yli 70 varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ammattilaista. Käsikirja on Suomen ympäristöopisto Syklin toimittama. Toimittajina ovat Suomen ympäristöopisto Syklin kouluttajat Riina Fågel, Virpi Jussila ja Silja Sarkkinen.

Koronapandemia nostanut kiinnostusta lähiluonnossa liikkumiseen

Päiväkotien pihoilta on perinteisesti poistuttu erilaisille ohjatuille retkille. Tällä hetkellä toimintaympäristöt ovat kuitenkin laajentumassa vauhdilla sisätiloista lähiluontoon laajemminkin, ja ymmärrys lähiluonnon merkityksestä kasvaa. Ryhmillä on siis kiinnostusta enenevissä määrin lähteä leikkimään, tutkimaan ja liikkumaan lähiluontoon.  Koronapandemia on siivittänyt tätä tarvetta entisestään. Ilo kasvaa ulkona – luontotoiminnan käsikirja toimii luontotoiminnan aloittamisen sekä suunnitelmallisuuden tukena. 

“Luontotoiminnan tulisi olla osa jokaisen lapsen arkea, sillä luonnossa on mahdollista saavuttaa kansallisten liikuntatavoitteiden lisäksi lähes kaikki muutkin opetukselle ja kasvatukselle asetetut tavoitteet – usein jopa paremmin kuin sisätiloissa”, toteaa kirjan toimittaja Riina Fågel.

“Tavoitteena on, ettei luontotoiminta olisi muusta arjesta irrallista, jotain erikoista ja “harvinaista herkkua”, vaan lähiluonto olisi yhtä tärkeä toimintaympäristö, kuin sisätilat - paikka, jossa toteutetaan suunniteltua ja pedagogisesti perusteltua varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toimintaa”, jatkaa kirjan toinen toimittaja Virpi Jussila.

Käsikirja on toteutettu Ilo kasvaa ulkona –hankkeessa, joka on Suomen ympäristöopisto Syklin ja Suomen Ladun yhteishanke (2019-2021). Hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Riina Fågel, Projektipäällikkö
puh: +358 50 517 8958
riina.fagel@sykli.fi
Suomen ympäristöopisto Sykli

Kuvat

Ilo kasvaa ulkona -luontotoiminnan käsikirja on nyt julkaistu verkossa
Ilo kasvaa ulkona -luontotoiminnan käsikirja on nyt julkaistu verkossa
Lataa
Ilo kasvaa ulkona -luontotoiminnan käsikirjan toimittaja Riina Fågel
Ilo kasvaa ulkona -luontotoiminnan käsikirjan toimittaja Riina Fågel
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen ympäristöopisto SYKLI
Malmin kauppatie 8 B
00700 Helsinki

http://www.sykli.fi

Suomen ympäristöopisto Sykli on valtakunnallinen työelämän kestävän kehityksen kouluttaja ja kehittäjä. Syklin kädenjälki näkyy laajasti yhteiskunnassa, koska jo 20 vuoden ajan Sykli on kouluttanut eri alojen ammattilaisia kohti kestävää osaamista. Koulutuksiin on osallistunut lähes 40 000 ammattilaista. Syklissä työskentelee liki viisikymmentä eri alojen ammattilaista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristöopisto SYKLI