Taideyliopisto

Ensimmäiset musiikin tohtorit valmistuivat Sibelius-Akatemiasta 30 vuotta sitten

Jaa

Kansainvälisesti uraauurtavasta musiikkialan tohtorikoulutus tuottanut yli 220 vaikuttajaa monipuolisiin työtehtäviin.

Vuonna 2020 tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun ensimmäiset musiikin tohtorit, sellotaiteilija Raimo Sariola ja viulutaiteilija Lajos Garam, valmistuivat Sibelius-Akatemiasta. Vuoden 2020 aikana tohtorikoulutus juhlii monipuolisesti sekä konserttilavoilla että tutkimustapahtumissa.

Suomessa annettiin asetus musiikin tohtorin tutkinnoista vuonna 1982. Sibelius-Akatemia musiikin alan tohtorintutkintojen tarjoajana on ollut uranuurtaja alusta saakka, sillä jo tuolloin tohtorintutkinnon suorittaminen taiteen alalta oli ainutlaatuista myös maailmanlaajuisesti. Tällä hetkellä Taideyliopisto tarjoaa musiikin alan tohtorikoulutusta klassisen musiikin osaston tohtorikoulu DocMusissa sekä musiikkikasvatuksen, jazzin ja kansanmusiikin osaston tohtorikoulu MuTrissa. Se on Suomen suurin musiikintutkimusta harjoittava yliopisto, jossa on muun muassa 10 musiikin alan tieteellistä professoria, useita taiteellisia professoreja sekä monia merkittäviä tutkimushankkeita.

Sibelius-Akatemia tarjoaa poikkeuksellisen mahdollisuuden niveltää tutkimus korkeimman tason taiteelliseen toimintaan. Opiskelija voi syventyä itseään kiinnostavaan yksilölliseen aiheeseen ja näin kehittyä oman alansa erityisasiantuntijaksi. Musiikin alan tohtorikoulutuksessa kysymyksenasettelut perustuvat usein musiikin käytäntöön ja sen syvälliseen tuntemukseen, monesti myös omakohtaiseen ammattimuusikon kokemukseen. Tohtorikoulutus antaa valmiuksia monenlaisille urille. Musiikin tohtorit ovatkin sijoittuneet hyvin työelämään ja toimivat muun muassa erilaisissa tutkimushankkeissa, taiteilijoina, kulttuurijohtajina, opettajina ja omien alojensa asiantuntijatehtävissä.

Juhlavuosi tarjoaa konsertteja ja tieteellisiä tutkimustapahtumia

Uraauurtavaa musiikin alan tohtorikoulutusta Suomen ainoassa musiikkiyliopistossa juhlistetaan vuoden 2020 aikana muun muassa konferenssien, konserttien, julkaisujen, luentojen ja blogisarjan muodossa. Yksi vuoden merkkitapahtumista on 10. ja 11. maaliskuuta 2020 järjestettävä SibA Research Days, joka tarjoaa luentojen, keskustelujen ja alustusten muodossa yleisnäkymän musiikin alan tohtorikoulutukseen Suomessa 2020-luvulla. 

Haastattelupyynnöt

VIikolla 8:
Markkinointisuunnittelija Mirella Lampela
mirella.lampela@uniarts.fi

Viikosta 9 eteenpäin:
Viestintäsuunnittelija Karoliina Pirkkanen
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
karoliina.pirkkanen@uniarts.fi, puh. 040 710 4319
 

30 vuotta musiikin tohtoreita Sibelius-Akatemiasta

Vuonna 2020 tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Sibelius-Akatemiasta valmistuivat ensimmäiset musiikin tohtorit. Tähän mennessä heitä on valmistunut yli 200. Kansainvälisesti arvostettu ja uraauurtava Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tohtorikoulutus tuottaa ammattilaisia vaativiin taiteen, tutkimuksen ja koulutuksen asiantuntijatehtäviin.


Tulevia väitöstilaisuuksia: 

Danielle Treacyn väitöstilaisuus 29.2.2020 Helsingin Musiikkitalossa
Anna Heleniuksen väitöstilaisuus 7.3.2020 Helsingissä, Taideyliopiston Töölön kampuksen R-talo

Lue lisää musiikin alan tohtorikoulutuksesta Taideyliopistossa

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Sibafest-konserttikiertue juhlii livekeikoille paluuta18.11.2021 12:00:00 EET | Tiedote

Sibafest – Recovery Tour on mukana rakentamassa koronapandemian jälkeistä musiikkialaa uudelleen, konsertti kerrallaan. Kahdenkymmenen konsertin kiertue tuo livemusiikkia pandemian jättämään puutostilaan monessa genressä. Sibafest alkaa Helsingin Musiikkitalolta 17.1.2022 ja jatkuu kevään ajan Helsingissä, Järvenpäässä, Seinäjoella ja Kuopiossa 5.5.2022 asti. Lavoille nousevat Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijat.

Tohtorintutkinto: Kulttuurienvälinen yhteistyö synnyttää uusia musiikillisia löytöjä ja tunteen globaalista kansalaisuudesta15.9.2021 15:00:00 EEST | Tiedote

Nathan Riki Thomson on tarkastellut tohtorintutkinnossaan, kuinka kulttuurienvälinen vuoropuhelu ja yhteistyö voi toimia katalysaattorina uusille musiikillisille löydöille, muusikkouden laajentamiselle ja syventämiselle sekä taiteellisen identiteetin muodostumiselle. Thomsonin tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 1.10.2021. Australialaissyntyinen Thomson on ensimmäinen Sibelius-Akatemian Global Music -koulutuksesta valmistunut tohtorikandidaatti MuTri-tohtorikoulussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme