Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Ensimmäiset sinilevähavainnot Pohjois-Karjalan järvistä

Jaa

Valtakunnallinen leväseuranta on käynnissä Pohjois-Karjalassa. Tällä viikolla sinilevää on havaittu Herajärven Alaselällä, Karjalan Pyhäjärven Sorvanniemessä sekä Pyhäselän Koivuniemen uimarannalla. Lisäksi sinilevästä on tullut yksittäisiä kansalaishavaintoja Orivedeltä, Pieliseltä ja Pyhäjärveltä.

Levätilannetta seurataan jo 24. kesää yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE), ELY-keskusten, kuntien ja vapaaehtoisten havaitsijoiden kanssa. Koulutetut havaitsijat tekevät silmämääräiset havainnot vakiokohteissa viikoittain kesä-syyskuussa. Koko Suomen kattavan havainnoinnin tavoite on saada yleiskuva sisävesien ja merialueen sinilevätilanteesta ja sen vaihtelusta.

Leväseurannan alkukesän tulokset

Pohjois-Karjalan alueella on 23 valtakunnalliseen leväseurantaan kuuluvaa kohdetta. Tällä viikolla sinilevää on havaittu Herajärven Alaselällä, Karjalan Pyhäjärven Sorvanniemessä sekä Pyhäselän Koivuniemen uimarannalla. Lisäksi sinilevästä on tullut yksittäisiä kansalaishavaintoja Orivedeltä, Pieliseltä ja Pyhäjärveltä.

Sinilevien kukinnat voivat olla myrkyllisiä, joten sinilevää sisältävän veden käyttöä on vältettävä. Rannoilla esiintyy paikoitellen myös siitepölyä, joka voi muistuttaa sinilevää. Tarkempia tietoja tämänhetkisistä sinileväesiintymistä saa järviwiki.fi -palvelusta.

Viime päivien olosuhteet ovat olleet otolliset sinilevän lisääntymiselle. Alkukesän tuulet sekoittivat vesimassoja nostaen ravinteita sekä sinilevien lepoitiöitä lähemmäs pintakerroksia. Lisäksi meneillään oleva hellejakso on nostanut järvien lämpötilaa nopeasti. Keskiviikkona 23.6.Pielisjoen pintaveden lämpötila oli 19,8 °C ja Pielisen (Nurmes) 22,0 °C. Helteiden jatkuessa runsastuvat sinileväkukinnot ovat todennäköisiä.

Yksittäiset levähavainnot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ottaa vastaan tietoja levähavainnoista maakunnan alueelta. Kansalaiset voivat tallentaa tietoja järvien levätilanteesta, sekä muista järvikohtaisista havainnoista järviwiki.fi -palveluun. Järviwikin havaintolähetti-verkkosovellus mahdollistaa havaintojen tallentamisen myös älypuhelimen kautta. Ilmoitetut havainnot näkyvät valtakunnallisella levätilannekartalla ja tukevat leväseurantaa. 

Pohjois-Karjalan ELY-keskus vastaanottaa myös levänäytteitä. Näytteiden toimituksesta pyydetään sopimaan erikseen numerossa 0295 026 033 klo 9–14.

Levätilanteesta tiedottaminen

Leväkatsaukset koko maan tilanteesta tehdään torstaisin kesä−elokuussa ymparisto.fi –verkkopalveluun. Pohjois-Karjalan ELY-keskus julkaisee maakuntakohtaisen leväkatsauksen muutaman kerran seurantajakson aikana osoitteessa www.ely-keskus.fi/web/ely/levatilanne.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Karjalan ELY-keskus:
Salli Pääkkönen, puh. 0295 026 033
vesistöasiantuntija Tiina Käki, puh. 0295 026 196

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Torikatu 36 A, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme