Aluehallintovirasto

Epäkeskopuristimella tapahtuneesta työtapaturmasta sakkoja

Jaa

Pohjanmaan käräjäoikeus on 31.3.2021 tuominnut vaasalaisen metallialan yrityksen työturvallisuusrikoksesta 12 000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi yhtiön tuotantopäällikkö ja työnjohtaja tuomittiin työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta kummatkin 40 päiväsakkoon.

Käräjäoikeuden käsiteltävänä ollut asia tuli ilmi tutkittaessa yhtiön työntekijälle heinäkuussa 2018 tapahtunutta työtapaturmaa. Työntekijä oli leikkaamassa epäkeskopuristimella kuparilistasta kappaleita, kun lista jumiutui laitteen meistiin. Työntekijä oli yrittänyt selvittää häiriötä, jolloin hänen oikea kätensä oli epähuomiossa joutunut suojaamattomalle vaara-alueelle. Työntekijä oli samassa yhteydessä epähuomiossa painanut jalkalaukaisinta, jonka seurauksena laite oli tehnyt työstöliikkeen ja aiheuttanut sormivammoja.

Vastaajat kiistivät syyllistyneensä työturvallisuusrikokseen tai vammantuottamukseen. Vastaajat vetosivat muun ohella siihen, että kyseessä oleva työvaihe ei ollut edellyttänyt oikean käden käyttöä, ja että kyseisellä laitteella oli työskennelty vuosia ilman työtapaturmia. Vastaajien mukaan työtapaturmaa ei ole pystytty ennakoimaan.

Asiassa todistajana kuultu perehdytystehtäviä tehnyt vanhempi työntekijä totesi, että vahingoittuneen työntekijän perehdytyksessä ei erikseen käyty läpi, miten tulee toimia, jos työstettävä kuparilista jää laitteen meistiin jumiin.

Käräjäoikeus totesi, että työntekijän loukkaantuminen on ollut seurausta puutteellisen perehdytyksen sekä laitteen suojaamattomuuden yhteisvaikutuksesta. Mikäli laite olisi ollut suojattu jo tapahtuma-aikana, ei työntekijän käsi olisi voinut epähuomiossa joutua vaara-alueelle. Käräjäoikeus katsoi myös, että loukkaantumista ei voitu pitää ennakoimattomana siitä syystä, että laitteen meisti ei ollut tapahtumahetkellä suojattu ja työntekijälle annettu ohjeistus häiriötilanteita koskien oli jäänyt puutteelliseksi.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että työsuojelussa yhtenä johtavana periaatteena on niin sanottu turvallisen tekniikan periaate. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että ensisijaisesti teknisin ratkaisuin tulee huolehtia, että työntekijöiden ulottumisalueella ei ole vaarallisia kohteita. Jos vaara on poistettavissa suojuksella, on koneessa oltava suojus. Puutteita koneiden suojaamisessa ei voi korvata työntekijöille annettavilla varoituksilla tai ohjeilla. Lisäksi työnantajalla on velvollisuus antaa työntekijöilleen riittävä perehdytys koskien myös häiriö- ja poikkeustilanteita.

Pohjanmaan käräjäoikeuden asia nro R 20/1082. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Lassi Anttila, 0295 018 189, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Suojaamaton nielu aiheutti vakavan työtapaturman – yhtiö, tuotantojohtaja ja työnjohtaja tuomittiin maksamaan sakkoja ja vahingonkorvausta23.4.2021 14:46:05 EEST | Tiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 13.4.2021 tuominnut muovipakkausten valmistamiseen erikoistuneen yri-tyksen 30 00 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Yrityksen tuotantojohtaja tuomittiin työtur-vallisuusrikoksesta 30 päiväsakon ja työnjohtaja 10 päiväsakon sakkorangaistuksiin. Lisäksi vastaajat tuomittiin yhteisvastuullisesti maksamaan noin 47 000 euron vahingonkorvaukset vammantuottamukses-ta.

Kommunerna med gränsövergångar i västra och inre Finland måste fortfarande ordna hälsokontroller för dem som reser in i landet23.4.2021 12:31:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har med ett beslut som fattades idag den 23 april med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar ålagt kommunerna och samkommunerna inom sitt område att fortsättningsvis ordna hälsokontroller för alla personer som reser in i Finland via gränsövergångarna i kommunerna i syfte att förhindra spridningen av den allmänfarliga smittsamma sjukdomen covid-19. Beslutet är i kraft under tiden 1.5–31.5.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme