VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Epävakaat ajat vaativat pitkäjänteistä talouspolitiikkaa – valtionhallinto toiminut erinomaisesti poikkeuksellisissa oloissa

Jaa

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) mukaan julkista taloutta tasapainottavista toimista on saatava täsmällistä tietoa ja niitä on arvioitava säännöllisesti hallituskauden aikana. VTV on julkaissut vuosikertomuksensa, joka kokoaa yhteen tuoreet huomiot valtiontaloudesta ja -hallinnosta.

Tarkastusvirasto muistuttaa, että julkisen talouden kehitys- ja kestävyysarvioita tarvitaan, kun yhteiskunnan rakenteellisten uudistusten tarvetta arvioidaan. Koko vaalikauden talouspolitiikkaa ei silti voida kiinnittää niiden varaan, varsinkaan nykyisissä poikkeusolosuhteissa. Normaalitilanteessa hallitus tavoittelee aina tasapainoista julkista taloutta, mutta koronakriisin myötä EU:n finanssipoliittisissa säännöissä on joustettu. Suomessa – kuten muissakin EU-maissa – julkisen ­velan on annettu kasvaa. Hallituksen tulee kuitenkin suunnitella taloutta tasapainottavia toimia.

”Tasapainottavien toimien vaikutuksia tulisi arvioida säännöllisesti hallituskauden aikana. Talouspolitiikassa tarvitaan pitkäjänteisyyttä, ja kestävyysarvioita olisi laajennettava kattamaan eri aikavälejä ja erilaisia skenaarioita”, VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari toivoo.

Yksi keskeinen keino tasapainottaa julkista taloutta on kasvattaa työllisyyttä. Valtio voi osaltaan tukea työmarkkinoita erilaisilla keinoilla ja kokeiluilla. Niiden vaikuttavuudesta tarvittaisiin täsmällistä tietoa päätöksenteon tueksi. Lisäksi viranomaisten tulisi tiivistää yhteistyötään, jotta palvelut voisivat vastata paremmin eri asiakasryhmien tarpeisiin.

Epävarmassa taloustilanteessa yksi keino kasvattaa työllisyyttä on investoida infrastruktuuriin. Kun taloutta elvytetään laajamittaisilla infrastruktuurihankkeilla, investointien kustannukset on arvioitava koko elinkaaren ajalta. Jotta esimerkiksi liikenneväyliä voidaan hoitaa hallitusti koko elinkaaren ajan, rahoituksen tulisi olla pitkäjänteistä.

”Valtion omaisuus on nykyisellään melko vähän esillä valtiontalouden suunnittelussa ja seurannassa. Investointeja tulisi käsitellä taloussuunnittelussa vahvemmin ja investointien taloudelliset vaikutukset tulisi esittää päätöksentekijöille selkeämmin”, Yli-Viikari painottaa.

Kriisiajan toimien rinnalla hallinnon on jatkettava muiden yhteiskunnan tulevaisuutta koskevien merkittävien päätösten valmistelua, sillä rakenteellisia uudistuksia tarvitaan edelleen. Epävarmassa taloustilanteessa pitkäjänteisyys ja ennakoiminen korostuvat. Valtionhallinto on toiminut Yli-Viikarin mukaan erinomaisesti poikkeuksellisissa oloissa.

”Menestyksen taustalla on virkamiesten osaaminen, sitoutuneisuus ja se, että hallinnossa ideoidaan uusia toimintamalleja. Samaa asennetta tarvitaan myös jatkossa koronakriisin jälkeenkin", Yli-Viikari sanoo.

Tarkastusvirasto esittelee keskeiset havaintonsa ja johtopäätöksensä valtiontaloudesta ja -hallinnosta tänään julkaistussa vuosikertomuksessaan. Samalla se kertoo tuoreimmat kuulumiset omasta toiminnastaan viimeisen vuoden ajalta.

Tutustu uuteen julkaisuun: Valtiontalouden tarkastusviraston vuosikertomus 2020

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Poikkeavat budjetointiratkaisut hämärtävät talousarvion läpinäkyvyyttä ja lisäävät kustannuksia30.9.2020 06:45:00 EESTTiedote

Talousarvion laadintamenettelyt ovat epäyhtenäisiä eri hallinnonaloilla vuoden 2019 budjetissa, havaitsi Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV). Menettelyt eivät ole yhtenäistyneet vuosina 2015–2019, ja epäyhtenäisyys on kasvanut vuoden 2020 talousarviossa. Yhtenäinen budjetointi vahvistaisi eduskunnan budjettivallan ja siihen liittyvän tiedonsaantioikeuden toteutumista.

Unstable times call for a long-term fiscal policy – central government has operated extremely well in the exceptional circumstances17.9.2020 14:00:00 EESTPress release

According to the National Audit Office (NAOF), accurate information should be available on measures aimed at balancing general government finances, and the measures should also be assessed regularly during the government term. The NAOF has published its annual report, which compiles the NAOF's most recent observations of central government and central government finances.

Instabila tider kräver en långsiktig ekonomisk politik – statsförvaltningen har agerat på utmärkt sätt under rådande exceptionella förhållanden17.9.2020 14:00:00 EESTTiedote

Enligt Statens revisionsverk ska exakt information ges om åtgärder som stabiliserar den offentliga ekonomin, och åtgärderna ska utvärderas regelbundet under regeringsperioden. Revisionsverket har publicerat sin årsberättelse som sammanställer de senaste observationerna om statsekonomin och statsförvaltningen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme