Järvi-Suomen Energia

Erikoinen ukkosrintama pyyhkäisi yli Järvi-Suomen Energian verkkoalueen keskiviikkoiltana

Jaa

Keskiviikkoiltana itäisen Suomen ylittänyt ukkosrintama oli voimakkaampi kuin tähän vuodenaikaan on totuttu näkemään. Merkittävin osa myrskyn vaikutuksista sähköverkolle olivat runsaan salamoinnin aiheuttamat lyhyet katkot. Vikoja verkkoon aiheutui salamoiden rikkomista jakelumuuntajista ja paikoittaisista puuskatuulten kaatamista puista. Tiedossa olevat viat saataneen korjattua päivän aikana.

Voimakas ukkosrintama kulki idästä länteen Sulkava-Mikkeli-akselin eteläpuolella eilen illalla. Rintamaa seurasi vielä toinen pienempi ukkossolu, joka kulki Mikkelin tasalle asti vain hieman ensimmäistä pohjoisempana ja kääntyi lopulta enemmän kohti Jyväskylää. Rintamien etupuolelle muodostunut yhtenäinen pilviverho todennäköisesti söi terää kovimmilta puuskatuulilta. Runsas salamointi aiheutti kuitenkin paljon lyhyitä verkostoautomatiikan tekemiä katkoja. Enimmillään sähköttömiä talouksia oli hetkellisesti noin 6000 myrskyn ollessa rankimmillaan.

Salamat rikkoivat muuntajia ja puuskatuulet kaatoivat puustoa linjoille

Molemmat ukkosrintamat poistuivat verkkoalueelta puoleen yöhön mennessä. Syntyneet viat olivat enimmäkseen yksittäisiä linjalle kaatuneita puita tai salamoinnin rikkomia jakelumuuntajia. Kuortin eteläpuolella, Syrjäkoski-Uimila-alueella puhalsivat ilmeisesti voimakkaammat puuskatuulet, jotka kaatoivat reilummin puustoa ja rikkoivat myös sähköverkon rakenteita. Yön aikana suurin osa keskijännitevioista saatiin rajattua ja korjattua.

Muuntajien korjaus ja tuulenkaatojen raivaus käynnissä loppujen sähköjen palauttamiseksi

Aamun valjetessa keskijänniteverkon vikojen piirissä oli vielä noin 500 asiakasta. Nämä muodostuivat muutamasta vaihtoa odottavasta muuntajakoneesta sekä valtaosin Kuortin alueen sähköttömistä, jossa pienellä alueella oli vielä ainakin 5 erillistä keskijännitevikaa. Viat miehitettiin levänneillä asentajilla ja käynnissä olevat keskijänniteviat arvioidaan saatavan korjatuksi klo 14 mennessä. Myös pienjänniteverkon vikoja on vielä jäljellä ukkosten jäljiltä, ja ne saataneen korjattua tämän päivän aikana.

Ukkosrintama harvinaisen voimakas ajankohtaan nähden

Kokonaisuudessaan tilanne oli ajankohtaan nähden erittäin harvinainen ja muistutti luonteeltaan enemmän heinä-elokuun voimakkaita ukkosrintamia. Salamointia oli näihinkin verrokkeihin verraten poikkeuksellisen paljon. Kaikeksi onneksi ennusteiden epävarmuus kääntyi kuitenkin parempaan suuntaan ja suuremmilta tuhoilta vältyttiin rintamien kulkureitillä.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot medialle:

Juuso Ruottinen,
Kunnossapitopäällikkö, käytönjohtaja
0408474883
juuso.ruottinen@sssoy.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Järvi-Suomen Energia
Otto Mannisen katu 6
50100 MIKKELI

080090444https://www.jseoy.fi

Järvi-Suomen Energia Oy on Suur-Savon Sähkö -konserniin kuuluva jakeluverkkoyhtiö, jonka ammattilaiset huolehtivat noin 27 000 kilometrin mittaisesta sähköverkostosta ja sähköenergian jakelusta yli 100 000 taloudelle. Liikevaihtomme on noin 120 miljoonaa euroa ja henkilökunnan määrä 16.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Järvi-Suomen Energia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme